Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Παράταση παραστάσεων για το «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί»

Παράταση παραστάσεων για το «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί»

Το έργο του Τομ Στόπαρντ θα παίζεται μέχρι τις 28 Απριλίου στο θέατρο Επί Κολωνώ

Παράταση μέχρι την Τρίτη, 28 Απριλίου πήρε το έργο «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» στη Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.

Πρόκειται για την παράλογη και κωμικοτραγική ιστορία των δυο νεαρών αυλικών του σαιξπηρικού Άμλετ, του Τομ Στόπαρντ.

Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν, με τις αθώες φάτσες και τα αστεία ονόματα, είναι οι φίλοι και συμφοιτητές του Άμλετ. Ζουν στην αυλή του Κλαύδιου, του πατριού και θείου του Άμλετ, που σφετερίζεται το θρόνο της Δανίας.

Ο Κλαύδιος τους καλεί να συνοδέψουν τον Άμλετ στην Αγγλία και να μεταφέρουν μαζί τους ένα κλειστό γράμμα, με το οποίο απαιτείται η άμεση εκτέλεση του. Ο Άμλετ αντικαθιστά το γράμμα με ένα νέο ζητώντας από τον άγγλο βασιλιά να εκτελεστούν εκείνοι. Μέρες μετά, ο πρέσβης από την Αγγλία καταφτάνει στο παλάτι για να ανακοινώσει: Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί!

Συμβατικοί και παραγκωνισμένοι μέσα στο Σαιξπηρικό δράμα, οι Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν έρχονται πρώτη φορά στο προσκήνιο και μας καλούν να παρακολουθήσουμε τα πάθη του νεαρού Άμλετ μέσα από τα δικά τους μάτια.

Ανάμεσα στις σύντομες εμφανίσεις των πρωταγωνιστών του έργου παρεμβαίνουν προσπαθώντας να ενώσουν αδέξια τα θραύσματα από τις σκηνές του πρωτοτύπου. Οι δύο νεαροί αυλικοί μπορεί να βρίσκονται σε σύγχυση για την ακριβή πρόοδο των γεγονότων, αλλά δε το βάζουν κάτω.

Μόνοι τους προσπαθούν να κατανοήσουν τις αιτίες των πραγμάτων και να υπάρξουν σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από το τυχαίο, την ίντριγκα και το αίμα. Απέναντι στην παντοδυναμία του παλατιού εκείνοι επιστρατεύουν το παιχνίδι, το χιούμορ, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την τέχνη και τελικά την ίδια την υποκριτική καταστρώνοντας με τη βοήθεια ενός περιπλανώμενου θιάσου ένα θέατρο εν θεάτρω.

Η παράλογη αυτή υπαρξιακή κωμωδία του Τομ Στόπαρντ, αποτελεί ένα ταξίδι ενηλικίωσης. Πρωτοπαίχτηκε στο Fringe Festival του Εδιμβούργου το 1966 και έκτοτε αποτελεί μια από τις κλασικότερες κωμωδίες της σύγχρονης δραματουργίας. Βραβευμένος με Όσκαρ Σεναρίου για την ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» και με τη σπουδαία διάκριση «PEN/Pinter», o Sir Τομ Στόπαρντ με την τσεχική καταγωγή, θεωρείται ο μεγαλύτερος σύγχρονος βρετανός θεατρικός συγγραφέας, μετά τον Πίντερ.

Το θέατρο Επί Κολωνώ βρίσκεται στην Αθήνα, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, τηλέφωνο: 210 5138067, φαξ: 210 5146169, www.epikolono.gr.

Δείτε το νέο trailer της παράστασης…

Πηγή: newsbeast.gr