Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η πρωινή στύση έχει εξήγηση...

Η πρωινή στύση έχει εξήγηση…

Η δυσάρεστη αναπνοή το πρωί δεν είναι η μόνη αιτία που μπορεί ένας άντρας να νιώσει… άβολα όταν ξυπνάει.

Πολλές φορές οι άντρες ξυπνούν και συνειδητοποιούν ότι το μόριό τους βρίσκεται σε πλήρη στύση ακόμα και αν το όνειρο που μόλις είδαν δεν είχε κάποια σχέση με το σεξ και τη σεξουαλική επαφή.

Η επιστήμη όμως έχει εξήγηση για κάθε τι που συμβαίνει στον οργανισμό μας και το ίδιο ισχύει και με το φαινόμενο της στύσης κατά τον ύπνο και όταν ξυπνάει ο άνδρας το πρωί.

Η φυσιολογική αυτή αντίδραση συμβαίνει όταν οι άνδρες κοιμούνται βαθιά. Η νυχτερινή στύση, όπως ακριβώς και ο κλειτοριδικός ερεθισμός στις γυναίκες, έχει συσχετιστεί με την κατάσταση ύπνου που χαρακτηρίζεται από την ταχεία κίνηση των ματιών (Rapid Eye Movement – REM). Κατά το στάδιο αυτό, ο εγκέφαλος διακόπτει τη λειτουργία κάποιων νευροδιαβιβαστών, σε μια προσπάθεια να ρυθμίσει το σώμα και να σας εμποδίσει από το να κινείστε και να αντιδράτε σε αυτά που βλέπετε στα όνειρά σας.

Ένας από αυτούς τους νευροδιαβιβαστές είναι και η νορεπινεφρίνη, η οποία εμπλέκεται στον έλεγχο των στύσεων. Συγκεκριμένα προκαλεί αγγειοσύσπαση των αγγείων του πέους και εμποδίζει τη στύση.

Αλλά καθώς ο οργανισμός πέφτει σε κατάσταση REM ύπνου, μειώνεται η λειτουργία της νορεπινεφρίνης και οι φυσικές αντιδράσεις του οργανισμού στην αύξηση της τεστοστερόνης μπορούν πλέον να εκδηλωθούν ανεμπόδιστα. Αυτό οδηγεί σε αγγειοδιαστολή, αυξημένη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του πέους, προκαλώντας τελικά στύση.

Κατά τη διάρκεια του κύκλου του ύπνου, το επιπλέον αίμα αυξάνει την οξυγόνωση -δεδομένου ότι χρησιμεύει ως ένα σύστημα “επισκευής” του οργανισμού- και βοηθάει στη διατήρηση της λειτουργικότητας. Έτσι, η πρωινή στύση δεν είναι παρά μία “παρενέργεια” του REM ύπνου, ο οποίος είναι ο λόγος που οι άνδρες ξυπνούν πολλές φορές με πλήρη στύση του μορίου τους.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr