Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τι μπορεί να σημαίνει ότι γυρνάς σε έναν παλιό πρώην μετά τον χωρισμό;

Μάθαμε για την επανασύνδεση της Jennifer Lopez με τον Ben Affleck, μετά από 17 χρόνια χωρισμού… Φάνηκε παράξενο σε αρκετούς… Κάποιοι το βρήκαν «περίεργο», άλλοι αναρωτήθηκαν μήπως θα έπρεπε να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία σε μία πρώην σχέση… Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η ζωή, γι αυτό καλό είναι να μην λέμε μεγάλα λόγια!

Ας δούμε όμως τι μπορεί να σημαίνει ότι γυρνάς σε έναν παλιό πρώην μετά τον χωρισμό, όπως μας το εξήγησε η Μαρίνα Μόσχα. 

Πρώτα από όλα, έχει να κάνει με το πώς δέχεται το κάθε άτομο τον χωρισμό. Ο χωρισμός είναι ένα μικρό πένθος που χρειάζεται το χρόνο του για να διαχειριστεί και να «τακτοποιηθεί» μέσα μας, ασχέτως το ποιος τον επέλεξε.
Αν δεν δώσω χρόνο στον εαυτό μου και κάνω σχέσεις rebound, όπως χαριτωμένα τις ονομάζουμε, μπαίνουμε δηλαδή σε μία σχέση γρήγορα για να μην μείνουμε μόνοι, συνήθως η σχέση αυτή είναι καταδικασμένη, εφόσον ζει στη σκιά της προηγούμενης σχέσης μου.

Αρκετοί άνθρωποι επίσης, ψάχνουν μετά το χωρισμό την ατζέντα με πρώην συντρόφους, μήπως και νικήσουν τη μοναξιά τους και το φόβο γύρω από αυτήν, έστω και παρωδικά.

Γενικότερα λέμε πως οι επανασυνδέσεις δεν είναι και ότι καλύτερο, εφόσον για να χωρίσουμε τότε, κάτι δεν πήγε καλά με εμάς τους δυο! Κάποιοι λόγοι θα υπήρξαν για την ασυμφωνία μας και για τον χωρισμό μας. Πως τώρα ξαφνικά οι λόγοι αυτοί μπορεί να «εξαφανιστούν»;

Πέρα από αυτή την κατηγορία ατόμων όμως, δεν αποκλείεται η επανασύνδεση με έναν παλιό πρώην. Εδώ τα πράγματα αλλάζουν, χωρίς να σημαίνει ότι απαραίτητα θα υπάρξει και το ιδανικό ταίριασμα… Μπορεί να έχει μείνει το απωθημένο για τον πρώην για παράδειγμα και να θέλουμε να ξαναδοκιμάσουμε.

Μπορεί όμως τώρα που ξανασυναντηθήκαμε, να είδαμε έναν «άλλον άνθρωπο» καθώς τα χρόνια περνούν και όλοι μας αλλάζουμε, όσο και να λέμε πως αυτό δεν γίνεται. Αλλάζουμε εσωτερικά, όπως αλλάζουμε και εξωτερικά. Απλά δεν αντιλαμβανόμαστε αυτή την αλλαγή, η οποία δεν σημαίνει πως είναι πάντα προς το καλύτερο…

Όταν λοιπόν συναντιέμαι και πάλι με έναν άνθρωπο από το παρελθόν, μπορεί να αναζωπυρωθεί και πάλι εκείνη η φλόγα που μας είχε φέρει κοντά. Με την διαφορά ότι στο παρόν φέρνει δύο διαφορετικούς από το «τότε» ανθρώπους, πιο ώριμους, με μεγαλύτερη εμπειρία στη ζωή και στις σχέσεις.

Λογικά, γνωρίζουμε καλύτερα τι είναι αυτό που θέλουμε από τον άλλον και πώς θα το διεκδικήσουμε, ενώ θέτουμε και τα όριά μας – πιο εύκολα πλέον – αν βέβαια έχουμε κάνει βήματα με τον εαυτό μας! Άρα, είναι σαν να «συναντιόμαστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι» και δοκιμάζουμε να δούμε αν μπορούμε να είμαστε μαζί στο σήμερα, με την σημερινή μας ωριμότητα.

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας 
https://marinamoscha.wordpress.com 
https://www.facebook.com/marinamoscha

Θα έχει αίσιο τέλος η επανασύνδεση; Δες την gallery.


Πηγή