Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τα καλύτερα ριμέικ του Χόλιγουντ

Τα καλύτερα ριμέικ του Χόλιγουντ

Όταν το αμερικανικό σινεμά βάζει τα δυνατά του στην… επανάληψη!

Η κινηματογραφική ιστορία του Χόλιγουντ μετρά πληθώρα ριμέικ, τόσα πολλά μάλιστα που χάνουμε τον λογαριασμό.

Ριμέικ δικών του παλιότερων ταινιών, ριμέικ ευρωπαϊκών φιλμ, ριμέικ του ασιατικού κινηματογράφου, άλλοτε σεβόμενο το αρχικό σενάριο άλλοτε πάλι «πειράζοντας» την ιστορία και επικαιροποιώντας τη.

Αυτή η μακρά περιπέτεια των ριμέικ αφήνει βέβαια το κοινό με κομμένη την ανάσα κάθε φορά, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για θρυλικά φιλμ που δύσκολα μπορείς να τα δεχτείς με άλλο καστ: θα είναι το ριμέικ άραγε εξίσου καλό;

Με αυτά υπόψη, δεν υπάρχει πάντως έλλειψη από τρανταχτά παραδείγματα χολιγουντιανών ριμέικ που υπήρξαν καταπληκτικά. Πολλές φορές μάλιστα ακόμα καλύτερα και από τα πρωτότυπα!

Ας δούμε λοιπόν 10 τέτοια ριμέικ που δεν είχαν να ζηλέψουν σε τίποτα από τις αυθεντικές ταινίες που προέκυψαν, περιμένοντας και τις δικές σας προτάσεις, μιας και ο κατάλογος παραείναι μακρύς…

Casino Royale

Η θαρραλέα πρώτη εμφάνιση του Daniel Craig στον ρόλο του υπερκατάσκοπου James Bond αποτέλεσε εισπρακτική επιτυχία το 2006. Βασισμένη στο πρώτο 007 μυθιστόρημα του Ian Fleming, η ταινία δεν ήταν ωστόσο η πρώτη απόπειρα μεταφοράς του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη.

Ήταν το 1967 λοιπόν όταν κυκλοφόρησε η κωμική εκδοχή της ιστορίας (με μουσικοχορευτικά θεάματα στη θέση της καταιγιστικής δράσης), με πρωταγωνιστές τους David Niven και Peter Sellers! Παρά το γεγονός ότι ήταν πράγματι αστεία, δεν ήταν καθόλου συνεπής με τη μυθολογία του βρετανού πράκτορα: το ριμέικ ήταν πράγματι καλύτερο, μια από τις καλύτερες μάλιστα περιπέτειες στην 51χρονη ιστορία του Bond, James Bond…

Scarface

Ο Αλ Πατσίνο σφράγισε με την ερμηνεία του τον «Σημαδεμένο», ένα κλασικό γκαγκστερικό φιλμ και αναμφίβολα μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’80! Με τον Brian De Palma στη σκηνοθετική καρέκλα, ο βιαιότατος «βαρώνος» των ναρκωτικών δεν είχε ωστόσο και πολλά κοινά με τον αυθεντικό «Σημαδεμένο» του 1932, που αντλούσε την έμπνευσή του από τα χρονικά του Al Capone και είχε για πρωταγωνιστή τον Paul Muni.

Το ριμέικ ήταν μάλιστα αφιερωμένο στον Howard Hawkes και τον Ben Hecht, σκηνοθέτη και σεναριογράφο του πρωτότυπου «Scarface»…

The Great Gatsby

Δεν θα ήταν δυνατόν ένα από τα πλέον πολυαγαπημένα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας να μην έχει χτυπήσει τον κινηματογράφο. Και το έκανε όχι μία, όχι δύο αλλά πέντε φορές! Η γνωστότερη μεταφορά του «Μεγάλου Γκάτσμπι» στο κινηματογραφικό πανί ήταν ωστόσο η εκδοχή του 1974, με τον Robert Redford στον ρόλο του Jay Gatsby και τη Mia Farrow να ενσαρκώνει την Jane Buchanan, η οποία έγινε παγκόσμια επιτυχία.

Κάπου 39 χρόνια μετά, ο Leonardo Di Caprio και η Carey Mulligan πρωταγωνιστούν στο αστραφτερό ριμέικ που σπάει τα ταμεία και μοιάζει φαβορί για τα Όσκαρ…

Ocean’s Eleven

Η περίφημη ταινία με το θρυλικό καστ έγινε παγκόσμιο box office στριμώχνοντας τόσα πολλά γνωστά πρόσωπα σε ένα φιλμ: George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts και πολλοί ακόμα έκαναν την ταινία του 2001 να μοιάζει με all-star σόου ηθοποιών!

Κι όμως, αυτό ακριβώς έκανε και το αυθεντικό «Ocean’s Eleven» πίσω στα 1960, με την περίφημη παρέα Rat Pack να κάνει τη διαφορά: Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr και δεν συμμαζεύεται μάγεψαν το κοινό της εποχής…

King Kong

Επικαιροποιημένο μέχρι εκεί που δεν παίρνει και με τον Peter Jackson στις σκηνοθετικές οδηγίες, το ρικέικ του «King Kong» το 2005 δεν θυμίζει σε τίποτα το παμπάλαιο πρωτότυπο του 1933. Την ώρα που και οι δύο ταινίες είναι γνωστές για τα οπτικά εφέ τους, το κοινό που μαγεύτηκε από τις περιπέτειες του γιγαντόσωμου πιθήκου στη Νέα Υόρκη 72 χρόνια πριν από το ριμέικ δεν είχε τίποτα το κοινό με τους εξασκημένους σημερινούς σινεφίλ.

Η ερωτική ιστορία παραμένει ωστόσο στην καρδιά και των δύο ταινιών, με τους κινηματογραφόφιλους να τη βρίσκουν ακόμα ελκυστική…

The Departed

Η ταινία που χάρισε επιτέλους το Όσκαρ στον σκηνοθέτη Martin Scorsese το 2006 ήταν τεράστια επιτυχία με το all-star καστ της. Δεν ήταν βέβαια καινούρια ιστορία, απλώς έφερε σε επαφή το παγκόσμιο κοινό με την καλτιά του κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ «Infernal Affairs».

Πώς να συγκριθούν οι παντελώς άγνωστοι ασιάτες ηθοποιοί με τον Leonardo DiCaprio, τον Jack Nicholson και τον Matt Damon δηλαδή;

The Mummy

Πολύ λίγα μπορούν να συγκριθούν με μια καλή και πατροπαράδοτη περιπέτεια, και η «Μούμια» του 1999 ήταν ακριβώς αυτό: οι Brendan Fraser, Rachel Weisz και John Hannah τα βάζουν με την κακή αιγυπτιακή μούμια του Imohtep σε μια χιουμοριστική ταινία για όλη την οικογένεια.

Η αυθεντική «The Mummy» ωστόσο του 1932 πολύ λίγα κοινά έχει με τον απόγονό της, καθώς εδώ μιλάμε για πραγματική ταινία τρόμου, που σκόπευε να σοκάρει το αμάθητο κοινό της εποχής…

The Ring

Παρά το γεγονός ότι το χολιγουντιανό «The Ring» του 2002, με τη Naomi Watts να ερευνά τη μυστηριώδη βιντεοταινία που κάνει τους ανθρώπους που τη βλέπουν να πεθαίνουν, ήταν αρκούντως τρομακτικό, οι σκληροπυρηνικοί σινεφίλ ορκίζονται ότι η αμερικανική εκδοχή δεν ήταν ούτε κατά το ήμισυ τόσο φρικιαστική όσο το ιαπωνικό αυθεντικό «Ringu» του 1998.

Παρά ταύτα, το ριμέικ μάζεψε 250 εκατ. δολάρια και άνοιξε τον δρόμο για μια σειρά από χολιγουνταινά ριμέικ ασιατικών ταινιών, καθώς ήταν από τις πρώτες απόπειρες δυτικής «μετάφρασης» ασιατικού υλικού με τόσο μεγάλο μπάτζετ…

True Grit



Το να αποπειραθεί κανείς να «πειράξει» ένα κλασικό γουέστερν με τον John Wayne δεν είναι εύκολο -ούτε συνετό- πράγμα, οι κινηματογραφάνθρωποι ωστόσο αδελφοί Coen έκαναν ακριβώς αυτό το 2010: μια νέα ματιά στο περίφημο «True Grit»!

Μένοντας μάλιστα πιο συνεπείς στο μυθιστόρημα από το γουέστερν του 1969, με τον Jeff Bridges στον πρωταγωνιστικό ρόλο, οι αδελφοί Κοέν συγκέντρωσαν 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, σε ένα πραγματικά σύγχρονο αριστούργημα του κινηματογραφικού είδους «γουέστερν» που δεν πέθανε βέβαια παρέα με τον John Wayne…

Thomas Crown Affair

Με τον Pierce Brosnan και τη Rene Russo στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το ριμέικ του 1999 του κλασικού θρίλερ του Steve McQueen χαιρετίστηκε από την κριτική για το ανεπιτήδευτο στιλ του και τη σεξουαλική ένταση του πρωταγωνιστικού διδύμου.

Συνεπές με το αυθεντικό φιλμ του 1969, και στις δύο εκδοχές παρακολουθούμε τον ζάμπλουτο Thomas Crown να κλέβει έργα τέχνης από χόμπι, με το σύγχρονο ανάλογο ωστόσο να φιλοξενεί και ερωτικές καταστάσεις που στο πουριτανικό κλίμα της δεκαετίας του ’60 δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν…

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr