Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τεστ 6 ερωτήσεων δείχνει πόσο κινδυνεύετε από τα ΣΜΝ

Τεστ 6 ερωτήσεων δείχνει πόσο κινδυνεύετε από τα ΣΜΝ

Ένα σύντομο τεστ που περιλαμβάνει μόλις έξι ερωτήσεις ανέπτυξαν επιστήμονες από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ώστε να μπορεί ο καθένας από εμάς να αξιολογήσει πόσο κινδυνεύει να μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Οι ερωτήσεις του τεστ αφορούν σεξουαλικές συμπεριφορές που συνδέονται με τις πιθανότητες μετάδοσης των ΣΜΝ, όπως η συχνότητα αλλαγής ερωτικού συντρόφου, το ατομικό ιστορικό και η συχνότητα χρήσης προφυλακτικού.

«Ένα τέτοιο εργαλείο δεν μπορεί να προβλέψει κάθε κρούσμα μόλυνσης από ΣΜΝ, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για την πρόβλεψη του εκτιμώμενου κινδύνου τόσο από το γιατρό όσο και από τον ασθενή», δηλώνει η Δρ Charlotte Gaydos, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Το τεστ των έξι ερωτήσεων αναπτύχθηκε στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης των νέων για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η τριχομονάδωση.

Τα αποτελέσματα κατατάσσονται σε τέσσερις βαθμίδες επικινδυνότητας: «πολύ υψηλή», «υψηλή», «μέτρια» και «χαμηλή», ανάλογα με τις εκτιμώμενες πιθανότητες που έχει ένα άτομο να μολυνθεί κάποια στιγμή στο μέλλον από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή να έχει ήδη μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να κάνετε το τεστ.

bigstock STD 115145087

Οι ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσετε είναι οι εξής:

1. Είστε 25 ετών και κάτω;

2. Είχατε σεξουαλική επαφή με νέο σύντροφο ή με διαφορετικούς συντρόφους τις τελευταίες 90 ημέρες;

3. Διατηρείτε σεξουαλικές επαφές με περισσότερους από έναν ερωτικούς συντρόφους αυτήν την περίοδο;

4. Έχετε λάβει στο παρελθόν διάγνωση ή θεραπεία για κάποιο ΣΜΝ;

5. Πόσους ερωτικούς συντρόφους έχετε αλλάξει τις τελευταίες 90 ημέρες;

6. Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε ερώτηση επηρεάζει σε διαφορετικό βαθμό το αποτέλεσμα, καθώς ορισμένες συμπεριφορές, όπως ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων και η συχνότητα χρήσης προφυλακτικού, έχουν συσχετιστεί πιο έντονα με τον κίνδυνο μόλυνσης από ΣΜΝ.

Σχετική μελέτη για τη μέθοδο χορήγησης του τεστ και την αποτελεσματικότητά του δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sexually Transmitted Infections.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr