Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Το ημερολόγιο του σεξ μετά τον τοκετό: Σωματικές μεταβολές και αντιδράσεις!

Το ημερολόγιο του σεξ μετά τον τοκετό: Σωματικές μεταβολές και αντιδράσεις!

Επιστροφή στο σπίτι μαζί με το πολυπόθητο μικρούλι που περίμεναν και οι δύο γονείς τόσο καιρό. Επιστρέφει όμως και η ερωτική ζωή μαζί;

Ένα θέμα που φαίνεται να “καίει” το ζευγάρι και που ίσως ο ένας από τους δύο να αποφεύγει να θίξει. Γεγονός είναι ότι σε αυτή τη φάση, πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η σωματική και ψυχολογική ετοιμότητα της συζύγου-μητέρας. Για να δούμε η γυναίκα από σύντροφος και μητέρα πως λειτουργεί μετά τον τοκετό:

Ορμόνες, σωματικές μεταβολές, θηλασμός: Η σεξουαλική επιθυμία παρουσιάζεται μειωμένη, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό και αυτό γιατί οι ορμόνες σας χορεύουν σε «έξαλλους» ακόμα ρυθμούς. Η φάση της λοχείας όπως ονομάζεται η περίοδος των 40 περίπου ημερών μετά τη γέννα που είναι χαρακτηριστική στη κάθε γυναίκα, έτσι και σε εσάς, εφόσον χρειάζεται να προσαρμοστείτε στο νέο τρόπο ζωής, αναλαμβάνετε την 24ωρη φροντίδα του μωρού σας και γενικότερα στο μυαλό σας αποκλειστικά υπάρχει το μωρό σας.

Χρειάζεται να γνωρίζετε ότι τις πρώτες 4-6 εβδομάδες η γυναίκα εμφανίζει έντονη κολπική ξηρότητα αφού δεν υπάρχει ωορρηξία ούτε και κολπική εφύγρανση, λόγω της πτώσης των οιστρογόνων, κυρίως αν θηλάζει κιόλας. Επίσης το στήθος διεγείρεται και ερεθίζεται με μεγαλύτερη ευκολία και συχνά στη φάση του οργασμού είναι πιθανό να βγάλει γάλα.

Οι ορμόνες αποκαθίστανται σιγά σιγά με τη διακοπή του θηλασμού, όπου έχει και πάλι ωορρηξία και η ερωτική επιθυμία επανέρχεται. Με άλλα λόγια, οι ορμόνες σε συνδυασμό με την διαδικασία του τοκετού αλλά και το σώμα εσωτερικά που χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει, εμποδίζουν την άμεση επιστροφή στη σεξουαλική ζωή…

Εικόνα σώματος: Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή του σώματός της, που φαντάζει λιγότερο ελκυστικό και σεξουαλικό, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα και την αίσθηση του εαυτού της, καθώς τα κιλά της εγκυμοσύνης και οι “καμπύλες” δεν φεύγουν ξαφνικά με την γέννα. Αρκετά φορές μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο: «πρέπει να χάσω κιλά, πρέπει να αδυνατίσω!», αισθανόμενη ενοχικά και ντροπή, καθώς η δικαιολογία «τρώω για δυο» πια έχει εξανεμιστεί.

Συχνά αποφεύγει να εμφανιστεί γυμνή μπροστά στο σύζυγό της, αγχώνεται πως δεν θα αποτελεί πια το αντικείμενο του πόθου για τον ίδιο, η χαμηλή αυτοπεποίθηση την κυριεύει, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αν απολαύσει την ηδονή, αισθάνεται ενοχές που παραμέλησε το μωρό της. Οι δυο σύντροφοι μεταμορφώνονται σε γονείς, λέξη συνώνυμη του σοβαρού και ώριμου ζευγαριού, θέτοντας οι ίδιοι απαγορεύσεις στην σεξουαλική τους ζωή, σβήνοντας σιγά σιγά το ρόλο τους ως ερωτικοί σύντροφοι.

Εδώ είναι όμως που χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση, καθώς αν και το ζευγάρι ίσως ακόμη δεν μπορεί να επιδοθεί στη σεξουαλική πράξη, μπορεί να έχει σεξουαλικές περιπτύξεις που δεν θα το απομακρύνουν αλλά το αντίθετο, θα θυμίζουν ότι εξακολουθούν και είναι ακόμα και εραστές…

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr