Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Η Gen Z πιστεύει ότι οι άνδρες πρέπει να πάρουν τα ηνία στη σχέση

Όταν το Bumble λανσαρίστηκε το 2014, οι ιδρυτές ήθελαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο των γνωριμιών τον 21ο αιώνα. Αν και το Bumble είχε εισέλθει σε μια ταχέως επεκτεινόμενη αγορά, ήταν η μοναδική εφαρμογή που δημιουργήθηκε για να αντιστρέψει τους έμφυλους κανόνες ερωτισμού, δίνοντας τα ηνία στις γυναίκες και απαιτώντας από εκείνους να ξεκινήσουν τις γνωριμίες. Αλλά σήμερα, σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, μια μελέτη που διεξήχθη από το Bumble δείχνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι της Gen Z έχει παραμείνει προσκολλημένο στο παρελθόν. Εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι σχέσεις λειτουργούν καλύτερα όταν οι άνδρες έχουν τον πρώτο λόγο.  

 

 

Η ομάδα του Bumble ονόμασε τα ευρήματα από την έκθεσή της ως «reality gap», κάτι που σημαίνει το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην προσομοίωση των social media και της πραγματικότητας. Το 87% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε, ότι θεωρητικά, «η ισορροπία δυνάμεων σε μια σχέση οδηγεί σε καλύτερο σεξ». Επίσης το 40% πιστεύει ότι, στην πραγματικότητα, οι επιτυχημένες σχέσεις συμβαίνουν όταν οι άνδρες παίρνουν τον έλεγχο. Ωστόσο το πιο εκπληκτικό εύρημα βρίσκεται στο γεγονός ότι οι ερωτηθέντες της Gen Z  είναι υψηλότερα από τον συνολικό μέσο όρο, με το 47% να λέει οι άνδρες πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τον ρομαντισμό στη σχέση.

Η ερωτική ζωή των ανδρών της Gen Z

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα αποτελέσματα – όπως το πώς οι γυναίκες εξακολουθούν να θεωρούνται λιγότερο σεξουαλικές από τους άνδρες ή πώς δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους, εκτός αν είναι μόνο με τους όρους του άνδρα. Ωστόσο από τα αποτελέσματα δεν εξεπλάγη η σύμβουλος γάμου και θεραπεύτρια, JessicaSmall. «Παρά τη μεγάλη ώθηση και την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων, το τοπίο γνωριμιών εξακολουθεί να βασίζεται σε πιο παραδοσιακούς ρόλους και πεποιθήσεις σχετικά με τα φύλα», ανέφερε στο CNBC.

 

 

Επίσης, η δυναμική του φύλου τείνει να αλλάζει καθώς οι σχέσεις ωριμάζουν. Στα πρώτα στάδια μιας σχέσης -ραντεβού, ρομαντισμός- οι άνδρες αναμένεται να είναι πιο διεκδικητικοί. «Παρατηρώ συχνά ότι οι γυναίκες τείνουν να διστάζουν να κάνουν την πρώτη κίνηση», τόνισε. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ραντεβού, οι γυναίκες περιμένουν από τους άνδρες να πληρώσουν και να κάνουν τις πρώτες κινήσεις προς τη σωματική οικειότητα.

Αλλά καθώς μια σχέση ωριμάζει, οι ρόλοι αντιστρέφονται. Οι γυναίκες αναμένεται να αναλάβουν τις μακροχρόνιες σχέσεις και όλα τα βάρη που συνδέονται με αυτές, όπως η διαχείριση των οικιακών δουλειών, των γευμάτων, των κοινωνικών ημερολογίων και της φροντίδας των παιδιών. Η μελέτη είναι, φυσικά, περιορισμένη, αλλά τα ευρήματα είναι κάποια ένδειξη για το το πιστεύουν και θέλουν οι νέοι σήμερα.


Πηγή