Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Σχέσεις Τα ετερώνυμα έλκονται υπό… προϋποθέσεις

Σχέσεις: Τα ετερώνυμα έλκονται υπό… προϋποθέσεις

Ενώ κάποιοι αναζητούν ένα σύντροφο που θα τους μοιάζει ως προς τις απόψεις, τις προτιμήσεις και τις αξίες, άλλοι εξάπτονται από το μυστήριο του διαφορετικού στις σχέσεις τους.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology εξέτασε (για ακόμη μία φορά) το κλασικό ερώτημα «Τα ετερώνυμα έλκονται;» και κατέληξε σε εξαιρετικά ενδιαφέρονται συμπεράσματα.

bigstock Couple In Love Concept 114137894

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Τσεχία, το αν έλκονται τα ετερώνυμα εξαρτάται από το αν κάποιος διατηρεί μόνιμη σχέση ή είναι ελεύθερος.

Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα φοιτητών να βαθμολογήσουν μια σειρά από φωτογραφίες, δηλώνοντας πόσο ελκυστικό βρίσκουν καθένα από τα πρόσωπα που έβλεπαν. Πριν δώσουν τις βαθμολογίες τους, οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν εάν είναι δεσμευμένοι ή ελεύθεροι.

Για πρόσωπα του αντίθετου φύλου, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν: «Ποιο πρόσωπο βρίσκεις πιο ελκυστικό για περιστασιακή σχέση;» και «Ποιο πρόσωπο βρίσκεις πιο ελκυστικό για μακροχρόνια σχέση;». Για πρόσωπα του ίδιου φύλου, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν: «Ποιο πρόσωπο θεωρείς ότι είναι πιο ελκυστικό στο αντίθετο φύλο;» και «Ποιο πρόσωπο θα επέλεγες ως φίλο/η;»

Οι ελεύθεροι συμμετέχοντες έδωσαν πολύ υψηλότερες βαθμολογίες στα πρόσωπα πουδεν έμοιαζαν με το δικό τους, τόσο στα άτομα του αντίθετου όσο και στα άτομα του ίδιου φύλου.

Παλαιότερες μελέτες επάνω στο ίδιο θέμα έχουν υποδείξει ότι συνήθως μας ελκύουν πρόσωπα που μοιάζουν με το δικό μας, όμως για πρώτη φορά οι ερευνητές συνυπολόγισαν τον παράγοντα της… οικογενειακής κατάστασης στις ερωτικές προτιμήσεις.

«Οι ελεύθεροι συμμετέχοντες, αλλά όχι οι δεσμευμένοι, έδωσαν υψηλότερες βαθμολογίες ως προς την ομορφιά και το σεξ απίλ σε πρόσωπα που δεν έμοιαζαν με το δικό τους»δηλώνει η Δρ Jitka Lindová, μία εκ των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου. «Για πρώτη φορά, παρατηρήσαμε πώς επηρεάζει το relationship status το παιχνίδι της ερωτικής έλξης» συμπληρώνει η Lindová.

Μια πιθανή θεωρία που εξηγεί τις προτιμήσεις των ελεύθερων είναι ότι αναζητούν πιο ενεργά τη «βιολογική ποικιλία», αφού συνδέεται με τη γενετική συμβατότητα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr