Κυριακή , 19 Μάρτιος 2023
Τα κορυφαία φυσικά αφροδισιακά σύμφωνα με τους επιστήμονες (εικόνες)

Τα κορυφαία φυσικά αφροδισιακά σύμφωνα με τους επιστήμονες (εικόνες)

Οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση φυσικών ουσιών που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ως αφροδισιακά προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πράγματι τονώνουν την ερωτική επιθυμία.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων ορίζει ως αφροδισιακό «οποιοδήποτε [φαρμακευτικό] προϊόν φέρει ετικέτα που αναφέρει ότι προσφέρει διέγερση ή τονώνει τη σεξουαλική επιθυμία ή ότι βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις».

Αρκετά φυσικά προϊόντα λέγεται πως έχουν αυτήν την τονωτική επίδραση, πόσο αποτελεσματικά και ασφαλή είναι όμως;

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Κοινότητας Σεξουαλικής Ιατρικής, οι ερευνητές ανέλυσαν περίπου 50 παλαιότερα επιστημονικά άρθρα που αφορούσαν σε φυσικά προϊόντα που θεωρούνται παραδοσιακά ως αφροδισιακά ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά τους.

Παρακάτω θα δείτε 8 από τα προϊόντα που περιλαμβάνονταν στη μελέτη, καθώς και στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους.

1. Σοκολάτα

chocolate

Έχει αποτέλεσμα;

Όχι, όμως δεν βλάπτει σε μικρές ποσότητες.

Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα ώστε να τεκμηριωθεί η θετική της επίδραση στην ερωτική επιθυμία. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η σοκολάτα περιέχει συστατικά που συνδέονται με τα αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, παράγοντας που θεωρείτο ότι συμβάλλει στην υγιή σεξουαλική λειτουργία. Ωστόσο, μελέτες στις οποίες συγκρίθηκε η σεξουαλική λειτουργία ατόμων που κατανάλωναν συστηματικά σοκολάτα και ατόμων που δεν είχαν εντάξει στη διατροφή τους το νόστιμο γλύκισμα δεν υπέδειξαν σαφείς και στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμβολή της σοκολάτας στην ερωτική επιθυμία δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας μύθος. Μην βιαστείτε βέβαια να τη βγάλετε από τη ζωή σας, καθώς η σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ωφελούν την καρδιά.

2. Ginkgo Biloba

ginkgo biloba

Έχει αποτέλεσμα;

Πιθανώς.

Το εκχύλισμα του φυτού χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Κίνα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης ή της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Οι ερευνητές εντόπισαν θετικά ευρήματα από μια μικρή δοκιμή που αφορούσε σε άντρες και γυναίκες. Το Ginkgo Biloba δεν φαίνεται να προκαλεί συχνά παρενέργειες, ωστόσο ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, οπότε οι ερευνητές συνιστούν προσοχή στη χρήση του.

3. Μέλι

honey

Έχει αποτέλεσμα;

Όχι.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ποιοτικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι το μέλι μπορεί να λειτουργήσει ως αφροδισιακό για τους άνδρες ή τις γυναίκες. Οι ερευνητές επισημαίνουν με ιδιαίτερη έμφαση πως μια ποικιλία μελιού, το λεγόμενο «Τρελό Μέλι» (Mad Honey), που παράγεται μαζικά στην Τουρκία και διαφημίζεται ως διεγερτικό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία. Το μέλι αυτό παράγεται από ένα τύπο νέκταρ που περιέχει την τοξίνη γκρεϊγιανοτοξίνη (grayanotoxin), η οποία μπορεί να προκαλέσει ποικίλες παρενέργειες για την υγεία, όπως καρδιαγγειακά.

4. Maca

maca

Έχει αποτέλεσμα;

Τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Πρόκειται για ένα ποώδες φυτό που ευδοκιμεί Άνδεις του Περού. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας και των εξάψεων. Οι ερευνητές εντόπισαν αρκετά ερευνητικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ευεργετική δράση του φυτού στη λίμπιντο. Οι διαθέσιμες μελέτες παρείχαν θετικά ευρήματα για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας σε υγιείς γυναίκες και τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας σε άνδρες. Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες σχετικά με την επίδραση του φυτού maca στη σεξουαλική λειτουργία, οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι ευεργετικό και έχει ελάχιστες παρενέργειες.

5. Στρείδια

oysters

Έχουν αποτέλεσμα;

Όχι.

Τα στρείδια θεωρούνται κατ’ εξοχήν αφροδισιακά, πιθανώς λόγω του ψευδαργύρου που περιέχουν, συστατικό απαραίτητο για την παραγωγή τεστοστερόνης. Οι ερευνητές δεν εντόπισαν στοιχεία από κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση του συγκεκριμένου είδους οστρακοειδών στη σεξουαλική επιθυμία ή λειτουργία.

6. Τζίνσενγκ

ginseng

Έχει αποτέλεσμα;

Έτσι φαίνεται…

Τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ακόμη πρώιμα, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι το φυτό είναι αποτελεσματικό ενάντια στη στυτική δυσλειτουργία. Εντοπίστηκαν επτά μελέτες σχετικά με το θέμα αυτό και η επίδραση του τζίνσενγκ φάνηκε να είναι θετική συγκριτικά με εικονικό φάρμακο (placebo). Ένα συγκεκριμένο είδος τζίνσενγκ, το κόκκινο τζίνσενγκ της Κορέας, φαίνεται να έχει ευεργετική δράση και για τις γυναίκες, καθώς υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι εντείνει την ερωτική διέγερση μετά την εμμηνόπαυση.

7. Γιαμ

wild yam

Έχει αποτέλεσμα;

Όχι.

Το εκχύλισμα άγριων ειδών του βολβού χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσθετο σε κρέμες και άλλα προϊόντα με στόχο την καταστολή των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και την τόνωση της ερωτικής διέγερσης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν αυτήν την επίδραση.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr