Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τελικά αν κάποιος κερατώσει μία φορά… θα το ξανακάνει; Τρεις τίμιες προσεγγίσεις

Κέρατο: Μία λέξη που ηχεί στα αυτιά σαν μαχαίρι που μπαίνει στην πληγή, σαν κλάμα μανδραγόρα (δες Harry Potter), σαν σπυρί στην πλάτη ενώ έχεις προγραμματίσει να φορέσεις εξώπλατο κορμάκι! Με λίγα λόγια το κέρατο, όταν δεν αναφερόμαστε σε ερίφια, είναι σίγουρα κάτι κακό και σίγουρα προκαλεί πόνο και απόγνωση. Από τη στιγμή λοιπόν που ο σύντροφός σου θα το ομολογήσει-ή ακόμα χειρότερα θα τον πιάσεις στα πράσα- αρχίζει ένας νέος γολγοθάς για σένα. Να τον συγχωρήσεις ή όχι; Μήπως θα το ξανακάνει ή μετάνιωσε και δε θα ξαναθέσει ποτέ σε ρίσκο τη σχέση σας; Απορίες βασικές και κρίσιμες. Τρεις ειδικοί σου λένε τη γνώμη τους για να πορευτείς ανάλογα.

Matt Lundquist (ψυχοθεραπευτής με έδρα τη Νέα Υόρκη): «Η απιστία στα ζευγάρια είναι κάτι εντελώς φυσικό το οποίο καλώς ή κακώς συναντάται σε μεγάλη συχνότητα. Το θέμα είναι πάντα μετά από μία απιστία, να προσπαθείς να εντοπίσεις τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτή, και να δουλέψεις από μόνος σου πάνω σε αυτό. Αν ο σύντροφός σας, σας απάτησε καλό θα ήταν να δουλέψει με τον εαυτό του. Διαφορετικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το ξανακάνει».

Rachel Sussman (σύμβουλος σχέσεων): «Οι άνθρωποι κάνουμε λάθη και μέσα σε αυτά φυσικά είναι και η απιστία. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν σχέσεις, ενώ μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποια εξάρτηση από τα σεξ ή να είναι ούτως ή άλλως πολυγαμικοί. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Το θετικό είναι ότι όσοι έρχονται σε εμένα έχουν πρόθεση να δουλέψουν με τον εαυτό τους».

Rebecca Hendrix (ψυχοθεραπεύτρια): «Για μένα το βασικό είναι αν αυτός που έχει απατήσει έχει διάθεση να καταλάβει γιατί το έκανε και τι τον οδήγησε αυτή την πράξη. Αν είμαστε ικανοί να καταλάβουμε γιατί το κάναμε, και έχουμε διάθεση να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, τότε αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά και αποτρεπτικά στο μέλλον».

Με λίγα λόγια, η απιστία θα ξανασυμβεί, μόνο αν δε δουλέψει το ζευγάρι πάνω σε αυτή.


Πηγή