Σάββατο , 25 Ιούνιος 2022

Αλλάζουν τους κανονισμούς για τους τρανς οι Παγκόσμιος Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου και Στίβου

Σε αναθεώρηση των κανονισμών τους όσον αφορά τους τρανς αθλητές προχώρησαν οι Παγκόσμιες Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου και Στίβου.

FIFA και World Athletics ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (20/06) ότι αναθεωρούν τις πολιτικές επιλεξιμότητας για τους τρανς αθλητές, μετά τους νέους κανόνες που ανακοίνωσε το αρμόδιο όργανο της κολύμβησης, η FINA.

Την Κυριακή (19/06), η Διεθνής Ομοσπονδία Υγρού Στίβου ψήφισε τον περιορισμό της συμμετοχής τρανς αθλητών σε κορυφαίες διοργανώσεις γυναικών και τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για το «άνοιγμα» ειδικής κατηγορίας γι’ αυτές σε ορισμένα τουρνουά, ως μέρος της νέας πολιτικής της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπρόσωπος της FIFA ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι η ανώτατη Αρχή του ποδοσφαίρου βρισκόταν σε διαδικασία διαβούλευσης για μια νέα πολιτική. «Η FIFA επανεξετάζει επί του παρόντος τους κανονισμούς της για την καταλληλότητα των φύλων σε συνεννόηση με εμπειρογνώμονες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Λόγω της συνεχιζόμενης φύσης της διαδικασίας, η FIFA δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των προτεινόμενων τροποποιήσεων στους υπάρχοντες κανονισμούς».

Ο πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόε, δήλωσε στο BBC ότι το συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου θα συζητήσει τους κανονισμούς στο τέλος του έτους. Επαίνεσε τη FINA για τη λήψη της απόφασης, η οποία έχει επικριθεί από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των τρανς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βλέπουμε μια διεθνή ομοσπονδία να διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία της στον καθορισμό κανόνων, κανονισμών και πολιτικών που είναι προς το συμφέρον του αθλήματός της», είπε στο βρετανικό δίκτυο ο Κόε και συνέχισε: «Αυτό είναι όπως θα έπρεπε. Πάντα πιστεύαμε ότι η βιολογία υπερισχύει του φύλου και θα συνεχίσουμε να αναθεωρούμε τους κανονισμούς μας σύμφωνα με αυτό. Θα ακολουθήσουμε την επιστήμη».

«Συνεχίζουμε να μελετάμε, να ερευνούμε και να συνεισφέρουμε στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων ότι η τεστοστερόνη είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας στην απόδοση και έχουμε προγραμματίσει μια συζήτηση με το συμβούλιο σχετικά με τους κανονισμούς μας στο τέλος του έτους», πρόσθεσε ο επικεφαλής του διεθνούς στίβου.

Σε λεπτή γραμμή οι αποφάσεις των αθλητικών φορέων για τρανς αθλητές

Η FIFA ανέφερε ότι λαμβάνει οδηγίες από ιατρικούς, νομικούς, επιστημονικούς, εμπειρογνώμονες επιδόσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τη θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

«Σε περίπτωση που ζητηθεί από τη FIFA να επαληθεύσει την καταλληλότητα ενός παίκτη πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί, οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τη σαφή δέσμευση της Ομοσπονδίας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρυσι, η ΔΟΕ εξέδωσε ένα «πλαίσιο» για το συγκεκριμένο θέμα, αφήνοντας τις αποφάσεις επιλεξιμότητας σε μεμονωμένους αθλητικούς φορείς, αλλά προσθέτοντας ότι «μέχρι τα στοιχεία να καθορίσουν το αντίθετο, οι αθλητές δεν θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν αθέμιτο ή δυσανάλογο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω των φύλων τους, φυσική εμφάνιση ή/και κατάσταση τρανς».

Οι ισχύοντες κανόνες του World Athletics περιορίζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης σε πέντε νανογραμμομόρια ανά λίτρο (5 nmol/L) για τρανς αθλητές και για αγωνιζόμενες με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου (DSD) σε ορισμένα αγωνίσματα τρεξίματος γυναικών.

Ο Κόε υπογράμμισε ότι ήταν σημαντικό να προστατευθεί η ακεραιότητα του γυναικείου αθλητισμού. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Όταν η πίεση έρχεται να ωθήσει, εάν είναι μια κρίση μεταξύ της δικαιοσύνης και της αντίληψης, θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό της δικαιοσύνης. Αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο.

Δεν μπορούμε να έχουμε μια γενιά νεαρών κοριτσιών που να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον γι’ αυτά στο άθλημα. Άρα έχουμε ευθύνη… τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας και της ακεραιότητας του γυναικείου ανταγωνισμού, που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI) έκανε αυστηρότερους τους κανόνες της για τη συμμετοχή των τρανς, αυξάνοντας τη μεταβατική περίοδο για χαμηλή τεστοστερόνη σε δύο χρόνια και μειώνοντας το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδό της.


Πηγή