Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Διακοπτόμενη συνουσία και πιθανότητες εγκυμοσύνης

Διακοπτόμενη συνουσία και πιθανότητες εγκυμοσύνης

Η διακοπτόμενη συνουσία, γνωστή και ως «μέθοδος της έγκαιρης απόσυρσης», είναι μια μέθοδος αντισύλληψης που δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά ή άλλα μέσα προφύλαξης, όπως το αντισυλληπτικό χάπι ή το προφυλακτικό.

Η διακοπτόμενη συνουσία εφαρμόζεται με την έγκαιρη απόσυρση του πέους από τον κόλπο, ώστε να προληφθεί η απελευθέρωση του σπέρματος και επομένως να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η διακοπτόμενη συνουσία απαιτεί αυτοέλεγχο, όμως ακόμη και με την άσκηση αυτοελέγχου δεν θεωρείται αποτελεσματική ως μέθοδος αντισύλληψης. Το σπέρμα είναι πιθανό να εισέλθει στον κόλπο εάν η απόσυρση δεν γίνει έγκαιρα ή εάν τα προσπερματικά υγρά περιέχουν σπερματοζωάρια. Μελέτη που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στο επιστημονικό περιοδικό Human Fertility έδειξε ότι στο 41% των περιπτώσεων τα προσπερματικά υγρά περιέχουν ενεργά σπερματοζωάρια. Οι άνδρες δεν μπορούν να ελέγξουν και πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται την έκκριση αυτών των υγρών.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως η μέθοδος της έγκαιρης απόσυρσης δεν παρέχει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Εκτιμάται ότι έως και 28 στις 100 γυναίκες που εφαρμόζουν τη μέθοδο της διακοπτόμενης συνουσίας για διάστημα ενός έτους θα μείνουν έγκυες.

Η ιδανική εφαρμογή της μεθόδου επιτυγχάνεται σπάνια, δεδομένου ότι και οι δύο σύντροφοι πρέπει να επιδείξουν αυτοέλεγχο και να τερματίσουν την ερωτική πράξη αρκετά νωρίς. Πρακτικά, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο, δεδομένου ότι το πάθος της στιγμής θολώνει τη λογική και την αίσθηση της πραγματικότητας.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr