Πότε «αναρρώνουμε» από ένα χωρισμό

Πότε «αναρρώνουμε» από ένα χωρισμό

Ένας χωρισμός είναι μια επώδυνη ψυχική διαδικασία, ειδικά για αυτόν που δεν τον επιλέγει.

Ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να ξεπεράσει τον χωρισμό εξαρτάται κατά βάση από το είδος της σχέσης, καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες τα ζευγάρια που δεν έχουν δεσμευτεί δια βίου (με γάμο ή συζώντας) μπορούν να ξεπεράσουν το χωρισμό σε 3 μήνες, αλλά τα δεσμευμένα χρειάζονται κατά μέσον όρο 18.

Την διάρκεια της περιόδου «ανάρρωσης» μετά από ένα χωρισμό είχαν μελετήσει σε 155 μη παντρεμένους εθελοντές επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Monmouth, στο Νιου Τζέρσι.

Οι εθελοντές είχαν χωρίσει με τον/την σύντροφό τους μέσα στους τελευταίους έξι μήνες και το 71% είπαν ότι χρειάστηκαν τρεις μήνες (για την ακρίβεια 11 εβδομάδες) για να περάσουν από την «περίοδο της επώδυνης προσαρμογής και επούλωσης» στη νέα πραγματικότητα της ζωής τους.

Η μετάβαση ουσιαστικά επετεύχθη όταν οι εθελοντές ανέπτυξαν ισχυρές στρατηγικές αντιμετώπισης, οι οποίες τους βοήθησαν να μην πονάνε πλέον και έτσι τους επέτρεψαν να αισθανθούν καλύτερα για τον εαυτό τους,

Ωστόσο, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως φαίνεται ισχύει για τις σχέσεις εκτός γάμου, καθώς μία δημοσκόπηση που διεξήχθη δύο χρόνια αργότερα έδειξε ότι οι παντρεμένοι που χωρίζουν, χρειάζονται κατά μέσον όρο 18 μήνες (ή ακριβέστερα 17 μήνες και 26 μέρες) για να «χωνέψουν» την διάλυση του γάμου τους.

Την δημοσκόπηση είχε πραγματοποιήσει μεταξύ 4.000 διαζευγμένων μελών της η ιστοσελίδα γνωριμιών Fifties.com η οποία, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, προορίζεται για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Οι έξι στους δέκα ερωτηθέντες είχαν δηλώσει πως η αίσθηση της αποτυχίας ήταν αυτή που δυσκολεύτηκαν περισσότερο απ’ όλα να «καταπιούν», ενώ ο ένας στους πέντε είπαν ότι το αίσθημα της απώλειας ήταν πιο δυσβάσταχτο από τις πρακτικές συνέπειες του διαζυγίου καθ’ εαυτού.

Επιπλέον, το 43% είπαν ότι ένιωσαν ανακούφιση όταν επιτέλους πήραν διαζύγιο, αλλά το 31% παραδέχτηκαν ότι ακόμα κι όταν ίσχυε αυτό, δεν έπαυαν να έχουν αισθήματα θλίψης.

 

 

Πηγή: onmed.gr