Κυριακή , 27 Απρίλιος 2025

Αλλάζει η τεχνητή νοημοσύνη τον τρόπο που μιλάμε για την απιστία;

Νομίζω όλοι γνωρίζουμε τα AI chatbots. Αλλά σε περίπτωση που δεν ξέρεις την ύπαρξή τους, τότε να σ’ ενημερώσουμε πως είναι εφαρμογές ή προγράμματα που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους μέσω γραπτού ή προφορικού λόγου. Με απλά λόγια, είναι ψηφιακοί συνομιλητές που μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις, να συμμετέχουν σε διάλογο, να προσφέρουν πληροφορίες ή ακόμα και να “παίζουν” ρόλους, από εξυπηρέτηση πελατών μέχρι εικονικούς φίλους ή συντρόφους. Κάποιοι, μάλιστα, απατούν μέσω αυτών και εκεί ξεκινάει μία μεγάλη συζήτηση.

Αν είσαι σε μια αποκλειστική, μονογαμική σχέση και αρχίσεις να στέλνεις φλερτάρεις ή να κάνεις sexting με άλλον, οι περισσότεροι θα το θεωρούσαν – αν όχι καθαρή απιστία – τουλάχιστον κάτι που «αγγίζει» την απιστία. Τι γίνεται, όμως, αν κάνεις ακριβώς το ίδιο, αλλά ο παραλήπτης είναι… ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη;

 

 

Αυτό είναι ένα από εκείνα τα «ηθικά διλήμματα που δεν υπήρχαν πριν 10 χρόνια», αλλά πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι το αντιμετωπίζουν.

Σε πρόσφατο άρθρο στο Air Mail, η Flora Gill εξετάζει την άνοδο των AI εφαρμογών που προσφέρουν μια μορφή διαπροσωπικής σύνδεσης. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στατιστικά που αναφέρει είναι πως το 41,6% των ανθρώπων που δηλώνουν ότι έχουν σχέση με μια AI, έχουν παράλληλα και σχέση με έναν πραγματικό άνθρωπο.

Τι είδους σχέσεις είναι αυτές;

Όπως εξηγεί η Gill, οι σχέσεις με τα chatbots διαφέρουν. Για παράδειγμα, το δημοφιλές app Replika, που κατά καιρούς έχει αλλάξει τον βαθμό… τολμηρότητας που επιτρέπει, κάποτε προσέφερε στους χρήστες του έναν «ρομαντισμό τύπου PG-13, δηλαδή κατάλληλο για ηλικίες άνω των 13 ετών». Άλλες εταιρείες πάνε ακόμη πιο μακριά με AI avatars εμπνευσμένα από πραγματικούς influencers. (Σκέψου κάτι ανάμεσα σε Her και OnlyFans).

Τι χρώματα χρησιμοποιούν οι λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι; ΑΙ απαντήσεις

Και όμως, η καρδιά θέλει αυτό που θέλει — κι αυτό μερικές φορές παίρνει τη μορφή ενός ψηφιακού συντρόφου. Νωρίτερα φέτος, η δημοσιογράφος Kashmir Hill των New York Times έγραψε για μια παντρεμένη γυναίκα που ερωτεύτηκε… το ChatGPT. Η ειδικός Julie Carpenter, συγγραφέας του The Naked Android, δήλωσε ότι αυτού του είδους η «σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια νέα κατηγορία που ακόμη δεν έχουμε ορίσει».

 

 

Το κοινό νήμα: Η Μοναξιά

Αν υπάρχει κάτι που ενώνει όλα αυτά τα παραδείγματα, ίσως είναι το ζήτημα της μοναξιάς. Η Gill μιλά για την απομόνωση, ενώ στο άρθρο των NYT, η γυναίκα που ερωτεύτηκε το chatbot ήταν αποξενωμένη από τον σύζυγό της λόγω των σπουδών της. Ίσως οι AI σύντροφοι — ρομαντικοί ή όχι — να αποτελούν απάντηση σε ένα βαθύτερο υπαρξιακό κενό. Ή ίσως βρισκόμαστε απλώς στην αρχή μιας ριζικής αλλαγής στο πώς αντιλαμβανόμαστε την οικειότητα και τη δέσμευση.

Τελικά, δεν είναι απλώς μια περίεργη νέα τάση της εποχής. Είναι ένα ερώτημα που ξαναγράφει τα όρια του τι σημαίνει σχέση — και το αν μπορείς να απατήσεις κάποιον… με ένα πρόγραμμα.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Η τηλεργασία αυξάνει την πιθανότητα για απιστία;

Μάλλον ότι η τηλεργασία δεν κάνει πολύ καλό στις σχέσεις, καθώς οι πολλές ώρες πλοήγησης …

Daily-News.GR