Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Αλκοόλ πριν το σεξ: Ένα αμφισβητούμενο αφροδισιακό

Αλκοόλ πριν το σεξ: Ένα αμφισβητούμενο αφροδισιακό

Πολλά λέγονται και γράφονται για τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και σεξ. Ο βασικότερος μύθος που επικρατεί είναι πως ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να πετύχουμε καλύτερες… επιδόσεις.

Υπάρχει όμως κάποια δόση αλήθειας σε αυτό;

Ένα ή δύο ποτά μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά, καθώς μια μικρή ποσότητα αλκοόλ βοηθά το άτομο να ξεπεράσει τις αναστολές και το άγχος της επίδοσης.

Ο κανόνας αυτός, όμως, δεν ισχύει πάντα και για όλους. Η επίδραση του αλκοόλ στο σώμα εξαρτάται τόσο από το φύλο όσο και από το βάρος.

Αρχικά, το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, εμποδίζοντας λειτουργίες που παίζουν βασικό ρόλο στη σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό (αναπνοή, κυκλοφορία του αίματος, ευαισθησία των νεύρων).

Παράλληλα, το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα. Για να επιτευχθεί η ερωτική διέγερση απαιτείται ομαλή κυκλοφορία του αίματος, για τη μεταφορά οξυγόνου στα γεννητικά όργανα.

Η υπερβολική ή μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται επίσης με τη στυτική δυσλειτουργία στον άνδρα. Η ελλιπής μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς συνεπάγεται αύξηση της αγγειοτασίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα επίτευξης της στύσης.

Στις γυναίκες, η αφυδάτωση του οργανισμού οδηγεί σε μειωμένη λίπανση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν ότι, σε γενικές γραμμές, το αλκοόλ επιδρά περισσότερο αρνητικά παρά θετικά στην ερωτική διέγερση και τον οργασμό…

 


Πηγή: onmed.gr