Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Γιατί οι γυναίκες δε θέλουν σεξ μετά την εγκυμοσύνη

5 λόγοι που εξηγούν γιατί οι γυναίκες δεν θέλουν σεξ μετά την εγκυμοσύνη

Αγαπητέ μπαμπά, φτιάξε ένα τσαγάκι γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο άρθρο. Το σεξ μετά την εγκυμοσύνη είναι ένα μεγάλο θέμα και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά γιατί απασχολεί πολλά ζευγάρια.

Πώς θα χειριστείτε το σεξ μετά τον τοκετό και τι μπορείτε να κάνετε ώστε να μην γίνει μια ανεπανόρθωτη ζημιά στη σχέση σας αλλά αντιθέτως να γίνει ισχυρότερη απ’ ότι ήταν προηγουμένως; Η επιλογή είναι δική σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η προθυμία να καταλάβετε πραγματικά τη σύζυγό σας και να αποδείξετε αυτή την κατανόηση με πράξεις και όχι με λόγια. Με γνώμονα αυτά λοιπόν, πάμε να δούμε τους 5 λόγους που εξηγούν γιατί οι γυναίκες δεν θέλουν σεξ μετά την εγκυμοσύνη.

Πρώτα απ’ όλα μπαμπά, μην το παίρνεις προσωπικά

Δεν είναι μυστικό: μετά τη γέννα, η συχνότητα με την οποία τα ζευγάρια κάνουν σεξ μειώνεται και οι λόγοι είναι πολλοί. Κάθε γυναίκα είναι μοναδική, όμως οι περισσότερες έχουν μειωμένη λίμπιντο μετά τον τοκετό, οπότε οι μπαμπάδες καλό είναι να μην το παίρνουν προσωπικά.

Δεν χρειάζεται να γραφτείτε στο γυμναστήριο, ούτε να φοράτε δυνατό άρωμα μετά το ξύρισμα ή να κάνετε ριζική ανανέωση στη ντουλάπα σας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσετε τη γυναίκα σας και να κάνετε περισσότερο σεξ. Αυτά τα πράγματα είναι ακριβά, χρονοβόρα και πιθανότατα δεν θα κάνουν διαφορά στη λίμπιντό της, γιατί δεν είναι η αιτία που δεν έχει διάθεση για σεξ.

Στην πραγματικότητα η σύντροφός σας, σας καταλαβαίνει και ίσως κατά καιρούς της περνάει από το μυαλό η ιδέα ότι δεν σας κάνει ευτυχισμένο. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην θυμώνετε μαζί της ή να την κατηγορείτε για αυτή την κατάσταση. Σκεφτείτε άλλωστε αυτό που είπε η συγγραφέας του βιβλίου, Becoming Us, Elly Taylor “Η δυσαρέσκεια είναι ένα αντισυλληπτικό, αλλά η ευγνωμοσύνη είναι ένα μεγάλο αφροδισιακό.”

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι

Είναι κουρασμένη

Πραγματικά κουρασμένη. Σε μια δημοσκόπηση που έκανε η αμερικάνικη ιστοσελίδα bellybelly.com ο νούμερο 1 λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δεν θέλουν να κάνουν σεξ μετά την εγκυμοσύνη είναι το γεγονός ότι είναι πραγματικά κουρασμένες. Σχεδόν οι μισές μάλιστα προτιμούν να κοιμηθούν λίγη ώρα παραπάνω παρά να κάνουν σεξ.

Ναι, όλοι κουραζόμαστε αλλά μια νέα μαμά είναι κουρασμένη όχι μόνο σε σωματικό επίπεδο αλλά και σε συναισθηματικό. Μπορεί να έχει χαμηλό σίδηρο μετά τον τοκετό ή να ξυπνάει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου επειδή την καλούν τα μητρικά της καθήκοντα κι αν μάλιστα έχετε κι άλλα παιδιά το πιθανότερο είναι να τρέχει όλη μέρα πίσω τους. Εκτός αυτού η μαμά είναι εκείνη που προσπαθεί να κρατήσει το σπίτι καθαρό (το πιθανότερο ανεπιτυχώς) και ίσως μάλιστα και να εργάζεται. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να μην σκέφτεται καν το σεξ!

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Αν δεν υπάρχει οικογένεια ή φίλοι που μπορούν να βοηθήσουν, τότε αναλόγως των οικονομικών σας μπορείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας να έχετε μια baby sitter για μερικές ώρες. Αν το σπίτι σας είναι μεγάλο και υπάρχει ελεύθερο δωμάτιο μπορείτε ακόμη και να προσλάβετε μια νταντά και να της προσφέρετε μια λογική αμοιβή, διαμονή, φαγητό ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να συμπεριλάβετε.

Αν πάλι τα χρήματα είναι ένα θέμα, τότε μπορείς εσύ μπαμπά να βοηθήσεις. Θα πρέπει να ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καλύψεις τις ανάγκες του μωρού (εκτός κι αν θηλάζει βέβαια), μπορείς επίσης να πας έναν περίπατο με το μωρό για μια ωρίτσα ώστε να ξεκουραστεί η μαμά ή να επισκεφτείς τους γονείς σου που πάντα χαίρονται να βλέπουν το εγγόνι τους.

Μια επιπλέον βοήθεια που θα ήθελαν όλες οι μαμάδες είναι με τις δουλειές του σπιτιού. Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα, οι γυναίκες βλέπουν πιο ερωτικά τους άντρες που πλένουν πιάτα!

Μπορεί λοιπόν στην αρχή να σας φαίνονται όλα δύσκολα, είναι όμως στο χέρι σας να κάνετε την καθημερινότητά σας ευκολότερη.

Είχε ήδη κάποιον μαζί της όλη μέρα

Μην το πάρετε πάλι προσωπικά μπαμπάδες, αλλά όταν μια γυναίκα ασχολείται όλη μέρα με ένα μωρό ή και με άλλο παιδάκι, το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να ασχοληθεί το βράδυ με έναν άντρα.
Ο προσωπικός χώρος είναι ένα τεράστιο θέμα για πολλές μαμάδες καθώς αισθάνονται ότι ο καθένας θέλει ένα κομμάτι του εαυτού τους. Πολλές νέα μητέρες αισθάνονται ότι οι ευθύνες είναι όλες πάνω τους, ίσως γι’ αυτό και τα ποσοστά της επιλόχειας κατάθλιψης να είναι τόσο υψηλά.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Βρείτε τρόπους να πάρετε το μωρό από τα χέρια της στο τέλος της ημέρας και στη συνέχεια να παίξετε. Αφήστε την να φάει με την ησυχία της, να κάνει ένα μπάνιο, να μιλήσει στο τηλέφωνο με μια φίλη της. Εναλλακτικά ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια ώστε να μπορέσει η σύζυγός σας να αποκτήσει λίγο ελεύθερο χρόνο μόνο για εκείνη, που θα κάνει τεράστια διαφορά σε εκείνη αλλά και στη σχέση σας. Υπάρχουν βέβαια και μητέρες που θέλουν να είναι συνέχεια με το μωρό τους, ενώ κάποιες άλλες θέλουν έστω μίση ώρα για να κάνουν τα  ψώνια τους – μιλάμε για το τι θα ήθελε περισσότερο η καθεμιά.

Υποφέρει από κατάθλιψη

Εάν η σύντροφός σας υποφέρει από κατάθλιψη, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, την ενέργεια της και την σεξουαλική της ορμή. Δυστυχώς πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη. Αν λοιπόν υποψιάζεστε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει ίσως ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια και συμβουλές από έναν γιατρό.

Φοβάται ότι θα πονέσει

Μετά τον τοκετό το σώμα χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει. Πολλές γυναίκες όμως ακόμα κι αν έχει περάσει καιρός και ειδικά αν ο τοκετός τους ήταν δύσκολος, φοβούνται ότι θα πονέσουν πολύ ή μπορεί ακόμα και να ανησυχούν για την εικόνα τους μετά τη γέννα. Αυτό μπορεί να γίνει ένα ψυχολογικό ζήτημα και να καθυστερεί την απόφασή τους να κάνουν σεξ για πρώτη φορά μετά τον τοκετό.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Μια καλή ιδέα, για να είστε σίγουρος, είναι να πάρετε την γνώμη του γιατρού ή μιας μαίας, σχετικά με το πότε μπορείτε να προσεγγίσετε τη σύζυγο σας. Εκτός από αυτό, πρέπει να είστε υπομονετικοί και να της δώσετε χρόνο να συνέλθει σωματικά και συναισθηματικά. Κρατήσετε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας μαζί της και συζητήστε ότι προβλήματα μπορεί να έχετε ώστε να βρείτε μια λύση από κοινού. Το σεξ δεν είναι πάντα απαραίτητο να γίνει μέσω διείσδυσης. Μπορείτε λοιπόν να βρείτε κι άλλους τρόπους να ικανοποιήσετε ο ένας τον άλλον…

Θηλάζει

Το πιθανότερο είναι να αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει ο θηλασμός με το σεξ. Κι όμως! Αφού γεννιέται ένα μωρό, η φύση έχει προνοήσει ώστε τα πάντα να είναι προσανατολισμένα προς την επιβίωση αυτού του μωρού και οι ορμόνες εργάζονται ώστε το γάλα να είναι αρκετό. Με τις ορμόνες λοιπόν να εργάζονται πυρετωδώς η σεξουαλική λίμπιντο πέφτει και προκαλεί κολπική ξηρότητα.

Η κολπική ξηρότητα λοιπόν δεν είναι καθόλου αστείο, όταν πρόκειται για σεξ και μπορεί να είναι δυσάρεστα και επώδυνα αποτελέσματα. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορεί η σύζυγός σας να διακόψει τον θηλασμό για χάρη της σεξουαλικής σας ζωής!

Η λίμπιντό της θα επιστρέψει όταν οι ορμόνες θα επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα και ξεκινήσει και πάλι η εμμηνόρροια.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Πρώτον, αν έχετε και οι δύο διάθεση για σεξ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό. Δείξτε ενδιαφέρον κι αναλάβετε εσείς την πρωτοβουλία.

Δεύτερον, μερικές μητέρες λένε ότι το σεξ μετά από ένα μωρό είναι λίγο σαν να πηγαίνεις στο γυμναστήριο – ότι δηλαδή υπάρχουν κίνητρα για να πας αλλά κι αν δεν πας πάλι ευτυχισμένος θα είσαι. Δεν λέμε ότι πρέπει να την πείσετε αλλά μπορείτε να της κινήσετε και πάλι το ενδιαφέρον δημιουργώντας ατμόσφαιρά ώστε να γίνει πιο δεκτική. Θυμηθείτε ότι οι γυναίκες είτε έχουν γεννήσει είτε όχι θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο ώστε να μπουν σε mood ερωτικό. Ένας άντρας μπορεί να είναι έτοιμος για σεξ σε δυο λεπτά, κατά μέσο όρο, ενώ μια γυναίκα χρειάζεται 20 λεπτά. Έτσι πάρτε το χρόνο σας και υπενθυμίστε της πόσο καλά μπορείτε να περάσετε.

Πηγή: baby.gr