Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τέσσερα σημάδια ότι αξίζει να προσπαθήσετε να σώσετε τη σχέση σας

Τέσσερα σημάδια ότι αξίζει να προσπαθήσετε να σώσετε τη σχέση σας

Έτσι κι αλλιώς τα προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν ως για μαγείας

Ο Bob Marley είχε πει κάποτε την εξής σπουδαία φράση: «Όλοι θα σε πληγώσουν. Το θέμα είναι να βρεις αυτούς για τους οποίους αξίζει να υποφέρεις.» και συμφωνούμε απόλυτα. Σε μια μακροχρόνια σχέση άλλωστε, τα προβλήματα ή κάποιο είδος προδοσίας, είναι σχεδόν αναπόφευκτα.

Το θέμα είναι όμως να υποφέρει κανείς και να προσπαθεί να σώσει την σχέση του για κάποιον που αξίζει. Όταν υπάρχει αγάπη και σεβασμός , η σχέση δεν είναι καταδικασμένη να τελειώσει ακόμα κι αν υπάρχουν προβλήματα. Ορισμένα θέματα βέβαια είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, αλλά η επιτυχία ή η αποτυχία μιας σχέσης καθορίζεται από την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Εδώ είναι μερικά σημάδια ότι οι δυο σας αξίζει ακόμα να προσπαθήσετε να σώσετε την σχέση σας:

Είστε ακόμα ομάδα

Ανεξάρτητα από το ποιος προκάλεσε ή συνέβαλε περισσότερο στο πρόβλημα, η επιτυχία σε ένα ζευγάρι έγκειται στο γεγονός να προσεγγίζουν αυτά τα εμπόδια ως ομάδα.

Για παράδειγμα, ακόμα κι αν έχετε προχωρήσει στην αγορά ενός αυτοκινήτου χωρίς τη συναίνεση του συζύγου σας, τώρα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να βγείτε από το χρέος μαζί. Ο παράγοντας «εμείς» δηλαδή έχει σημασία. Σημαίνει ότι εξακολουθείτε να αγαπάτε ο ένας τον άλλον, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε πάντα με τις ενέργειες του άλλου.

Και οι δύο αναλαμβάνετε την ευθύνη

Προφανώς δεν είναι δικό σας το λάθος, αν ο σύντροφός σας σας εξαπάτησε. Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό σε αυτή την κατάσταση (ή οποιαδήποτε άλλη) να εξετάσετε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο αποτέλεσμα. Ίσως να ήσασταν συναισθηματικά απομακρυσμένοι εκείνο το διάστημα. Πολλές φορές, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν μπορεί να συμβεί έως ότου ο κάθε σύντροφος να αναγνωρίσει τον ρόλο του, είτε ενεργητικά είτε παθητικά. Το θέμα είναι και οι δύο σύντροφοι να αναλαμβάνουν την ευθύνη για το χάσμα που προκλήθηκε στη σχέση και να δημιουργήσουν ένα πιο ισχυρό κοινό μέλλον.

Όποια κι αν είναι η περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας, η προσωπική ενδοσκόπηση. Αν βιώνετε μια κατάσταση όπου κανείς δεν είναι διατεθειμένος να παραδεχτεί ότι είναι λάθος, τότε αυτό δεν οδηγεί πουθενά.

Το αίσθημα της αγάπης δεν έχει χαθεί

Το αίσθημα της αγάπης είναι αυτό που κατακτά όλους. Αν εξακολουθείτε να αγαπάτε ο ένας τον άλλον και είστε ικανοί να το αποδείξετε, τότε η σχέση σας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει. Αν εξακολουθείτε να λέτε το «Σ’ αγαπώ» με έναν τρόπο που πραγματικά αντηχεί στον σύντροφό σας, ασφαλώς και εξακολουθείτε να αισθάνεστε συνδεδεμένοι.

Είτε με λόγια, είτε με πράξεις δείξτε την αγάπη σας στο έτερον σας ήμισυ.

Έχετε και οι δυο την διάθεση να το παλέψετε

Έτσι κι αλλιώς τα προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν ως για μαγείας! Αν έχετε προσπαθήσει να αντιμετωπίσετε ευθέως την απροθυμία και την αντίσταση του συντρόφου σας, αλλά εκείνος αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη ή αρνείται να αλλάξει, προφανώς και δεν είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει. Αν πάλι είναι πρόθυμος για συζητήσεις και αλλαγές, έχει όλη την καλή διάθεση να προσπαθήσει.

Άλλωστε σχεδόν για όλα τα θέματα υπάρχει λύση, αρκεί να έχετε επίγνωση ότι υπάρχουν και προβλήματα που δεν διορθώνονται όπως είναι οι καταχρήσεις και η σωματική και ψυχική βία. Μπορεί βέβαια οι άνθρωποι να αλλάζουν ακόμα κι αυτές τις συμπεριφορές, αλλά αξίζει ο κίνδυνος να περιμένετε και να ελπίζετε να συμβεί αυτό;

 

 

 

 

 

Πηγή: baby.gr