Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Catcalling: Ναι, το «ψιτ» στους δρόμους ενοχλεί τις γυναίκες!

Είναι ό,τι πιο συνηθισμένο να σου σφυρίζουν στο δρόμο, αν είσαι γυναίκα το ξέρεις. Ξέρεις πώς τα σχόλια, η κόρνα θα πέσουν σύννεφο και αυτό είναι μία μεγάλη κουβέντα για τα όσα γίνονται έξω στον δρόμο. Είναι κάποιες φορές που η κόρνα έχει παίξει τόσο δυνατά και τόσο κοντά, που να έχω τρομάξει τόσο πολύ, καθώς ήταν λες και το αυτοκίνητο ήταν έτοιμο να πέσει πάνω μου. Και με αυτό όχι μόνο κολακεία δεν ένιωσα, αλλά μου προκάλεσε και φόβο, ένιωσα ότι κινδύνεψα.

Είναι αλήθεια ότι οι άντρες εξαφανίζονται όταν δεν θέλουν σχέση;

Έχει τύχει από την εφηβεία μου να ακούσω ένα σωρό σχόλια στον δρόμο, τόσο εγώ όσο και φίλες μου. Και δεν κρύβω ότι ένιωθα «ένοχη» σε μικρότερη ηλικία, ότι κάτι μπορεί να έκανα εγώ λάθος, κατάλαβα όμως στην πορεία των χρόνων πως έχει να κάνει αποκλειστικά με την έλλειψη παιδείας ενός άντρα. Είναι εκείνη η στιγμή που έχεις βγει από το σπίτι σου και ο άγνωστος άντρας θα έρθει να σου πετάξει ό,τι του έρθει στο μυαλό χωρίς φυσικά να αισθανθεί πώς σε κάνει να αισθάνεσαι, γιατί μιλάμε περισσότερο για χυδαιότητες. Δεν μιλάμε για κομπλιμέντα, μιλάμε για χυδαίες προσφωνήσεις και συμπεριφορές στον δρόμο που προκαλούν φόβο και στρες.

Ψιτ κοπελιά, ψιτ, κα@@, ωραία @@ ή αλλιώς catcalling

Catcalling λέγεται το φαινόμενο της παρενόχλησης κυρίως σεξουαλικής φύσεως στο δρόμο, που περικλείει ανεπιθύμητα ερωτικά σχόλια και χαρακτηρισμούς, προκλητικές χειρονομίες, φωνές και σφυρίγματα, εξού και η ονομασία του. Αντιστοίχως, δεν υπάρχει ένας ακριβής όρος που να μεταφράζεται στα ελληνικά και αυτό με βάζει σε σκέψεις, μάλλον είναι κάτι τόσο αδιάφορο για εμάς.

Όπως απαντάει και μια πολύ καλή μου φίλη σε αυτούς τους τύπους «Φίλε μου, δεν είμαι γάτα». Μάλλον, δεν το έχει καταλάβει θα πω εγώ. Πού να καταλάβει ο τύπος από το μαγαζί ότι φωνάζοντας επιφωνήματα ή κάνοντας φθηνούς σχολιασμούς δεν ανεβαίνει καμία διάθεση της όποιας γυναίκας σέβεται τον εαυτό της.

Μήπως αντί να φλερτάρεις, προσβάλλεις;

Από την άλλη πλευρά

Ίσως για τους άντρες που έχουν τέτοιες τακτικές είναι ένα είδος επίδειξης του ανδρισμού τους, είναι κάτι που τους δίνει ανωτερότητα. Χωρίς να εμβαθύνω και πολύ στην ψυχολογία τους αρκεί να σκεφτώ ότι η πλειοψηφία που κάνει αυτά τα σχόλια είναι μέσα σε ένα όχημα ακόμη και σε φορτηγό. Το βλέπουν σαν παιχνιδάκι, το οποίο τους δίνει ένα αίσθημα υπεροχής. Η όποια γυναίκα γίνεται ένα «αντικείμενο» για σχολιασμό, χωρίς να έχει σημασία ποια είναι αυτή η γυναίκα. Και αυτό με έκανε να καταλάβω ότι είναι random σχόλια σε όποια γυναίκα δουν και τους κινήσει το ενδιαφέρον. Oπότε με έκανε να καταλάβω, ότι είναι δικό τους πρόβλημα και όχι κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει εμένα. Για το τι μπορεί να «πετάξει» ο κάθε άνθρωπος δεν μπορώ να είμαι υπεύθυνη, όμως μπορώ να είμαι σίγουρη ότι δεν χρειάζεται σε καμία να της χαλάσει η διάθεση για έναν τέτοιον τύπο. Αν «εκπαιδεύουμε» τους άντρες λίγο περισσότερο ίσως να σταματήσουν και αυτά τα φαινόμενα. 

 

 


Πηγή