Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
«Mars 1» στο θέατρο Αλκμήνη

«Mars 1» στο θέατρο Αλκμήνη

«Ο Ολλανδικός Οργανισμός, “Μars one” ανακοίνωσε τα ονόματα εκατό τολμηρών υποψηφίων που αποφάσισαν να ταξιδέψουν στον Άρη, δίχως δυνατότητα επιστροφής. Το ταξίδι είναι προγραμματισμένο για το 2024».

Όσοι έχουν τα κότσια προλαβαίνουν ακόμα… το συναρπαστικό κι απόκοσμο αυτό ταξίδι θα καλύψει μια απόσταση μόλις μερικών δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την Γη.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Οι δύο συγγραφείς του έργου σίγουρα άντλησαν την ιδέα από τα προγραφόμενα, κι αναμφισβήτητα διέγραψαν μιαν ικανοποιητική τροχιά στο θεατρικό στερέωμα, με επιτυχή προσεδάφιση.

Έργο ανοίκειο που προϊδεάζει το θεατή για τους στόχους μη κερδοσκοπικών υποτίθεται ιδρυμάτων που επιδιώκουν να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις στον Άρη, για μόνιμο πληθυσμό. Εξ’ άλλου οι αεροδιαστημικές εταιρείες και οι ναυτιλιακοί πράκτορες μετά από τις δοκιμαστικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν με μεθολογική έρευνα στο επιστημονικό πεδίο, ανυπομονούν να εγκαινιάσουν την παρθενική τους πτήση στον πλανήτη Άρη, όπου οι συνθήκες μόνο φιλικές δεν είναι.

Εμείς πάντως οι θεατές, που παρακολουθήσαμε το ταξίδι προσομοίωσης θα έλεγα, των διακοσίων δεκατριών ημερών της θεατρικής αποστολής μετά την προσεδάφιση του «Ικάρου», παραμείναμε μουδιασμένοι στις άβολες θέσεις μας.

Επί της εκτόξευσης τώρα και τις προετοιμασίες των τριών τυχερών που επελέγησαν μεταξύ 202.586 ανθρώπων, σ’ ένα παγκόσμιο κάλεσμα για ένα ταξίδι μονόδρομο, χωρίς επιστροφή στην Γη.

Καθώς τακτοποιούμαστε στις θέσεις μας τους βλέπουμε λίγο πριν την απογείωσή τους να δοκιμάζονται στη σκληρή τους εκπαίδευση. Μια τελευταία συνέντευξη, μια τελευταία φωτογραφία κι όλοι τους είναι πανέτοιμοι για το διαστημικό τους μέλλον στον κόκκινο πλανήτη, απτόητοι για τους -170 βαθμούς Κελσίου που θ’ αναγκαστούν ν’ αντιμετωπίσουν για την επιβίωσή τους εκεί.

Η Χλόη Ουίλσον διακεκριμένη επιστήμων στην μηχανική λογισμικού και τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της περιρρέουσας νοημοσύνης και γνώσεις αστρονομίας, κάνει το μεγάλο της άλμα. Η Κάθυ Πετρόπουλος πραγματοποιεί το όνειρο της ζωής της ως αρχηγός της αποστολής, τη στιγμή που πληροφορείται το θάνατο του πατέρα της.

Το τρίτο μέλος ένας Ρώσος, ως δεύτερος Γιούρι Γκαγκάριν θα συμβιώσει με τις δυο γυναίκες σ’ ένα ζωτικό χώρο 25 τ.μ. Τον πρώτο ενθουσιασμό, τη χαρά της συνεργασίας, το συναίσθημα της ανεξαρτησίας και τη ματαιοδοξία της υστεροφημίας θα διαδεχτούν άλλα επίπονα συναισθήματα. Το βάσανο της νοσταλγίας για ένα πιάτο στο κυριακάτικο τραπέζι της οικογένειας, ο φόβος για το άγνωστο, το άγχος και οι αγωνίες, η εφίδρωση, ο πανικός, θα προκαλέσουν ηλιακές καταιγίδες στο προσωπικό τους σύμπαν. Η αποποίηση κάθε ευθύνης από την εταιρεία, η δέσμευσή τους να μην έχουν καμία επαφή με την οικογένειά τους, η ψυχολογική πίεση από τις διαφωνίες τις αμφιβολίες κι ο εκνευρισμός από τις συγκρούσεις καθιστά δύσκολη τη συνύπαρξή τους.

Προσωπικά μηνύματα και φωνητικές εγγραφές στο ημερολόγιό τους, εκπομπές με μεταδόσεις από το διάστημα, η αλληλεξάρτηση, ο συμβιβασμός, η συναισθηματική προσέγγιση και απομάκρυνση, επιπτώσεις ορατές και αόρατες γίνονται αντιληπτές από τους θεατές, μέσα από τις δυνατές ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Ιδιαίτερα καλή σε έκφραση και κίνηση η Μπάκουλα Γαρυφαλιά στον ρόλο της Ίριδας. Ενός μηχανήματος τεχνητής νοημοσύνης, ένας υπερπράκτορας και προστάτης από το διαστημικό χάος…

Οι φωτισμοί, ο μουσικός σχεδιασμός, η σκηνογραφία, η φωτογραφική παρουσίαση της τοπιογραφίας του Άρη, ενίσχυσαν τις πληροφορίες γι’ αυτό το επιστημονικό όραμα, που οδεύει στην υλοποίησή του.

Το υποκριτικό ταξίδι του θεατρικού σωματιδίου Ποδήλατρον, πάτησε το πόδι του στον Άρη… το 2023 με σκηνοθετική επιτυχία. Ιχνηλατώντας όσο άντεξε η καρδιά των ηρώων κοσμοναυτών, τον ερημικό με το ροζ ουρανό Άρη, ώστε να αποικηθεί μελλοντικά από τους ανθρώπους.

Συντελεστές
Παραγωγή: θεατρικό σωματίδιο πΟδήλατρΟν
Σκηνοθεσία/ οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Στυλιανόπουλος
Κείμενο: Γιώργος Στυλιανόπουλος, Βίκυ Μιχαλοπούλου
Σύμβουλος σκηνογράφος: Μαίρη Τσαγκάρη
Ενδυματολόγος: Δώρα Σουμαλεύρη
Μουσικός σχεδιασμός: Άρης Σπανέλης, Γιώργος ΣτυλιανόπουλοςΑΘΗΝΑ – Θέατρο Αλκμήνη
Επιμέλεια κίνησης: Γιώργος Βέττος
Φωτισμοί: θεατρικό σωματίδιο πΟδήλατρΟν
Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλιεράκης
Ερμηνεύουν:
 Γιώργος Βέττος, Κατερίνα Γεωργούση, Βίκυ Μιχαλοπούλου, Γαρυφαλιά Μπάκουλα
Αλκμήνης 8, Γκάζι (Μετρό Κεραμεικού), Tηλέφωνο: 210 3428650
Ημερομηνίες: Από 6/4/2015 έως 26/5/2015
Ώρα προσέλευσης: 21:30
Κανονικό 10 ευρώ, μειωμένο – ανέργων 5 ευρώ.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr