Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Γιατί επιλέγω πάντα λάθος συντρόφους στη ζωή μου;

Γιατί επιλέγω πάντα λάθος συντρόφους στη ζωή μου;

Το ότι στα TED και στα TEDx παγκοσμίως καλούνται να μιλήσουν επιφανείς άνθρωποι από όλους τους τομείς δεν σημαίνει ότι οι ομιλίες τους ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στη σφαίρα της θεωρίας. Μάλλον το αντίθετο: τα βίντεο με τα περισσότερα views είναι εκείνα που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά μας και είναι χάρη σε αυτά που οι συγκεκριμένες διοργανώσεις έχουν γίνει πια θεσμός και τα εισιτήριά τους είναι κάθε φορά sold-out…

Μια τέτοια ομιλία ήταν και εκείνη της Δρ. Μαρίας Λεβέντη στο TEDx Alexandroupolis. Η Ελληνίδα ψυχίατρος που έχει δημιουργήσει με το σύζυγό της Δρ. Ιωάννη Καρλαούζο την Σφαιρική Αντιληπτικότητα, την 1η και παγκοσμίως αναγνωρισμένη μέθοδο αυτοβελτίωσης και διεύρυνσης της αντίληψης, κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να εξηγήσει πώς η ψυχιατρική, η αρχαία ελληνική γραμματεία και η ιστορία της τέχνης (ανάμεσα σε άλλα) μπορούν να μας βοηθήσουν να βγάλουμε μια άκρη με όσα συμβαίνουν στο μυαλό και στην καρδιά μας.

Στην ομιλία της, η Δρ. Λεβέντη εξήγησε ότι το πρώτο κλειδί της μεθόδου είναι οι 8 διαστάσεις διεύρυνσης της αντίληψης. Αν αναλύσουμε οποιοδήποτε θέμα μάς απασχολεί από 8 συγκεκριμένες όψεις, για τον νου μας, το έχουμε εξετάσει από άπειρες πλευρές – είναι σαν να το έχουμε εξαντλήσει, να έχουμε αγγίξει τις άπειρες προεκτάσεις του! Γιατί; Γιατί το νούμερο οχτώ είναι η κάθετη απεικόνιση του απείρου και ασυνείδητα ο εγκέφαλός μας λαμβάνει αυτό το μήνυμα. Μπορεί όλοι μας να πιστεύουμε ότι σκεφτόμαστε λογικά, αλλά τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλό μας δεν ακολουθούν πάντα και μόνο τους κανόνες της λογικής.

Έτσι, από το βήμα του TEDx Alexandroupolis, η διάσημη ψυχίατρος ανέλυσε μέσα από 8 διαστάσεις την ερώτηση που όπως είπε, έχει απασχολήσει τους περισσότερους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο: «Γιατί επιλέγω πάντα λάθος συντρόφους στη ζωή μου, ενώ δεν το θέλω;»

  1. «Αυτό που εκπέμπω βάσει της εξωτερικότητάς μου, είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω στο άλλο φύλο; Είναι αυτό το μήνυμα που θέλω να εκπέμψω για να έλξω τον άνθρωπο που επιθυμώ;» (η 1η διάσταση αντίληψης εαυτού αφορά αυτό που φαίνεται, την εικόνα μας)
  2. «Τι φοβάμαι ότι θα συμβεί αν μπω σε μία σχέση ή αν βγω από μία σχέση;» (η 2η διάσταση αντίληψης εαυτού αφορά τους φόβους μας)
  3. «Έχω μάθει να διαχειρίζομαι σωστά το ναι και το όχι;» (η 3η διάσταση αφορά το πώς χειριζόμαστε τις καταστάσεις)
  4. «Πώς εγώ προστατεύω τον εαυτό μου μέσα ή έξω από αυτή τη σχέση;» (η 4η διάσταση έχει να κάνει με το πώς προστατεύω τα όρια και τις ανάγκες μου)
  5. «Αλήθεια, με εξελίσσει αυτή η σχέση; Με πάει κάπου;» (η 5η διάσταση ονομάζεται εξελικτική)
  6. «Τι κερδίζω από αυτή τη σχέση; Κερδίζω κάτι ή χάνω;» (η 6η διάσταση αφορά τις πράξεις μας ή την απραξία μας, την ικανότητά μας να φέρνουμε αποτέλεσμα…)
  7. «Ποια είναι τα συναισθήματά μου; Τι νιώθω εγώ γι’ αυτόν τον άνθρωπο; Κι όταν ανακαλύψω αυτό που νιώθω, μπορώ να το διαχειριστώ τελικά;» (η 7 διάσταση έχει να κάνει με τα συναισθήματά μας)
  8. «Πόσο με νοιάζει τι λένε οι άλλοι σε αυτή τη σχέση; Με Νοιάζει; Κι αν με νοιάζει, γιατί;» (η 8η διάσταση αφορά τη σχέση μας με τους άλλους, την επικοινωνία μας κ.λπ.)

Αυτό είναι, κατά την Δρ. Λεβέντη, το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνουμε για να καταλάβουμε για ποιους λόγους πιστεύουμε ότι επιλέγουμε πάντα λάθος συντρόφους. Μέσα από αυτόν το διάλογο με τον εαυτό μας θα μπορέσουμε να αναλύσουμε σφαιρικά ό,τι συμβαίνει στις σχέσεις μας (και στη ζωή μας γενικότερα) και να πάρουμε μια καλή ιδέα για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αλλάξει αυτό. Στη συνέχεια της ομιλίας της εξήγησε και τους υπόλοιπους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος μέσα από τη μέθοδο της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας να πάρει πληροφορίες χρήσιμες για τον εαυτό του και πολύτιμες για την ύπαρξή του.

 

 

 

 

 

Πηγή: queen.gr