Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Τι πραγματικά ζητάμε από έναν άντρα;

Μιλάω με πολλά ζευγάρια, επαγγελματικά και στην ιδιωτική μου ζωή. Μία από τις πιο έντονες περιέργειες μου είναι να μαθαίνω τον τρόπο γνωριμίας τους ! Κάτι για το οποίο συχνά εισπράττω ένα βλέμμα απορίας από τον σύντροφό μου υπονοώντας ότι ρωτάω κάτι πολύ προσωπικό. Δεν πτοούμε όμως !

Με ενδιαφέρει να μάθω τι ήταν αυτό που τους έφερε κοντά ; Αυτό που τους έκανε να θέλουν να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον ; Αυτό που τους κρατάει τόσο καιρό μαζί σε μια σχέση ζωής ! Οι διαφορές ……… τις περισσότερες φορές μεγάλες. Σπανίως αυτό που τους έφερε κοντά κι αυτό που τους κράτησε μαζί είναι το ίδιο στοιχείο.  

Προφανώς !!!! Η αρχή των σχέσεων είναι συχνά λίγο επιφανειακή, κυρίως επειδή δεν γνωρίζουμε τον άλλον. Κι όμως, τα κριτήρια που λέμε ότι με βάση αυτά ψάχνουμε την σχέση που θέλουμε, πάντα μας φαίνεται ότι αιωρούνται πάνω από αυτά τα αρχικά ερεθίσματα.

Όταν ρωτάω τους άλλους τι ψάχνουν στον άλλον, συνήθως ακούω τα ίδια και τα ίδια, ξανά και ξανά.  Κάποιον ευφυή, με ενδιαφέροντα, κοινωνικό και φιλόδοξο στα επαγγελματικά του, εμφανίσιμο, δυνατό σωματικά και με επίπεδο.

Έχουμε την συνήθεια να ορίζουμε τον εαυτό μας σύμφωνα με όσα μας αρέσουν και με τις προτιμήσεις μας. Αλλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ορίζουμε τον εαυτό μας και με αυτά που δεν μας αρέσουν. Είναι λιγότερο σύνηθες για κάποιον που θέλει σχέση να ψάχνει για στοιχεία που ξέρει ότι θα κάνουν κακό στην σχέση του.

Μπορεί και να συμβαίνει αλλά από την έως τώρα εμπειρία μου, δεν έχω συναντήσει ζευγάρι που να χώρισε ή να πέρασε μεγάλα προβλήματα στην σχέση του λόγω του ότι δεν ήταν επιμελής με την εμφάνισή του, επειδή δεν πήγαιναν αρκετά σε θεάματα, ή επειδή δεν τους άρεσαν τα ίδια σπορ.

Η διαδικασία του φλερτ έχει σχέση με το να περνούν όμορφα και να γνωρίζονται όλο και περισσότερο. Οι αρχικοί και πιο επιφανειακοί παράγοντες που συμπεριλαμβάνονται στο προσωπικό μας γούστο ή το αποκαλούμενο «κλικ» όσον αφορά στον ερωτικό σύντροφο είναι και αυτό που ορίζει την έναρξη της επαφής. Αλλά αυτή είναι μια ευκαιρία την οποία πρέπει να διασφαλίσεις ότι άδραξες προκειμένου να διερευνήσεις τον χαρακτήρα του άλλου και να συνειδητοποιήσεις αν θέλεις να ασχοληθείς περαιτέρω μαζί του. Κι αυτά, είναι πράγματα που συχνά έχουν φανεί μες στο πρώτο 2μηνο της σχετικά συχνής συναναστροφής.

Αυτά που συνήθως οδηγούν σε τέλμα μια σχέση είναι πράγματα όπως να μην ακούει, να έχει μη-ρεαλιστικές προσδοκίες από τη σχέση και τη ζωή, να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, να είναι σπάταλος, να μην μπορούν να ταυτιστούν και να επικοινωνήσουν συναισθηματικά, να μην είναι αληθινός ο ένας με τον άλλον, να έχουν ξεσπάσματα και αντιφατικές συμπεριφορές προκειμένου να ασχοληθεί ο ένας με τον άλλον, η τάση για επίκριση και επίρριψη ευθυνών, οι τάσεις για τελειομανία και ελεγκτικές συμπεριφορές.  

Συχνά εκλογικεύουμε αυτά τα αρνητικά του χαρακτήρα σαν λεπτομέρειες ενώ είναι οι πιο «μολυσμένες παραλίες» ! Όταν συγκρίνεις αυτά τα χαρακτηριστικά με την ελαφρότητα των αρχικών κριτηρίων με τα οποία επιλέγουμε σε ποιόν θα ανοίξουμε την πόρτα της ζωής μας, τα επιφανειακά στοιχεία που συμπεριλαμβάνει το γούστο μας – αυτό το «κλικ» – θα μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις πόσο επικίνδυνες και κοντόφθαλμες είναι οι κινήσεις σου.

Τι καλό έχει ο ευφυής που δεν μπορεί να σε κάνει να νοιώσεις ασφάλεια ;

Τι καλό έχει ένας φιλόδοξος και επιτυχημένος επαγγελματικά αν δεν μπορεί να είναι αληθινός μαζί σου ;

Τι καλό έχει αυτός που έχει πολλά ενδιαφέροντα αλλά δεν καταλαβαίνει ούτε λέξη από όσα λες ;

Όταν πρωτοβγαίνεις με κάποιον, σκέψου μήπως είναι πολύ λίγα τα κριτήριά σου όταν διερευνάς αν αυτός θα γίνει το ραντεβού σου. Υπάρχουν επιφανειακά χαρακτηριστικά τα οποία μπορείς να παραβλέψει για την ώρα ; Αυτά θα εξαφανιστούν με τον καιρό. Μήπως οι συγκεκριμένες αλλά εν τέλει επιφανειακές προτιμήσεις σου σε αποτρέπουν από το να βγεις με κάποιον που θα μπορούσε να είναι αληθινά καλός για σένα ;

Ομοίως, μήπως υπάρχουν ενδείξεις για πρόβλημα που αγνοείς επειδή κάποιος έχει πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά ; Πώς μοιάζει το μέλλον σας σε αυτό το σενάριο ; Είναι μεγάλες οι πιθανότητες όλα αυτά τα αρχικά σημάδια να φύγουν στο τέλος της βραδιάς, να δικαιολογηθούν από σένα από οτιδήποτε σε βοηθάει να μην δεις την αλήθεια στον βωμό της επαφής με κάποιον, και να σκεπαστούν ολοκληρωτικά από προβλήματα που θα καταδικάσουν την σχέση, θα αλλοιώσουν την ποιότητα της ζωής σου και εν τέλει θα σου ξοδέψουν σημαντικό χρόνο.

Ο χρόνος κα η ενέργειά σου είναι σημαντικές πηγές που δεν είσαι υποχρεωμένη να σπαταλάς σε κάθε βλέμμα που θα πέσει πάνω σου με «αφελή» τρόπο. Όταν το ζητούμενο είναι μια σχέση, πρέπει να βρεις ισορροπία στο τι είναι εντυπωσιακό, αλλά και να το ζυγίσεις με το τι είναι αληθινό. Θα σώσεις τον εαυτό σου από πολλούς πονοκεφάλους αν αρχίζεις να υπολογίζεις όλα αυτά τα οποία ΔΕΝ ψάχνεις τόσο όσο αυτά που θεωρείς ελκυστικά.

Ιωάννα Π. Θεοδωρακοπούλου, PsyD, MSc, 

Συμβουλευτικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια 

Επικεφαλής υπηρεσιών συμβουλευτικής στο Feelwelltoday

e-mail : itheodorakopoulou@feelwelltoday.com,
i.theodorakopoulos@ymail.com


Πηγή