Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Επιστήμονες ανακάλυψαν το γυναικείο «γονίδιο της απιστίας»

Επιστήμονες ανακάλυψαν το γυναικείο «γονίδιο της απιστίας»

Μπορούν να ρίχνουν την ευθύνη στο… DNA τους

Πολλές φορές οι άπιστοι σύντροφοι εφευρίσκουν διάφορες δικαιολογίες, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την… άτιμη συμπεριφορά τους.

Μια ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει το γυναικείο «γονίδιο της απιστίας», κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι γυναίκες που απατούν το σύντροφό τους θα μπορούν απλά να «ρίχνουν την ευθύνη»… στο DNA τους!

Όσες γυναίκες φέρουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου αυτού, που επηρεάζει την κοινωνική συμπεριφορά και το σεξουαλικό κίνητρο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συμμετέχουν σε… ζευγάρωμα με κάποιο τρίτο, αναφέρουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των βρετανικών Sunday Times, παραλλαγές του γονιδίου AVPR1A βρέθηκε ότι σχετίζονται με την ασυδοσία και τη βαναυσότητα στα ζώα. Κάθε άτομο φέρει δύο AVPR1A γονίδια –το κάθε ένα έχει κληρονομηθεί από κάθε γονέα- με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί πιθανοί συνδυασμοί. Οι παραλλαγές όμως αυτές φαίνεται ότι επηρεάζουν τα θηλυκά και όχι τα αρσενικά.

Ο Dr Brendan Zietsch, καθηγητής ψυχολογίας στο αυστραλιανό πανεπιστήμιο, συνεργάστηκε με μια ομάδα γενετιστών και νευροεπιστημόνων για να εξετάσει το DNA και τον τρόπο ζωής περισσοτέρων από 7.000 ανθρώπων.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι από το 6,4% των γυναικών που είχαν απατήσει το σύντροφό τους, ένα μεγάλο ποσοστό έφερε μια συγκεκριμένη παραλλαγή του «γονιδίου της απιστίας».

«Σε γενικές γραμμές, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι το γενετικό υπόβαθρο της απιστίας» αναφέρουν στη μελέτη τους, τονίζοντας ότι τα ευρήματα τους προκάλεσαν έκπληξη, καθώς γενικά πιστεύεται ότι η συμπεριφορά επηρεάζεται από ένα συνδυασμό διαφορετικών γονιδίων, καθώς επίσης και άλλων κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων.

Την προηγούμενη χρονιά ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ είχαν διατυπώσει την άποψη ότι η απιστία μπορεί να… κληρονομηθεί. Είχαν βρει ότι το 63% των περιστατικών απιστίας στους άντρες και το 40% των περιστατικών απιστίας στις γυναίκες μπορεί να αποδοθεί σε γενετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών σε συγκεκριμένα γονίδια.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr