Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς να σταματήσεις να προκαλείς ανούσιους καυγάδες με τον σύντροφό σου

Είμαστε όλες ένοχες για αυτό. Ακόμη και αν το αρνούμαστε ή από εγωισμό και μόνο θέλουμε να ρίχνουμε πάντα το φταίξιμο στον άλλον και ψάχνουμε ελαφρυντικά για τον εαυτό μας, όλες μας έχουμε δημιουργήσει καυγάδες από το πουθενά. Αυτοί οι τσακωμοί έχουν να κάνουν κυρίως με δικές μας ανασφάλειες και αβεβαιότητες.

Το λάθος που κάνουμε είναι ότι ψάχνουμε – και βρίσκουμε! – τρόπους για να γίνουμε παθητικό-επιθετικές (δηλαδή να το παίξουμε θύματα και να επιτεθούμε στον άλλον) ή εντελώς επιθετικές. Δεν είναι δίκαιο και δεν είναι ωραίο, αλλά είναι μέρος της φύσης μας και πρέπει να έχουμε επίγνωση της άσχημης συμπεριφοράς μας προκειμένου να ξεπεράσουμε το πρόβλημα και να γίνουμε καλύτερες.

Έχεις βρει το άλλο σου μισό; 10 σημάδια που θα σε βοηθήσουν να το καταλάβεις

Η ψυχοθεραπεύτρια και ειδικός σχέσεων, Terri Cole, έχει το χάρισμα να μετατρέπει σύνθετες ψυχολογικές έννοιες σε προσιτές και εφαρμόσιμες, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται βιώσιμη αλλαγή. Η στρατηγική της Terri βοηθά στο να μεταμορφώσουμε καθοριστικά τον εαυτό μας, συνεπώς και τις σχέσεις μας.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Fotografin Julie ? (@julieslieblingsgeschichten)

Γιατί προκαλούμε ανούσιους καυγάδες;

«Συχνά προκαλούμε περιττούς καβγάδες με τους συντρόφους μας επειδή φοβόμαστε να μιλήσουμε για τα πράγματα που μας ενοχλούν πραγματικά, τα σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν μέσα στη σχέση. Οπότε μαλώνουμε για τα ασήμαντα γιατί πρέπει να βγάλουμε αυτά τα συναισθήματα προς τα έξω – αυτή η απογοήτευση πρέπει να βγει από μέσα μας. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, μετατοπίζουμε την επιθετικότητα και τα νεύρα μας σε κάτι λιγότερο σημαντικό», υποστηρίζει η Terri.

Τι συμβουλεύει η ειδικός

Όποια ταυτίζεται με την παραπάνω άποψη να σηκώσει το χέρι! Όλες μας βρίσκουμε πιο εύκολο να αναφέρουμε τα λιγότερο σοβαρά προβλήματα στον σύντροφό μας, καθώς θεωρούμε πως έτσι δε θα υπάρξει μεγάλη ένταση και ο τσακωμός δε θα οδηγήσει σε χωρισμό. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτοί οι καυγάδες είναι χειρότεροι! Αφιερώνεις χρόνο και αρνητική ενέργεια σε κάτι που δε θα λύσει το πραγματικό πρόβλημα. Παρόλο που είναι μια προσωρινή διέξοδος, στην πορεία, το να κρατάς μέσα σου τα πραγματικά προβλήματα, θα οδηγήσει σε επιπλέον στενοχώρια και πίεση. Γι’ αυτό θα πρέπει να σταματήσεις να προκαλείς ανούσιους τσακωμούς, να αναλογιστείς τα πραγματικά προβλήματα και να αφιερώσεις χρόνο για να τα συζητήσεις με τον σύντροφό σου προκειμένου να βρείτε μια λύση.

«Τείνουμε να είμαστε πιο επικριτικές με αυτούς που αγαπάμε περισσότερο γιατί νιώθουμε πιο ασφαλείς μαζί τους. Εάν βρίσκεσαι σε μια σταθερή σχέση, νιώθεις ασφαλής με το να είσαι πιο επικριτική ή ειλικρινής μαζί του. Αν και, από ψυχολογική άποψη, θα έλεγα να περιορίσεις την κριτική που κάνεις στον άλλον, γιατί είναι πραγματικά διαβρωτικό να είσαι συνεχώς επικριτική», συμβουλεύει η Terri Cole.

Καμία από εμάς δε θέλει να κάθεται πάνω σε αναμμένα κάρβουνα και να νιώθει διαρκώς ένα βάρος εξαιτίας του συντρόφου της. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το να αφιερώνουμε χρόνο για μεγαλύτερες συζητήσεις είναι ζωτικής σημασίας. Όσο τις αποφεύγουμε, καταλήγουμε να πληγώνουμε περισσότερο τον σύντροφό μας. Οι διαρκείς και καθημερινοί μικροκαυγάδες είναι πολύ πιο ψυχοφθόροι και εξαντλητικοί απ’ ό,τι μια ώριμη και σοβαρή συζήτηση με επιχειρήματα.  

Ο ρόλος της ευαισθησίας στους ανούσιους καυγάδες

«Πολλοί άνθρωποι θεωρούνται “HSP”, γνωστοί και ως πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι ή ενσυναίσθητοι. Αλλά δε νομίζω ότι μπορούμε να θεωρούμε τους ανθρώπους πολύ ευαίσθητους. Νομίζω ότι η ευαισθησία σου μπορεί να είναι η υπερδύναμή σου εάν έχεις καλή ψυχική ευεξία, εάν γνωρίζεις ποιος είσαι, εάν φροντίζεις καλά τον εαυτό σου και εάν έχεις υγιή όρια. Αν όχι, αυτές οι ευαισθησίες μπορεί να είναι εξαντλητικές», εξηγεί η Terri, και αυτό ισχύει τόσο για εσένα όσο και για τον σύντροφό σου.

Είναι σημαντικό να κάνεις αυτο-στοχασμό σχετικά με την κατάσταση της ψυχικής σου υγείας, ώστε να κατανοήσεις εάν οι ευαισθησίες σου είναι υγιείς ή μη. Το να έχει κάποιος ευαισθησίες είναι όμορφο, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν τιμωρείς κατά κάποιον τρόπο τον εαυτό σου δημιουργώντας καυγάδες γύρω από τις ανασφάλειες και τις ευαισθησίες σου, και αντ’ αυτού, να δουλέψεις με τον εαυτό σου ή με έναν ειδικό ώστε να ελαττώσεις τέτοιου είδους συμπεριφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όχι 1 ούτε 2: 18 πράγματα που μας ενοχλούν στους άντρες και θέλουμε ν’ αλλάξουμε asap

Είστε ζευγάρι εδώ και λίγες μέρες; Αυτά είναι τα σημάδια που θα πρέπει να σε προβληματίσουν




Πηγή