Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Club 27: Μια κατάρα γεμάτη θρύλους της μουσικής

Με αφορμή τη βιογραφική ταινία της Amy Winehouse επανήλθε η συζήτηση για το μαύρο club των 27.

Τo πιθανότερο είναι ότι από κάπου θα έχεις ακούσει τον όρο club 27. Αν και κάποιοι είναι εξοικειωμένοι με τη ζοφερή προέλευσή του, άλλοι μπορεί να μην γνωρίζουν, καθώς ονόματα όπως ο Jim Morrison, η Amy Winehouse και ο Jimi Hendrix είναι μέλη του.

Back to Black: Η ταινία της Amy Winehouse «αγγίζει» τον μύθο της;

Τι είναι το club 27;

Μεταξύ των ετών 1969 και 1971, τέσσερις από τους μεγαλύτερους μουσικούς καλλιτέχνες που πέρασαν από τον πλανήτη πέθαναν στα 27 τους χρόνια. Jimi Hendrix, Brian Jones, Janis Joplin kai Jim Morrison που ήταν στην κορυφή της καριέρας τους, έχοντας συγκεντρώσει εκατομμύρια θαυμαστές, είχαν απίστευτη επιρροή και είχαν ήδη δημιουργήσει -σε τόσο νεαρή ηλικία- μουσική που οι θαυμαστές και οι κριτικοί γνώριζαν ότι θα άφηνε τεράστια κληρονομιά.

Ενώ οι πρόωροι θάνατοι κάθε οραματιστή ήταν όλοι συνδεδεμένοι χάρη στην ηλικία τους, όταν ο Kurt Cobain αυτοκτόνησε το 1994, ο αστικός μύθος του club των 27 διείσδυσε στο δημοφιλές zeitgeist. Παραδόξως, όλοι οι θάνατοι αποδίδονταν είτε σε κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, είτε σε ανθρωποκτονία είτε σε αυτοκτονία.
To 2011, όταν η Αmy Winehouse βρέθηκε νεκρή στα 27 της μετά από δηλητηρίαση από αλκοόλ στο σπίτι της, η σημασία της ηλικίας συγκέντρωσε περισσότερη προσοχή, αυτή τη φορά, από τις νεότερες γενιές.

 

Brian Jones: 1942-1969

Ο μουσικός Brian Jones ήταν ιδρυτής, ο ρυθμικός/κορυφαίος κιθαρίστας και ο ηγέτης των OG του εμβληματικού συγκροτήματος The Rolling Stones. Στις 3 Ιουλίου 1969, βρέθηκε μπρούμυτα και πισίνα του σπιτιού του στο Cotchford Farm, στο Ανατολικό Σάσεξ. Μετά το θάνατό του, σύντομα αναπτύχθηκαν οι θεωρίες δολοφονίας, ωστόσο, ένας ιατροδικαστής δήλωσε σύντομα ότι ο θάνατός του ήταν «αποτέλεσμα τυχαίας περιπέτειας».

Jimi Hendrix: 1942-1970

Ο Hendrix ήταν, και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και διάσημους κιθαρίστες ηλεκτρονικής μουσικής στην ιστορία της λαϊκής μουσικής. Ωστόσο, ήταν επίσης ευρέως γνωστό ότι έκανε κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, και βρέθηκε αναίσθητος και αναίσθητος στις 18 Σεπτεμβρίου 1970. Αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο St Mary Abbots στο Kensington του Λονδίνου, διαπιστώθηκε ο θάνατός του, με την τελική αιτία θανάτου του να αποκαλυφθεί ως υπερδοσολογία βαρβιτουρικών.

Janis Joplin: 1943-1970

Μια άλλη μουσικός με μεγάλη επιρροή, η Janis Joplin ήταν (και ο IMO εξακολουθεί να είναι) μια από τις μεγαλύτερες ροκ τραγουδίστριες όλων των εποχών. Από την απίστευτη γκάμα της μέχρι τον τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει συναισθήματα τόσο αβίαστα, είχε επίσης σκηνική παρουσία όσο καμία άλλη ερμηνεύτρια της εποχής της. Πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης στις 4 Οκτωβρίου 1970, σε ηλικία 27 ετών.

Jim Morrison: 1943-1971

Ο τραγουδιστής των The Doors, ο Morrison θεωρείται επίσης ένας από τους πιο σημαντικούς frontmen στην ιστορία της ροκ. Ήταν γνωστός για τον ποιητικό του λυρισμό και την απρόβλεπτη σκηνική του παρουσία και έχει συχνά επινοηθεί ως ένα από τα κορυφαία επαναστατικά εικονίδια της ποπ κουλτούρας. Ο πρόωρος θάνατός του ήρθε στις 3 Ιουλίου 1971, όταν βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα ενός διαμερίσματος στο Παρίσι. Η επίσημη αιτία του θανάτου του αναφέρεται ως καρδιακή ανεπάρκεια.

«O θάνατος του Kurt Cobain είναι ανθρωποκτονία»

Kurt Cobain: 1967-1994

Ο Cobain ήταν ο πρωτοπόρος και (είναι) το πρόσωπο του grunge, αφού η μπάντα του, οι Nirvana, καθιερώθηκαν ως μέρος της μουσικής σκηνής του Σιάτλ – η οποία έχει πιστωθεί για την ανάπτυξη του μουσικού κινήματος. Εκτός από την ιδιοφυΐα του όσον αφορά τη σύνθεση τραγουδιών, παντρεύτηκε τη Courtney Love, την τραγουδίστρια του εναλλακτικού ροκ συγκροτήματος Hole και το ζευγάρι ήταν γνωστό για την ταραχώδη σχέση τους. Bρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Σιάτλ, στις 5 Απριλίου 1994, από αυτοτραυματισμό με κυνηγετικό όπλο στο κεφάλι

Amy Winehouse: 1983-2011

Άφησε το στίγμα της στη μουσική, παρόλο που κυκλοφόρησε μόνο δύο άλμπουμ. Το δεύτερο άλμπουμ της «Back to Black» ήταν αυτό που εκτόξευσε την παγκόσμια φήμη της χάρη στο μείγμα τζαζ, σόουλ και R&B. Επιπλέον, είναι έντονες στα τραγούδια της οι εξερευνήσεις θλίψης, ενοχής, τραύματος, απιστίας και θλίψης. Οι αγώνες της Winehouse με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ τεκμηριώθηκαν επίσης ευρέως στα κύρια μέσα ενημέρωσης και στις 23 Ιουλίου 2011, βρέθηκε νεκρή στο αρχοντικό της στο Camden, το οποίο αργότερα κρίθηκε ως δηλητηρίαση από αλκοόλ.

 

 


Πηγή