Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ο καρδιακός παλμός επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας

Ο καρδιακός παλμός επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας

Η καρδιακή λειτουργία της γυναίκας συνδέεται άμεσα με τη σεξουαλική της λειτουργία, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied Psychophysiology and Biofeedback.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με μικρότερη μεταβλητότητα του καρδιακού παλμού (heart rate variability – HRV) είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν σεξουαλική δυσλειτουργία.

Ο δείκτης HRV αφορά στη χρονική απόσταση μεταξύ δύο παλμών της καρδιάς. Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτή τη χρονική απόσταση μπορεί να προβλέψει τη μελλοντική πορεία της υγείας και μάλιστα ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η μικρή μεταβλητότητα του καρδιακού παλμού συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθεια. Δεδομένου ότι η σεξουαλική λειτουργία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κυκλοφορία του αίματος και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο δείκτης HRV επηρεάζει σημαντικά τη γυναικεία ερωτική διέγερση.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 72 γυναίκες ηλικίας 18 έως 39 ετών και οι ερευνητές κατέγραφαν τους παλμούς της καρδιάς τους ενώ παρακολουθούσαν αποσπάσματα από ερωτικές ταινίες ή βίντεο με ουδέτερο περιεχόμενο.

Όσες γυναίκες διαπιστώθηκε πως είχαν μεταβλητότητα του καρδιακού παλμού μικρότερη από τη φυσιολογική ήταν πιο πιθανό να εμφανίζουν επίσης σημάδια σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

«Η μικρή μεταβλητότητα του καρδιακού παλμού συνδέεται με την κατάθλιψη, το άγχος και την εξάρτηση από το αλκοόλ, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να συνδέεται επίσης με τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία», δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αμέλια Στάντον. Άλλωστε, παρόμοια μελέτη που εκπονήθηκε στο παρελθόν είχε υποδείξει συσχέτιση μεταξύ της μικρής μεταβλητότητας του καρδιακού παλμού και της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες.

Πηγή: onmed.gr