Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Εσύ έχεις σεξουαλικά φετίχ; Τι πρέπει να γνωρίζεις

Εσύ έχεις σεξουαλικά φετίχ; Τι πρέπει να γνωρίζεις

Θυμάσαι εκείνον που είχε πολύ ερωτικό τατουάζ στη πλάτη; Εκείνη που φορούσε ένα ζευγάρι σέξι γόβες; Εκείνος που είχε ένα ιδιαίτερα γοητευτικό βλέμμα; Εκείνη που είχε προκλητικό πισινό;

Υπάρχουν για όλους μας αντικείμενα και μέρη του σώματος που μας προκαλούν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον που ενδέχεται φαινομενικά να μην εξηγούν γιατί να μας διεγείρουν και σεξουαλικά.

Δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, είναι το μυαλό μας και η φαντασία μας ελεύθερα να κάνουν συνδυασμούς και σενάρια σεξουαλικά με οτιδήποτε. Η ανησυχία προκύπτει όταν υπάρχει αδυναμία να αποχωριστούμε το φετίχ μας, όταν χωρίς αυτό δεν υπάρχει πραγματική σεξουαλική απόλαυση.

Ο ορισμός των φετίχ λοιπόν είναι ο εξής: Αντικείμενα και μέρη σώματος (τα οποία δεν είναι ουσιαστικής σημασίας για τη σεξουαλική πράξη) λαμβάνουν μεγάλης προσοχής και σημασίας με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία, να διεγείρουν και συχνά να τα χρειάζονται για να υπάρξει οργασμός. Σε περίπτωση που αυτό συμβαίνει για κάθε σεξουαλική επαφή – ή απλά σεξουαλική κορύφωση- συνεχόμενα για τουλάχιστον 6 μήνες και η απουσία του φετίχ σημαίνει και δυσκολία ή απουσία σεξουαλικής επιθυμίας, ικανότητας και ολοκλήρωσης, τότε χρειάζεται η παρέμβαση του ειδικού καθώς μιλάμε πλέον για φετιχιστική διαταραχή. Το κυρίαρχο στοιχείο που θα οδηγήσει κάποιον με φετιχιστική διαταραχή στον ειδικό είναι πως πλέον δεν απολαμβάνει αυτή του την ανάγκη, αλλά του προκαλεί δυσφορία και θέλει να απεξαρτηθεί από αυτό.

Τι συμβαίνει όταν το φετίχ βρίσκεται σε υγιή πλαίσια: Πρόκειται, κατά τις τελευταίες έρευνες, για μία κυρίως αντρική υπόθεση – ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Οι γυναίκες δεν εκδηλώνουν μία ιδιαίτερη προτίμηση σε κάτι που να τους προκαλεί σεξουαλική διέγερση. Τα πιο συνηθισμένα φετίχ για τους άντρες φαίνεται να είναι αντικείμενα όπως οι γόβες, τα εσώρουχα και αλλά και μέρη του σώματος, που με διαφορά πρώτα έρχονται τα πόδια και ειδικά τα δάχτυλα των ποδιών. Υπάρχουν και καταγραφές σχετικά με τατουάζ, piercings, παχύσαρκα σώματα ακόμη και καθετήρες και καλώδια. Αυτό που καταλαβαίνουμε, είναι πως φετίχ μπορεί να γίνουν αντικείμενα και μέρη σώματος τα οποία παίζουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο σε ένα συνολικό σενάριο, σε μία μεγαλύτερη εικόνα, σε μία φαντασίωση. Θα μπορούσε δηλαδή ο καθετήρας να είναι μέρος μία φαντασίωσης καθ’όλα κλασικής όπως είναι ο ασθενής και η νοσοκόμα. Μία λιγότερο γνωστή αλλά αρκετά συχνή κατηγορία φετίχ είναι και εκείνα που απευθύνονται σε αισθήσεις εκτός της όρασης. Η υφή ενός υλικού όπως το βινύλ, η γεύση της σοκολάτας, η μυρωδιά κάποιου συγκεκριμένου αρώματος και η μελωδία κάποιου τραγουδιού, έχουν αποδειχθεί φετίχ για αρκετό κόσμο.

Η αιτιολογία για το φετίχ που έχει ο καθένας μας εξακολουθεί να μην είναι απόλυτα ξεκάθαρη αφού οι ειδικοί δεν φαίνεται να συμφωνούν σε μία. Σίγουρα, η προτίμηση που δείχνουμε στο φετιχιστικό αντικείμενο ή μέρος συνδέεται με την πορεία της σεξουαλικής μας ανάπτυξης. Συμπεριφοριστικά, μπορεί να σχετιστεί με μία θετική εμπειρία που συνδυάστηκε άμεσα ή έμμεσα με το φετίχ. Κατά τον Φρόυντ, τα αντρικά φετίχ έχουν προέλευση από τον φόβο του ευνουχισμού – με τη δημιουργία ενός αντικειμένου πόθου, καταφέρνει να ξεπεράσει ο άντρας τον φόβο του προς τη μήτρα και να υπάρξει σεξουαλική επαφή. Σε μία πιο γενική βάση πάντως, καταλήγουμε ότι η ενασχόληση με ένα φετίχ ξεκίνησε ίσως τυχαία την πρώτη φορά, επέφερε ευχάριστα σεξουαλικά αποτελέσματα και αυτόματα χρησιμοποιήθηκε και την επόμενη φορά.

Στον βαθμό που δεν υπάρχει εξάρτηση από το φετίχ σου ή του συντρόφου σου, δεν υπάρχει κανείς λόγος να ανησυχείς. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε το προς όφελός σας για να περνάτε απολαυστικά στις σεξουαλικές σας συναντήσεις.

Πηγή: joytv