Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα είναι οι ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Στο παρελθόν οι ασθένειες αυτές αναφέρονταν ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή αφροδίσια νοσήματα, τα τελευταία χρόνια όμως προτιμάται ο όρος σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, καθώς έχει ένα ευρύτερο φάσμα εννοιών: ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί και μπορεί να μολύνει άλλους δυνητικά, χωρίς να έχει μια ασθένεια.

Μερικά ΣΜΝ μπορούν να μεταδίδονται και μέσω της χρήσης βελονών μετά τη χρήση τους από ένα μολυσμένο άτομο, καθώς και μέσω της γέννας ή του θηλασμού.

Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνετε για τη διάγνωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι οι εξής:

Ιός HPV (Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων)
Με τεστ Παπανικολάου.

Βακτηριδιακή κολπίτιδα
Μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια. Πολλά εργαστήρια παρέχουν και το αντιβιόγραμμα εφόσον έχει εντοπιστεί ο παθογόνος μικροοργανισμός.

Χλαμύδια, γονόρροια
Για τις γυναίκες χρειάζεται τραχηλικό δείγμα. Για τους άνδρες σπέρμα, ούρα ή ουρηθρικό έκκριμα. Τα χλαμύδια ανιχνεύονται 30 ώρες μετά την προσβολή και η γονόρροια 48 ώρες μετά.

HIV (AIDS)
Με εξέταση αίματος. Ο ιός ανιχνεύεται 6 εβδομάδες έως 6 μήνες μετά την ύποπτη επαφή με φορέα του AIDS.

Σύφιλη
Με εξέταση αίματος. Τα αντισώματα ανιχνεύονται 3-90 ημέρες μετά την προσβολή.

Έρπης
Με εξέταση αίματος και καλλιέργεια της προσβεβλημένης περιοχής.

Ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C
Με εξέταση αίματος ή εξέταση που ανιχνεύει DNA/RNA του ιού σε ελάχιστο χρόνο μετά τη μόλυνση.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος, μπορεί να προσδώσει τελείως διαφορετική πορεία και πρόγνωση, ακόμη και όταν πρόκειται για το πιο επικίνδυνο εξ αυτών, το AIDS.

Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς είναι σημαντικό να υποβάλλονται σε ένα τακτικό προληπτικό έλεγχο για ΣΜΝ ακόμα και εάν δεν έχουν συμπτώματα.

 

Πηγή: onmed.gr