Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Τέσσερις επίμονοι σεξουαλικοί μύθοι που καταστρέφουν την ερωτική σας ζωή

Τέσσερις επίμονοι σεξουαλικοί μύθοι που καταστρέφουν την ερωτική σας ζωή

Ορισμένα «πρότυπα» στο σεξ έχουν επικρατήσει εδώ και δεκαετίες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από επίμονοι μύθοι.

Οι εσφαλμένες εντυπώσεις γύρω από το σεξ όχι μόνο ασκούν περιττή πίεση στα ζευγάρια να ανταποκριθούν σε πλασματικές προσδοκίες και νόρμες, αλλά μάλιστα είναι δυνατό να δημιουργήσουν πρακτικά εμπόδια σε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

AdTech Ad

Η ειδικός σε θέματα σεξ και σχέσεων Τρέισι Κοξ αποκαλύπτει τέσσερις επίμονους μύθους που δυσκολεύουν τη ζωή δεκάδων ζευγαριών.

1. «Το καλό σεξ είναι πάντα αυθόρμητο»

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ακόμη και σήμερα ότι αν χρειάζεται να «προγραμματίσεις» το σεξ ή να προσπαθήσεις υπερβολικά γι’ αυτό, τότε μάλλον βρίσκεσαι σε σχέση με το λάθος άνθρωπο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κοξ, η πεποίθηση αυτή είναι εσφαλμένη, καθώς το σεξ δεν είναι κάτι που έρχεται «από μόνο του». Η ειδικός θεωρεί ότι είναι αφελές και ανώριμο να πιστεύει κανείς ότι το σεξ είναι μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται πάντα από αυθορμητισμό και φυσικότητα. Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να οδηγήσει το ζευγάρι να αμφισβητήσει την ευτυχία του. Η Κοξ τονίζει ότι ένα ζευγάρι που βρίσκεται πολλά χρόνια σε σχέση δύσκολα κάνει παθιασμένο σεξ σε ανύποπτο χρόνο. Για τα ζευγάρια αυτά, το σεξ συνήθως χρειάζεται πρόγραμμα και αρκετή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές.

2. «Το σεξ πρέπει να είναι τέλειο κάθε φορά»

Η «σεξουαλική τελειομανία» είναι μια ουτοπία. Δεν γίνεται να υπάρχουν πάντα οι ιδανικές συνθήκες στο σεξ –να είναι και οι δύο σύντροφοι διαθέσιμοι, να είναι περιποιημένοι, να μην είναι τα παιδιά στο σπίτι, να έχουν και οι δύο καλή διάθεση κ.λπ.– οπότε δεν πρέπει οι απαιτήσεις να είναι εξωπραγματικές. Σύμφωνα με την Κοξ, μια καλή «αναλογία» είναι η εξής: στις 10 φορές που θα κάνει το ζευγάρι σεξ, οι 4 να είναι απλώς ικανοποιητικές, οι 4 να είναι αρκετά καλές, η 1 να είναι φανταστική και η 1 να είναι… βαρετή!

bigstock Young romantic couple hugging 116086637

3. «Το σεξ είναι καλύτερο όταν είσαι νέος»

Τα στατιστικά επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μύθο. Τα «παραγωγικά» χρόνια, δηλαδή γύρω στην ηλικία των 30 με 40, συχνά συνοδεύονται από σωρεία υποχρεώσεων (οικονομικά, επαγγελματικά, παιδιά κ.α.), οπότε δεν είναι παράλογο τα ζευγάρια να μην έχουν χρόνο ή διάθεση να σκεφτούν ιδιαίτερα το σεξ. Αντιθέτως, οι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί –ή τουλάχιστον περισσότεροι απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς– είναι αυτοί που απολαμβάνουν μια ιδιαίτερα ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μετά τα 60 ή ακόμη και μετά τα 80!

4. «Οι άντρες έχουν πάντα όρεξη για σεξ»

Θεωρείται σε γενικές γραμμές «αποδεκτό» η γυναίκα να έχει συχνές και μάλιστα έντονες διακυμάνσεις στη λίμπιντό της, που συνήθως αποδίδονται στις ορμονικές μεταβολές ανάλογα με το στάδιο του κύκλου της περιόδου. Δεν υπάρχει όμως κάποια αντίστοιχη «δικαιολογία» για τους άντρες, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον έχουν πάντα όρεξη για σεξ! Αυτό όμως δεν ισχύει στην πραγματικότητα, τονίζει η Κοξ. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες σκέφτονται και επιθυμούν το σεξ περισσότερο ή λιγότερο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή συγκεκριμένες ημέρες τις εβδομάδας. Οι διατροφικές συνήθειες, οι ώρες ύπνου, η γενικότερη κατάσταση της υγείας, τα επίπεδα στρες και η κατανάλωση αλκοόλ είναι μερικοί μόνο από τους δεκάδες παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την ερωτική διάθεση των δύο φύλων.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr