Τετάρτη , 6 Δεκέμβριος 2023

Λίνα Σουλούκου: Μια Ελληνίδα στο «τιμόνι» της Ρόμα -Η αθλητική οικογένεια και οι επιτυχίες της με τον Ολυμπιακό

«Θόρυβος» προκλήθηκε από την πρόσληψη της Λίνας Σουλούκου, ως CEO στη Ρόμα που προπονεί ο Ζοζέ Μουρίνιο.

Ωστόσο, μεγαλώνοντας μέσα στον αθλητισμό, η… μοίρα της ήταν προδιαγεγραμμένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πατέρας της που ήταν τερματοφύλακας και προπονητής την έφερε πολύ γρήγορα σε επαφή με το ποδόσφαιρο, το οποίο υπηρετεί πλέον από διοικητικό πόστο σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ιταλίας και της Ευρώπης.

Η Λίνα Σουλούκου ασχολήθηκε επίσης με επιτυχία και με το βόλεϊ, ως παίκτρια, πριν φύγει για την Ισπανία όπου έκανε την πρακτική της ως δικηγόρος (πάνω στο Αθλητικό Δίκαιο), πριν εργαστεί ως ανεξάρτητη γενική σύμβουλος.

Το 2007 ίδρυσε ένα εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο με την αδερφή της, Άσπα.

Η αντιπαράθεση σε Δ.Σ. της Super League και η σεξιστική ατάκα σε γυναίκα αντιπρόεδρο

Η Λίνα Σουλούκου, σε συνέντευξή της στο off the pitch, είχε αφηγηθεί μια ιστορία από Δ.Σ. της Super League μεταξύ ενός άνδρα ιδιοκτήτη ομάδας και μιας γυναίκας αντιπροέδρου ενός, όπως λέει, «μεσαίου ιστορικού συλλόγου».

Η διαμάχη προέκυψε για ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης, αλλά γρήγορα κλιμακώθηκε, με τον έξαλλο ιδιοκτήτη του συλλόγου να χάνει την ψυχραιμία του και να καταφεύγει σε μια σεξιστική ατάκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τι κάνεις εδώ, τέλος πάντων; Θα έπρεπε να είσαι στην κουζίνα και να φτιάχνεις μουσακά για τα παιδιά σου», φέρεται να είπε.

Παρά την κατάσταση που φαινόταν να επικρατούσε κατά των γυναικών στο χώρο, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ Φόρεστ, Βαγγέλης Μαρινάκης, εμπιστεύθηκε τη Λίνα Σουλούκου και της προσέφερε θέση γενικής διευθύντριας στην ομάδα του Πειραιά, στην οποία παρέμεινε από το 2018 μέχρι το 2022.

Η Λίνα Σουλούκου με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη / Φωτογραφία αρχείου: INTIME
Η Λίνα Σουλούκου με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη / Φωτογραφία αρχείου: INTIME

«Μέσα σε τέσσερα χρόνια κατακτήσαμε τρεις συνεχόμενους τίτλους, παίξαμε δύο φορές Champions League και ταυτόχρονα καταφέραμε να πουλήσουμε και να αναπτύξουμε παίκτες για το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε τότε η Λίνα Σουλούκου για την πορεία της με τον Ολυμπιακό, συμπληρώνοντας πως «συνολικά, ήταν πραγματικά μια απίστευτη εμπειρία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ταχεία άνοδος της Σουλούκου στην ιεραρχία του Ολυμπιακού και η διοικητική θέση σε ηλικία 34 ετών

Πρώην παίκτρια βόλεϊ και κόρη τερματοφύλακα και προπονητή ποδοσφαίρου, η Σουλούκου εκπαιδεύτηκε ως δικηγόρος στην Ισπανία και εργάστηκε ως ανεξάρτητη γενική σύμβουλος, όπου το ταλέντο της εντοπίστηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ανέβηκε στην ιεραρχία του συλλόγου και διορίστηκε επικεφαλής νομικών υποθέσεων το 2016 και γενική διευθύντρια – ουσιαστικά διευθύνουσα σύμβουλος – δύο χρόνια αργότερα σε ηλικία μόλις 34 ετών.

Το 2019 διορίστηκε ως η πρώτη Αντιπρόσωπος Διαφορετικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA), έχοντας ρόλο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο το οποίο υπηρετεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι σήμερα. Είναι επίσης μέλος της Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της ECA και της Κοινωνικής Ομάδας εργασίας της Επιτροπής Διαλόγου της UEFA καθώς και μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΕΣ για τη «Σύμβαση της UEFA για το μέλλον του ποδοσφαίρου». Από το 2021 είναι Πρόεδρος του Golden Boy Awards Panel (Tuttosport).

«Το ποδόσφαιρο είναι μια συντηρητική βιομηχανία και αυτό είναι κάτι που μπορείς να το δεις ακόμη και στην ECA. Κοιτάς γύρω σου και παντού είναι λευκοί άνδρες, CEOs, πρόεδροι», ανέφερε συγκεκριμένα η Σουλούκου στην ίδια συνέντευξη, την οποία έδωσε λίγο μετά την αποχώρησή της από το «Γ. Καραϊσκάκης».


Πηγή