Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Φιλική συμβουλή: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να στείλεις στον πρώην ευχές για τα γενέθλιά του

Όλοι είμαστε ευάλωτοι αυτή την περίοδο και σίγουρα κάπως πιο ευαίσθητοι. Ιδίως σε περίπτωση που η πανδημία μας συνάντησε την εποχή που βιώναμε έναν χωρισμό ή τελοσπάντων μία άσχημη κατάσταση. Τα συναισθήματα γιγαντώνονται, η μοναξιά είναι πιο έντονη, και η θλίψη μαζί με την αγωνία για το μέλλον είναι ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που καλύτερα να μην δοκιμάσεις.

Μέσα σε όλα αυτά, έχει και ο πρώην σου γενέθλια. Ναι ο πρώην με τον οποίο δεν έχεις χωρίσει μεγάλο διάστημα-αναλόγως βέβαια τι θεωρεί ο καθένας μεγάλο διάστημα- και που ίσως ακόμη στοιχειώνει τα όνειρά σου. Κι εσύ, είσαι έτοιμη να του στείλεις το ρημάδι το μήνυμα γιατί πάντα ήσουν το καλό παιδί και πάντα ήσουν τυπική στις υποχρεώσεις σου.

Ποιον κοροϊδεύεις βρε αγάπη μου; Αφού ξέρεις πολύ καλά, ότι ο απώτερος σκοπός σου δεν είναι να ευχηθείς αλλά να έχεις επικοινωνία. Αλλά για να μην τα λέω εγώ, θα επικαλεστώ ειδικούς ψυχολόγους, οι οποίοι κατέληξαν: Είναι εντελώς αποδεκτό να στείλεις ευχές, όταν η σχέση έχει τελειώσει και για τους δύο-οριστικά- και διατηρείτε μία τυπική ή ακόμα και φιλική επαφή. Είναι εντελώς απαράδεκτο-το βάζω για έμφαση- όταν δεν τον έχεις ξεπεράσει, όταν χωρίσατε κάτω από άσχημες συνθήκες ή όταν δεν έχετε καμία απολύτως επαφή.

Αλλά ας είμαστε εντελώς ειλικρινείς: Όλοι ξέρουμε ότι το μήνυμα για «Χρόνια Πολλά» στον πρώην, είναι εντελώς άσχετο με τις ευχές, και κρύβει πολλά και κρυφά μηνύματα. «Χρόνια Πολλά σε θέλω ακόμα» ή «Χρόνια Πολλά, σε ξεπέρασα και είμαι μια χαρά», ή «Χρόνια Πολλά μου λείπεις» ή «Χρόνια Πολλά θέλω να τσεκάρω αν είσαι ευτυχισμένος για να γίνω έξαλλη».

Κοινό γνώρισμα των ανθρώπων που… εύχονται σε πρώην, είναι η δικαιολογία ότι θέλουν να είναι ευγενικοί και ότι πέρασαν πολλά με τον άνθρωπο αυτό, και μία ευχή είναι το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν. Μεταξύ μας όμως: Πόσο πιστεύεις ότι ενδιαφέρει τον εορτάζοντα η ευχή σου, αν πάρουμε ως δεδομένο ότι δεν έχει απολύτως καμία επαφή μαζί σου; Και πόσο πιστεύεις θα στενοχωρηθεί όταν στο τέλος της ημέρας συνειδητοποιήσει ότι δεν του ευχήθηκες;

Οπότε, αν θέλεις την ταπεινή μου άποψη, καλό θα ήταν τα «Χρόνια Πολλά» σε πρώην να κόβονται από τη στιγμή του χωρισμού, γιατί είναι μία πίστα δύσκολη, και δεν είμαι σίγουρη ότι έχεις αρκετά όπλα για να την περάσεις. Προστάτευσε τον εαυτό σου my girl.


Πηγή