Τετάρτη , 29 Μάιος 2024
Η πρώτη επιστημονική έρευνα για το «ψιθυριστό πορνό»!

Η πρώτη επιστημονική έρευνα για το «ψιθυριστό πορνό»!

Πολυαναμενόμενα ερευνητικά δεδομένα έρχονται επιτέλους στο φως και αποκαλύπτουν όλα όσα θέλετε να μάθετε…

Η πρώτη επιστημονική έρευνα σχετικά με την Αυτόνομη Αισθητηριακή Απόκριση του Μεσημβρινού (Autonomous Sensory Meridian Eesponse – ASMR), φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από κάποιους ως «ψιθυριστό πορνό» (whisper porn), είναι γεγονός!

Για τους λάτρεις της ASMR, το άκουσμα της ψιθυριστής φωνής επιφέρει μια γλυκιά αίσθηση μουδιάσματος, μια ανεπαίσθητη ευφορία που προκαλεί ρίγος στη ραχοκοκαλιά και ευχάριστη ανατριχίλα στο δέρμα.

Δεκάδες είναι τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί διαδικτυακά σχετικά με την ASMR και μάλιστα έχουν αποσπάσει χιλιάδες views. Μέχρι σήμερα όμως οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν το γιατί.

Οι ψυχολόγοι Emma L. Barratt και Nick J. Davis από το Πανεπιστήμιο του Σουόνσι έκαναν δειλά-δειλά τα πρώτα βήματα προς τη βαθύτερη κατανόηση του φαινομένου, δημοσιεύοντας τη μελέτη τους στην επιθεώρηση PeerJ.

Η Barratt δηλώνει πως η τρομακτική εξάπλωση και δημοτικότητα του θέματος ήταν επαρκή κίνητρα για να πεισθούν οι ερευνητές ότι έπρεπε να μελετηθεί εκτενέστερα η ASMR.

Η μελέτη βασίστηκε, εν μέρει, σε καταγραφή μελών της κοινότητας της ASMR. Σχεδόν 500 άτομα, χρήστες του Facebook και του Reddit που συμμετέχουν σε ομάδες σχετικά με την ASMR, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειές τους όσον αφορά τη χρήση βίντεο για την ASMR, όπως γιατί βλέπουν τα βίντεο και σε ποια ερεθίσματα ανταποκρίνονται πιο έντονα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία αυτά και εντόπισαν τα συνηθέστερα ερεθίσματα που επιφέρουν την ευχάριστη αίσθηση: οι ψίθυροι ήταν το ερέθισμα που ανέφεραν οι περισσότεροι συμμετέχοντες, ενώ αρκετοί επίσης δήλωσαν πως απολαμβάνουν τα παιχνίδια ρόλων (αισθητικός, μασέρ κ.α.) και τις αργές, προσεκτικές κινήσεις, όπως το δίπλωμα μιας πετσέτας!

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν πως βλέπουν τα βίντεο για να χαλαρώσουν, να διώξουν το στρες και να κοιμηθούν πιο εύκολα. Μόλις το 5% δήλωσε πως βλέπει τα βίντεο ως μέσο επίτευξης της σεξουαλικής διέγερσης.

Στη μελέτη επισημαίνεται επίσης μια ενδιαφέρουσα σχέση ανάμεσα στην ASMR και δύο άλλα, γνωστότερα φαινόμενα, τη συναισθησία και η εμπειρία της ροής.

Συναισθησία ονομάζεται το νευρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα ερέθισμα που άπτεται μιας συγκεκριμένης αίσθησης (π.χ. ακοή) ενεργοποιεί μια άλλη αίσθηση (π.χ. όραση). Έτσι, ένα άτομο με συναισθησία μπορεί να «βλέπει» τα τους ήχους ή να «γεύεται» ένα χρώμα. Όπως η συναισθησία έτσι και η ASMR μοιάζει να ενεργοποιεί πολλές αισθήσεις ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Διαπιστώθηκε μάλιστα πως το 5,9 των συμμετεχόντων έχει εκδηλώσει συμπτώματα συναισθησίας.

Όσο για την εμπειρία της ροής, πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο το άτομο «χάνεται», αποκόπτεται νοητικά και πνευματικά από τον πραγματικό κόσμο και απορροφάται σε μια δραστηριότητα. Συμβαίνει, για παράδειγμα, σε μουσικούς που εξασκούνται σε κάποιο μουσικό όργανο και δεν αντιλαμβάνονται πόσες ώρες έχουν περάσει ή δεν ακούνε το κουδούνι ή το τηλέφωνο που χτυπά. Όσοι εκτελούν την ASMR στα βίντεο, μοιάζουν να βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση ροής και την εμπειρία βιώνουν και όσοι βλέπουν τα βίντεο. Όσοι από τους συμμετέχοντες βίωσαν την εμπειρία της ροής φάνηκε να είναι και αυτοί που ανταποκρίνονται στα περισσότερα ερεθίσματα.

Καθώς η μελέτη των Barratt και Davis βασίστηκε μόνο σε άτομα που ενδιαφέρονται για την ASMR, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να εξεταστεί γιατί κάποιοι βιώνουν τις συγκεκριμένες αισθήσεις ενώ άλλοι μένουν ανεπηρέαστοι.

Αξίζει επίσης να εξεταστεί βαθύτερα το γεγονός ότι κάποιο συμμετέχοντες δήλωσαν πως η ASMR τους βοηθά να απαλλαγούν από το χρόνιο πόνο και βελτιώνει τη διάθεσή τους.

 

 

Πηγή: onmed.gr