Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Το τρίτο πρόσωπο και η «κλοπή» του συντρόφου

Το τρίτο πρόσωπο και η «κλοπή» του συντρόφου

Το έχουμε δει άπειρες φορές να συμβαίνει σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Το φαινόμενο ονομάζεται επίσημα «λαθροθηρία συντρόφων» (mate poaching) και δεν απαντάται μόνο στη μεγάλη ή τη μικρή οθόνη – είναι πολύ συχνό και στην πραγματική ζωή.

Πώς μπορεί όμως να εξελιχθεί ένα ειδύλλιο που έχει προκύψει από την «αλίευση» του συντρόφου από την προηγούμενη σχέση του; Πόσο πιθανό είναι να πετύχει μακροπρόθεσμα;

Δύο μελέτες που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Research in Personality έρχονται να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Τα αποτελέσματα των μελετών υποδεικνύουν ότι ένας σύντροφος που «παραστρατεί» και δημιουργεί μια καινούρια ερωτική σχέση με το τρίτο πρόσωπο δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος και η ίδια η σχέση είναι κατ’ εξοχήν δυσλειτουργική.

Στη μία εκ των δύο μελετών, οι σύντροφοι που είχαν τερματίσει την προηγούμενη σχέση τους δήλωσαν, σε γενικές γραμμές, πως δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι από τη ζωή με το νέο τους σύντροφο. Παράλληλα, δεν αισθάνονται αφοσιωμένοι στη νέα σχέση και φάνηκε να πιστεύουν πως έχουν καλύτερες «εναλλακτικές» αντί της παρούσας ερωτικής τους σχέσης. Με την πάροδο του χρόνου μάλιστα, οι αρνητικές πτυχές της σχέσης φάνηκε να επικρατούν.

Η δεύτερη μελέτη ήρθε να επιβεβαιώσει τα ευρήματα της πρώτης, συμπληρώνοντας πως το πρώτο περιστατικό απιστίας τείνει να μην είναι και το μοναδικό. Στη μελέτη αυτή, η συμπεριφορά του άπιστου συντρόφου φάνηκε να συνδέεται με συγκεκριμένα γνωρίσματα της προσωπικότητας, όπως ο ναρκισσισμός και η επιθυμία για περισσότερο σεξ χωρίς δεσμεύσεις.

Αν και ο χωρισμός είναι ίσως επιβεβλημένος όταν η σχέση δεν κάνει τους δύο συντρόφους ευτυχισμένους, φαίνεται πως η «λαθροθηρία» δεν αποτελεί την ιδανική συνταγή της ευτυχίας.

 


Πηγή: onmed.gr