Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να αυξήσει τη γονιμότητά του

Τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να αυξήσει τη γονιμότητά του

Εάν ανήκετε σε εκείνα τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν παιδί, τότε σίγουρα θα θέλετε να μείνετε έγκυος όσο το δυνατόν πιο εύκολα.

Η σεξουαλική επαφή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην ωορρηξία της γυναίκας σίγουρα βοηθάει. Αλλά οι ειδικοί γονιμότητας υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορεί να ενισχύσουν τη γονιμότητα τους.

Μερικά απλά μέτρα μπορούν να φέρουν απρόσμενα θετικά αποτελέσματα προς αυτό τον σκοπό:

Για τη γυναίκα: Έλεγχος σωματικού βάρους

Όταν μια γυναίκα είναι ελλιποβαρής ή υπέρβαρη μπορεί να καθυστερήσει το χρόνο που χρειάζεται για να συλλάβει. Το σωματικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη είναι ένας παράγοντας γονιμότητας που συχνά παραβλέπεται από τα ζευγάρια. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη σύλληψη. Σε μία μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε 2.112 έγκυες γυναίκες. Οι γυναίκες της μελέτης που είχαν ΔΜΣ 25-39 πριν από την εγκυμοσύνη (υπέρβαρες ή παχύσαρκες) χρειάστηκαν διπλάσιο χρόνο για να μείνουν έγκυες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές σωματικό βάρος. Επίσης, εκείνες με ΔΜΣ μικρότερο από 19 (από 18,5 έως 24,9 θεωρείται φυσιολογικό) ήταν ακόμη χειρότερα, αφού χρειάστηκαν 4 φορές περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες σε σύγκριση με τις γυναίκες με κανονικό ΔΜΣ.

Για τον άντρα: Υγεία του σπέρματος

Η American Society for Reproductive Medicine αναφέρει ότι ο έλεγχος της θερμοκρασίας των όρχεων δεν παίζει καίριο ρόλο στην ενίσχυση της γονιμότητας. Σε τουλάχιστον μία μελέτη, η επανειλημμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες (υδρομασάζ ή ζεστά μπάνια) φάνηκε να επηρεάζει λίγο τη γονιμότητα των ανδρών. Ωστόσο, καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει με σαφήνεια ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της αυξημένης θερμοκρασίας στα γεννητικά όργανα και της γονιμότητας ενός άνδρα. Μια άλλη έρευνα έδειξε πως οι θερμοκρασίες στο όσχεο ανέβηκαν σε χρήστες φορητών υπολογιστών που κρατούσαν τον υπολογιστή στα πόδια τους και υπήρχαν ενδείξεις ότι η μακροχρόνια έκθεση σε αυτές τις θερμοκρασίες μπορεί να βλάψει το σπέρμα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση στην ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το σπέρμα του άνδρα. Οι ερευνητές σε αυτήν τη μελέτη υποστηρίζουν ότι η διατήρηση ενός κινητού τηλεφώνου μονίμως στην τσέπη του παντελονιού θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του σπέρματος ενός άνδρα.

Για τη γυναίκα: Προσοχή σε ποτά, ροφήματα και αναψυκτικά

Η αυξημένη κατανάλωση καφέ ή αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα (περίπου 500 mg καφεΐνης) συνδέονται με μείωση της γονιμότητας. Η μέτρια/ελεγχόμενη κατανάλωση καφεΐνης, όμως, φαίνεται να είναι εντάξει (ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα). Επίσης οι γυναίκες που είναι λάτρεις του καφέ ή των αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη είναι σώφρον να μην ξεπερνούν τα 200 έως 250 mg καφεΐνης την ημέρα. Μελέτες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και τη γονιμότητα των γυναικών παρουσιάζουν ανάμεικτα συμπεράσματα. Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, είχαν μειωμένη γονιμότητα κατά σχεδόν 60%. Το μέτρο είναι το “κλειδί”. Παρά το γεγονός ότι τα υψηλότερα επίπεδα του αλκοόλ (δύο ή περισσότερα ποτά την ημέρα) θα πρέπει να αποφεύγονται όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια/ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα.

Και για τους δύο: Κάπνισμα

Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τόσο τη γυναίκα όσο και τον άνδρα όσον αφορά τη γονιμότητά τους. Το κάπνισμα επηρεάζει το πόσο “δεκτική” είναι η μήτρα είναι στο ωάριο, δηλαδή πόσο καλό περιβάλλον δημιουργεί για αυτό. Και στους άνδρες, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την παραγωγή σπέρματος και να προκαλέσει βλάβες στο DNA. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι καίριας σημασίας να κόψετε το κάπνισμα πριν ακόμα μείνετε έγκυος. Από εκεί και πέρα είναι γνωστό ότι το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο βρέφος.

 

 

Πηγή: onmed.gr