Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Unisex αντισυλληπτικό; Η ανακάλυψη που ανοίγει το δρόμο

Unisex αντισυλληπτικό; Η ανακάλυψη που ανοίγει το δρόμο

Τον πιο κρίσιμο μηχανισμό στην διαδικασία της αναπαραγωγής αποκωδικοποίησε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Μπέρκλει, ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών γονιμότητας αλλά και την κατασκευή μίας κοινής για άνδρες και γυναίκες αντισυλληπτικής μεθόδου.

Στην ουρά του σπερματοζωαρίου βρίσκεται ένας υποδοχέας πρωτεΐνης ο οποίος αντιδρά στην γυναικεία ορμόνη προγεστερόνη την οποία απελευθερώνει το ωάριο.

AdTech Ad

Πρόκειται για ένα δίαυλο ασβεστίου που οι ειδικοί έχουν ονομάσει CatSper. Όταν το σπερματοζωάριο πλησιάζει το ωάριο η ορμόνη ενεργοποιεί τον υποδοχέα, με αποτέλεσμα η ουρά να τινάζεται όπως το μαστίγιο. Αυτή η κίνηση παράγει την απαραίτητη ενέργεια στο σπερματοζωάριο ώστε να καταφέρει να διεισδύσει μέσα στα προστατευτικά κυτταρικά τοιχώματα του ωαρίου. Αν ο υποδοχέας δεν ενεργοποιηθεί, προκαλείται πρόβλημα στην γονιμοποίηση.

Η ανακάλυψη στο πώς λειτουργεί αυτός ο κρίσιμος μηχανισμός μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών γονιμότητας που θα ενεργοποιούν τον συγκεκριμένο υποδοχέα.

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη φαρμάκου που θα απενεργοποιεί τον υποδοχέα. Αυτό το φάρμακο θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως αντισυλληπτική μέθοδος κοινή για άνδρες και γυναίκες.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr