Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Φίλη με τον πρώην. Γίνεται;

Φίλη με τον πρώην. Γίνεται;

Χωρίσατε και ένας εκ των δύο λέει ‘Μη χαθούμε.. να τα λέμε σαν φίλοι’. Είναι εφικτό αυτό; Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι ναι ή όχι, διότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Το πάλαι ποτέ λαϊκό άσμα μπορεί να έλεγε “εσύ τι λες; θα γίνουμε επιτέλους εραστές”, αλλά όταν τελειώνει η ερωτική σχέση αυτό που αναρωτιόμαστε όλες είναι αν μπορούμε να γίνουμε επιτέλους φίλοι.

 

Πώς χωρίσατε και γιατί;

Αν χωρίσατε επειδή το θέλατε και οι δυο λέγοντας από κοινού ‘καλύτερα ας το τελειώσουμε εδώ’, τότε υπάρχει μια περίπτωση να διατηρήσετε φιλική επαφή μετά από κάποιο καιρό. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να έχετε χωρίσει καλά, και με αυτό εννοούμε ώριμα, συνειδητά, έχοντας εξηγήσει και οι δυο τους λόγους για τους οποίους χωρίζετε, και χωρίς να έχουν ειπωθεί πικρά λόγια διότι αυτά πονάνε και αφήνουν πληγές που θέλουν καιρό να κλείσουν.

Αν από την άλλη χωρίσατε επειδή κατάλαβες ότι δεν σου κάνει καλό αυτή η σχέση, τότε ίσως πρέπει να αναρωτηθείς γιατί θέλεις να υπάρχει στη ζωή σου αυτός ο άνθρωπος. Και ναι σίγουρα, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ρόλο του εραστή και του φίλου, αλλά για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, η κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει τα δυο είναι πολύ λεπτή και εξαρτάται άμεσα από τη σεξουαλικής σχέσης που είχατε. Αν είχατε πολύ καλή ερωτική χημεία, τότε ίσως είναι δύσκολο να την αγνοήσετε.

Έχεις κατάλοιπα από τη σχέση σας;

Άρρηκτα σχετιζόμενο με το παραπάνω είναι το κατά πόσο έχει αφήσει μέσα σου κατάλοιπα η πρώην-σχέση σας. Αισθάνεσαι απόρριψη; Ανεπάρκεια; Θυμό; Ή μήπως έχεις ενεργοποιήσει τις ορθολογικές σου άμυνες για να αντέξεις το πόνο του χωρισμού (πχ. ‘δεν θα ξανά-αφεθώ’). Αν αισθάνεσαι οποιοδήποτε βάρος από την ερωτική σχέση σας, τότε το πιο πιθανό είναι πως δεν θα μπορέσετε να είστε φίλοι. Επίσης αν το επιχειρήσετε, ενδεχομένως να μεταφέρεις το ‘παράπονό σου’ και στο φιλικό επίπεδο και απλά θα τα εκφράζεις αλλιώς. Για παράδειγμα, αν ήσουν ζηλιάρα και ανασφαλής ως σύντροφος, τότε το πιο πιθανό είναι πως ως ‘φίλη’ θα αισθάνεσαι ότι δεν σε παίρνει συχνά τηλέφωνο.

Οπότε αν σκέφτεσαι να μην χαθείτε, προσπάθησε να είσαι όσο πιο ‘καθαρή’ γίνεται μέσα σου σε σχέση με τον πρώην σου. Κάνε ένα μικρό τεστ: ρώτησε τον εαυτό σου πώς αισθάνεσαι για τη καινούρια του σχέση. Αν δεν υπάρχει ίχνος ενόχλησης, ζήλιας, ανασφάλειας και αντ’ αυτού χαίρεσαι με τη χαρά του, τότε ναι.. δοκιμάστε το. Σε αντίθετη περίπτωση, η φιλία είναι μάλλον δικαιολογία.

Σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκεσαι όταν θέλεις τη φιλία του;

Μαζί με τα συναισθήματά σου για τον πρώην σου και την πρώην-σχέση σας, καλό είναι να αναλογιστείς τη γενικότερη κατάσταση της ζωής σου. Είσαι συναισθηματικά καλυμμένη ή έχεις κενά που προσπαθείς να γεμίσεις με κάτι οικείο; Ξέρεις τι θέλεις από τη ζωή σου και ποιο είναι το πλαίσιο αρχών σου (ή όπως λέμε οι ψυχοθεραπευτές ‘ο χάρτης του κόσμου’ σου); Όταν δεν αισθανόμαστε καλά συνήθως ψάχνουμε λύσεις ανάγκης και όχι συνειδητής επιλογής. Βάλε στόχο λοιπόν αν επιθυμείς τη φιλία σου με τον πρώην σου, να είσαι συνειδητή και να τον θέλεις στη ζωή σου για να σε κάνει ακόμα καλύτερα, και όχι απλά καλά.

Γιατί έχεις ανάγκη τη φιλία του;

Ας το πάμε ένα βήμα παραπέρα.. Αν τον θέλεις στη ζωή σου διότι τον εκτιμάς, τον θαυμάζεις και πιστεύεις ότι προσθέτει στη ζωή σου και εσύ στη δική του, και δεδομένων των υπολοίπων παραγόντων.. τότε προσπάθησε το.

Σκέψου όμως μήπως θέλεις τη φιλία του για να ανακουφίσεις το πόνο σου ή τις τύψεις σου. Ή μήπως δεν αντέχεις την απώλεια (κάτι που θα έχει εκφάνσεις και σε άλλες πτυχές στη ζωή σου). Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν το κίνητρό σου είναι δυσλειτουργικό, τότε η φιλία σας ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Και πόσο μάλλον, δεδομένου ότι σίγουρα θα είχε θετικά στοιχεία, σκέψου μήπως η ύπαρξή του στη ζωή σου καλύπτει τις συναισθηματικές σου ανάγκες με αποτέλεσμα να μην έχεις κίνητρο να κάνεις μια νέα σχέση.

Πόσο επηρεάζει η φιλία σου με τον πρώην σου, τη σχέση με κάποιον άλλο;

Αυτό είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο το οποίο πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά πριν την οποιαδήποτε κίνησή σου. Το να υπάρχει ο πρώην σου στη ζωή σου μπορεί να είναι δύσπεπτο για τον καινούριο σου αγαπημένο. Σε αυτή τη περίπτωση, προκειμένου να διασφαλίσεις την εμπιστοσύνη και την ευτυχία στη καινούρια σχέση σου, οφείλεις να είσαι ειλικρινής. Αν το αντέχει ο νυν-σύντροφός σου, τότε έχει καλώς. Αν δεν το αντέχει, θέσε στον εαυτό σου το εξής ερώτημα: παρελθόν ή παρόν;

Συνεπώς, είναι δύσκολο ο πρώην σου μπορεί να παραμείνει στη ζωή σου ως φίλος, αλλά μπορεί να το καταφέρεις. Το κλειδί βρίσκεται στο να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, να περάσει καιρός μετά το χωρισμό σας, να μην ψάχνεις για μπαλώματα και να μην παίζεις παιχνίδια.

Πηγή: ladylike.gr
Μυρτώ Μπεχράκη, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια