Έχεις βγει για ποτό, τη βλέπεις, της χαμογελάς, πας να της πιάσεις κουβέντα με όσο θάρρος σου έχει απομείνει από τις προηγούμενες απορρίψεις. Εκείνη σε κοιτάει λίγο έκπληκτη, λίγο κολακευμένη, αλλά κρατάει αμυντική στάση. Fast forward μερικές ώρες: σου στέλνει request στο Instagram. Fast forward άλλη μισή ώρα: έχει κάνει like σε story σου και αυτό δίνει αφορμή για να… μπει στα DM σου.
Ας μιλήσουμε γι’ αυτό το παράδοξο.
Θέλουν το φλερτ από κοντά — αλλά με όρους
Το πρώτο δεδομένο είναι πως οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να της φλερτάρεις δια ζώσης. Τις κάνει να νιώθουν ποθητές, έχει άμεση ενέργεια, περιλαμβάνει βλέμμα, χημεία και body language. Όμως, υπάρχει και το… disclaimer: θέλουν να φλερτάρονται από εκείνους που τις ελκύουν ήδη. Δηλαδή, το φλερτ από κοντά δεν είναι τόσο universal όσο νομίζουμε. Θυμίζει λίγο “VIP είσοδο”, δεν είναι για όλους.
Και επειδή πολλές φορές δεν μπορούν να ελέγξουν από ποιον θα έρθει αυτό το φλερτ, κρατούν μια επιφυλακτικότητα. Ειδικά σε μια εποχή όπου το “too friendly” μπορεί εύκολα να περάσει τη γραμμή του “too creepy”.
Η Gen Z φλερτάρει μέσω Instagram και υπάρχει σοβαρός λόγος πίσω από αυτό
Γιατί όμως εκείνες φλερτάρουν στα social;
Έλεγχος. Τα social media είναι το σπίτι τους. Εκεί νιώθουν άνετα, εκεί επιλέγουν πότε και πώς θα απαντήσουν. Δεν υπάρχει ο αυθορμητισμός (και η πίεση) του real time.
Ασαφές παιχνίδι. Το like, η απάντηση σε story, το emoji με τα μάτια — όλα είναι φλερτ, αλλά και τίποτα ταυτόχρονα. Δημιουργείται ένα θολό τοπίο όπου μπορούν να κινηθούν χωρίς να εκτεθούν πολύ.
Ανάγνωση πριν απάντηση. Στο social έχουν τον χρόνο να σε “τσεκάρουν”. Να δουν τι ανεβάζεις, πώς γράφεις, αν είσαι πιο πολύ Athens Vibe ή πιο πολύ OnlyFans energy.
Στρατηγική. Οι γυναίκες έχουν (συνήθως) πιο υψηλό κοινωνικό IQ στο θέμα του online φλερτ. Ξέρουν πότε να απαντήσουν, πότε να σ’ αφήσουν στο seen, πότε να επανεμφανιστούν μετά από 3 μέρες. Και αυτό το παιχνίδι, τους αρέσει.
Τελικά, οι καρδούλες στα stories είναι φλερτ;
Άρα το IRL πέθανε;
Όχι. Το φλερτ από κοντά παραμένει ο βασιλιάς, αλλά όχι πια το default. Πλέον, είναι σαν να παίζεις στην έδρα του αντιπάλου: χρειάζεσαι τακτική, καλό timing και κυρίως… αποδοχή ότι το παιχνίδι παίζεται πια σε δύο μέτωπα — το μπαρ και το Instagram.
Το social φλερτ είναι το καινούργιο pre-game. Και συχνά, είναι η απαραίτητη σκαλωσιά για να γίνει το φλερτ από κοντά… αποδεκτό.
Πηγή