Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Σύνδρομο απόσυρσης γεννητικών οργάνων: Η πιο αλλόκοτη ανδρική φοβία!

Σύνδρομο απόσυρσης γεννητικών οργάνων: Η πιο αλλόκοτη ανδρική φοβία!

Εάν φοβάστε συνεχώς ότι τα γεννητικά σας όργανα συρρικνώνονται, τότε μάλλον πάσχετε από το λεγόμενο σύνδρομο απόσυρσης γεννητικών οργάνων!

Εναλλακτικά ονομάζεται σύνδρομο Koro και αναμφισβήτητα είναι εξαιρετικά βασανιστικό για τον άνδρα που πάσχει από αυτό.

Το σύνδρομο Koro ή σύνδρομο απόσυρσης γεννητικών οργάνων είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από το υπερβολικό άγχος και τον έντονο φόβο του άνδρα ότι το μόριό του συρρικνώνεται και/ή τα γεννητικά του όργανα αποσύρονται προς την κοιλιακή χώρα έως ότου εξαφανιστούν εντελώς. Ο πάσχων πιστεύει μάλιστα πως θα πεθάνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της… απόσυρσης.
Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει εάν το σύνδρομο έχει πολιτιστικό υπόβαθρο, δεδομένου ότι εκδηλώνεται κυρίως σε ασιατικές χώρες, ή εάν ξεκίνησε σαν φήμη ή φάρσα που στη συνέχεια εξαπλώθηκε.Το σύνδρομο εντοπίζεται κυρίως σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ιαπωνία, ενώ τα περιστατικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι λιγότερα σε αριθμό.

Στις χώρες της Δύσης, το σύνδρομο έχει συνδεθεί με άλλες ψυχολογικές διαταραχές. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η διάγνωση για την αλλόκοτη φοβία έχει συνδεθεί με τη σχιζοφρένεια, τις αγχώδεις διαταραχές ή τη διαταραχή σωματικής δυσμορφίας. Αντιθέτως, στις ασιατικές χώρες διάγνωση για το σύνδρομο έχει δοθεί και σε κατά τα άλλα υγιείς άνδρες.

Πηγή: onmed.gr