Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Γυναίκα & σεξουαλική διέγερση: Ένα μάλλον περίπλοκο θέμα…

Γυναίκα & σεξουαλική διέγερση: Ένα μάλλον περίπλοκο θέμα…

Οι επιστήμονες δηλώνουν πως η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη από την ανδρική. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ερωτική διέγερση των γυναικών και δεν είναι όλοι βιολογικοί.

Οι καθημερινές συνήθειες, ο τρόπος ζωής και η σχέση με το άλλο φύλο φαίνεται πως παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τις σωματικές λειτουργίες.

Για παράδειγμα, η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να μειώσει σημαντικά την επιθυμία για σεξ. Παράλληλα, η κατάσταση της ψυχικής υγείας καθορίζει γενικότερα τη διάθεση κι έτσι επηρεάζει και την ερωτική ζωή. Το έντονο στρες και η κλινική διάγνωση κατάθλιψης μπορούν να εξηγήσουν σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας.

Η μειωμένη ερωτική επιθυμία δεν είναι απαραίτητα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, δηλώνουν οι ειδικοί. Μπορεί να συμβεί ακόμη και σε γυναίκες ηλικίας 30 ή 40 ετών.

Στο χώρο της Ιατρικής, το φαινόμενο ονομάζεται «διαταραχή καταστολής της ερωτικής επιθυμίας» (HSDD). Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2002, περίπου το ένα τρίτο των ενήλικων γυναικών στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυτή τη διαταραχή.

Δεν έχουν παρασκευαστεί ακόμη φάρμακα που να απευθύνονται σε γυναίκες με μειωμένη λίμπιντο, ωστόσο πραγματοποιούνται δοκιμές στην Αμερική για νέες πειραματικές θεραπείες.

 

 

Πηγή: onmed.gr