Τρίτη , 31 Ιανουάριος 2023
Τι δείχνει ο αριθμός των σεξουαλικών σας συντρόφων…

Τι δείχνει ο αριθμός των σεξουαλικών σας συντρόφων…

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων είναι ενδεικτικός της σεξουαλικής ταυτότητας του ατόμου αλλά και ορισμένων πτυχών της προσωπικότητάς του.

Παρακάτω θα δείτε τι έχουν αποκαλύψει χρόνια ερευνών για τη σχέση ανάμεσα στον αριθμό των ερωτικών συντρόφων αντρών και γυναικών και την προσωπικότητα, την ορμονική λειτουργία, την απιστία και όχι μόνο, σε άντρες και γυναίκες.

– Αυτό(ς) που θέλουν οι γυναίκες

Ένα στερεότυπο που έχει επικρατήσει εδώ και αρκετά χρόνια είναι ότι οι άντρες θέλουν να αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους ενώ οι γυναίκες αναζητούν έναν σύντροφο με τον οποίο θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Οι διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στα δύο φύλα βάσει μελετών είναι πιθανότατα εσφαλμένες κι αυτό επειδή συνυπολογίζονται για την εκτίμηση του μέσου όρου ακραίες απαντήσεις που δίνει μικρός αριθμός αντρών (π.χ. 1.000 ερωτικοί σύντροφοι), ενώ αν αποκλειστούν αυτές οι ακραίες τιμές η διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες σχεδόν εξαφανίζεται. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι διαφορές στον αριθμό των ερωτικών συντρόφων ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, στις μικρές ηλικίες βέβαια, είναι απειροελάχιστες.

– Κληρονομικότητα

Ορισμένα άτομα έχουν από τη φύση τους μια ροπή προς επικίνδυνες συμπεριφορές λόγω του μηχανισμού επίδρασης της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους. Αυτή η ροπή, η οποία χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από την επιθυμία για περιπέτεια και τον παρορμητισμό, εκφράζεται και στο πεδίο της σεξουαλικότητας και συχνά συνεπάγεται έναν μεγαλύτερο από το μέσο όρο αριθμό συντρόφων κατά τη διάρκεια της ζωής. Τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν επίσης συνδεθεί με το μεγαλύτερο αριθμό ερωτικών συντρόφων, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

– Εξωστρέφεια vs. εσωστρέφεια

Τα εξωστρεφή άτομα διατηρούν έναν ευρύ κοινωνικό κύκλο και συχνά γοητεύουν τους άλλους. Μοιραία, οι κοινωνικές επαφές με πολλά άτομα θα οδηγήσουν και σε περισσότερες ερωτικές σχέσεις σε σύγκριση με ένα εσωστρεφές άτομο που περνά περισσότερο χρόνο με τον εαυτό του.

– Αριθμός ερωτικών συντρόφων και ψυχική υγεία

Η συχνή εναλλαγή συντρόφων έχει συνδεθεί, στο πλαίσιο ορισμένων μελετών, με δυσμενείς εκβάσεις για την ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, η διπολική διαταραχή και η οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή φαίνεται να συσχετίζονται με μεγαλύτερο αριθμό ερωτικών συντρόφων κατά τη διάρκεια της ζωής, πιθανώς επειδή χαρακτηρίζονται από παρορμητισμό και χαμηλά επίπεδα αυτοελέγχου.

Ανατροφή

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η σταθερότητα στο περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί (ή η έλλειψη αυτής) επηρεάζει τη μελλοντική σεξουαλικότητα. Για παράδειγμα, ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα υγιές περιβάλλον, έχει λάβει φροντίδα από την οικογένεια και δεν έχει βιώσει άσχημες εμπειρίες, όπως ο θάνατος, η βία ή ο πόλεμος, είναι πιο πιθανό να εκφράσει σε μεγαλύτερη ηλικία τις σεξουαλικές του ορμές.

Απιστία

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα άτομα που έχουν αλλάξει στη ζωή τους (ή θέλουν να αλλάζουν) συχνότερα σεξουαλικούς συντρόφους είναι και πιο πιθανό να απατήσουν. Αυτό μάλιστα παρατηρείται ακόμη κι αν το άτομο καταφέρει κάποια στιγμή στη ζωή του να διατηρήσει για μεγάλο διάστημα σοβαρή μονογαμική σχέση.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr