Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Γονόρροια: Πώς μεταδίδεται και τι συμπτώματα έχει

Γονόρροια: Πώς μεταδίδεται και τι συμπτώματα έχει

Η γονόρροια ή βλεννόροια είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται συχνότερα μέσω της σεξουαλικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο.

Η γονόρροια μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά. Αυτό σημαίνει ότι μια μητέρα θα μπορούσε για παράδειγμα να περάσει τη μόλυνση στο νεογέννητό της κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να πάθουν βλεννόρροια. Η λοίμωξη μεταδίδεται εύκολα και εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Τι προκαλεί τη γονόρροια;

Η γονόρροια προκαλείται από το Neisseria gonorrhoeae, ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί εύκολα στις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος. Το βακτήριο της γονόρροιας μπορεί να αναπτυχθεί σε ζεστές, υγρές περιοχές του αναπαραγωγικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων του τραχήλου της μήτρας, της μήτρας και των σαλπιγγών στις γυναίκες, καθώς και στην ουρήθρα σε γυναίκες και άνδρες. Το βακτήριο μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στο στόμα, τον λαιμό και τον πρωκτό.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω γονόρροια;

Δεν είναι απαραίτητο κάθε άτομο που έχει μολυνθεί με γονόρροια να εκδηλώσει εγκαίρως συμπτώματα, ώστε να γνωρίζει πότε πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και αυτό μπορεί να κάνει τη θεραπεία πιο δύσκολη. Εφόσον εκδηλωθούν, τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά μέσα σε 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση στο βακτήριο, αλλά μπορεί να περάσει ακόμα και ένας μήνας προτού γίνουν πλήρως αντιληπτά.

Συμπτώματα γονόρροιας στις γυναίκες:

-Πρασινοκίτρινες ή λευκές εκκρίσεις υγρών από τον κόλπο

-Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή την πυελική περιοχή

-Αίσθημα “καψίματος” κατά την ούρηση

-Επιπεφυκίτιδα (ερυθρότητα και φαγούρα στα μάτια)

-Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων εμμήνου ρύσεως

-Διόγκωση του αιδοίου (κολπίτιδα)

-“Κάψιμο” στον λαιμό (λόγω στοματικού σεξ)

-Πρησμένοι αδένες στον λαιμό (λόγω στοματικού σεξ)

Σε μερικές γυναίκες, τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια ώστε να περνούν απαρατήρητα. Επίσης, επειδή οι κολπικές εκκρίσεις μπορεί να είναι ένα σημάδι από μια σειρά διαφορετικών προβλημάτων, το καλύτερο είναι να αναζητάτε πάντοτε τη συμβουλή του γιατρού για να εξασφαλιστεί η ορθή διάγνωση και θεραπεία.

Συμπτώματα γονόρροιας στους άνδρες:

-Πρασινοκίτρινες ή λευκές εκκρίσεις υγρών από το πέος

-Αίσθημα “καψίματος” κατά την ούρηση

-Κάψιμο στον λαιμό (λόγω στοματικού σεξ)

-Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις

-Πρησμένοι αδένες στον λαιμό (λόγω στοματικού σεξ)

Στους άνδρες, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 2 έως 14 ημέρες μετά την μόλυνση.

 

 

Πηγή: onmed.gr