Κυριακή , 26 Ιούνιος 2022

Εθνικιστικό πανό των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ προκαλεί την αντίδραση του πρωθυπουργού της Κροατίας

Ο εμφύλιος πόλεμος που οδήγησε στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όπως φαίνεται, παραμένει «ζωντανός» για ακραία στοιχεία που τρέφουν ακόμα το μίσος μεταξύ Κροατών και Σέρβων, 19 χρόνια μετά το (επίσημο) τέλος του.

Η κοινή γνώμη της Κροατίας είναι σοκαρισμένη από πανό που επέδειξαν σε δρόμο του Ζάγκρεμπ οπαδοί της Ντινάμο, το οποίο βάλει κατά των Σέρβων με χυδαίο τρόπο. «Θα πη@@@@@@ τις γυναίκες και τα παιδιά των Σέρβων» ανέφερε το πανό, το οποίο ανάρτησε στο Twitter το Εθνικό Σερβικό Συμβούλιο (SNV), μια οργάνωση Σερβοκροατών.

Η μικρή μερίδα οπαδών κρατούσε παραστρατιωτικές σημαίες από τον πόλεμο με σλόγκαν από την Ούστασε. Μια φασιστική, ρατσιστική, υπερεθνικιστική και τρομοκρατική οργάνωση, που έδρασε στην αρχική της μορφή, μεταξύ 1929 και 1945 και τα μέλη της δολοφόνησαν εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους και Ρομά καθώς και πολιτικούς αντιφρονούντες στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε τέσσερις συλλήψεις που σχετίζονται με το περιστατικό, το οποίο καταδίκασε ακόμα και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, λέγοντας σχετικά ότι «είναι απαράδεκτο».

Οι Σέρβοι, μέχρι και σήμερα, αποτελούν το 4% του πληθυσμού της Κροατίας (4,2 εκατομμύρια κάτοικοι) και αποτελούν την μεγαλύτερη μειοψηφία στην χώρα.

Πηγή: gazzetta.gr


Πηγή