Ένα πέναλτι κάθε δύο παιχνίδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Πριν καν ολοκληρωθεί η δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήδη έχουν δοθεί περισσότερα πέναλτι απ’ όσα σε ολόκληρο το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας πριν από τέσσερα χρόνια!

Το πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Μεξικανός Κάρλος Βέλα κόντρα στη Νότια Κορέα, στο 28ο παιχνίδι του φετινού Μουντιάλ, ήταν το 14ο που καταλογίστηκε στην τρέχουσα διοργάνωση (δηλαδή ένα πέναλτι ανά δύο παιχνίδια κατά μέσο όρο), όταν στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο είχαν δοθεί μόνο 13. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστεί το ρεκόρ του Μουντιάλ του 2002, όταν οι διαιτητές είχαν σφυρίξει συνολικά 18 πέναλτι.

Από τα 14 αυτά πέναλτι, τα 11 έχουν εκτελεστεί εύστοχα.

Πώς όμως εξηγείται αυτή η αύξηση των πέναλτι; Σίγουρα ένας από τους λόγους είναι η χρήση του VAR, που επιτρέπει στους διαιτητές να δουν σε ριπλέι κρίσιμες φάσεις και να λάβουν τη σωστή απόφαση. Ήδη έξι πέναλτι έχουν καταλογιστεί μετά από την παρέμβαση του VAR, ενώ ένα που αρχικά είχε καταλογιστεί (αυτό πάνω στον Νεϊμάρ στο ματς της Βραζιλίας με την Κόστα Ρίκα) ανακλήθηκε, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε παράβαση.

Κάποιες ομάδες έχουν εκφράσει παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η χρήση του VAR, καθώς δεν υπάρχει σαφής ντιρεκτίβα για το σε ποιες φάσεις πρέπει να συμβουλεύεται το βίντεο ο διαιτητής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πέναλτι που καταλογίστηκε με τη χρήση του VAR σε βάρος της Δανίας στο παιχνίδι με την Αυστραλία, σε χέρι του Πόουλσεν, όταν νωρίτερα σύμφωνα με τους Δανούς είχε προηγηθεί φάουλ στον Πόουλσεν.

Ωστόσο, η FIFA θεωρεί πως το σύστημα είναι επιτυχημένο. «Γενικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η FIFA είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη από το επίπεδο της διαιτησίας μέχρι τώρα και από την επιτυχή υλοποίηση του συστήματος VAR, το οποίο γενικά έχει γίνει θετικά αποδεκτό και χαίρει εκτίμησης εντός της ποδοσφαιρικής μας κοινότητας», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής ΜΜΕ της FIFA, Τζιοβάνι Μάρτι.

localStorage.clear();


Πηγή