Παρασκευή , 8 Δεκέμβριος 2023

Πού βρίσκεται το πραγματικό τρόπαιο του Μουντιάλ;

Πού βρίσκεται σήμερα το τρόπαιο του Μουντιάλ που ύψωσε στον ουρανό του Κατάρ ο Λιονέλ Μέσι το βράδυ της Κυριακής (18/12);

Το τρόπαιο από μασίφ χρυσό έχει ύψος 36,8 εκατοστά, βάρος 4.97 κιλά το ίδιο και 6,175 κιλά μαζί με τη βάση του, η οποία αποτελείται από δύο στρώματα ημιπολύτιμου μαλαχίτη. Σε αυτήν αναγράφονται οι χρονιές και οι νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1974 και έπειτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός ότι είναι ένα από τα πιο πολυπόθητα τρόπαια στον αθλητισμό, είναι και ένα από εκείνα που κινδυνεύουν να κλαπούν. Αυτός είναι και ο λόγος που το πρωτότυπο δεν το κρατούν ούτε οι παίκτες ούτε η Ομοσπονδία που κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο, εν προκειμένω η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι.

Έχοντας βιώσει δύο φορές την… απώλειά του στο παρελθόν, η FIFA διατηρεί το πιο πολύτιμο στολίδι της στην έδρα της στη Ζυρίχη, περιτριγυρισμένο από φρουρούς, και το βγάζει μόνο σε μερικές, απαραίτητες περιπτώσεις, όπως ο εναρκτήριος αγώνας και ο τελικός. Αλλά σήμερα δεν είναι ούτε στη Ζυρίχη.

Το πραγματικό και μοναδικό τρόπαιο ήταν αυτό που φίλησε, κράτησε στην αγκαλιά του και το σήκωσε ψηλά ο Λιονέλ Μέσι στο στάδιο Lusail. Όμως αυτός και οι συμπαίκτες του μπόρεσαν να το κρατήσουν και να πανηγυρίσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή 15 λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάσει κανονισμών, πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να αγγίξουν το τρόπαιο, δηλαδή παγκόσμιοι πρωταθλητές του παρόντος και του παρελθόντος και αρχηγοί κρατών, με… εξαίρεση τον γνωστό Τούρκο σεφ Νουσρέτ που «έσπασε» το πρωτόκολλο.

Αμέσως μετά το πέρας των 15 λεπτών, στους παίκτες παρουσιάστηκε ένα αντίγραφο του τροπαίου, εγκεκριμένο από τη FIFA. Η διαφορά με το πρωτότυπο είναι ότι το ένα έχει χρυσή βάση, ενώ αυτό έχει μαύρη βάση. Και με αυτό ακριβώς γιόρτασαν ο Λιονέλ Μέσι και οι συμπαίκτες του στο Μπουένος Άιρες.

Το πραγματικό τρόπαιο δεν ταξίδεψε στην Αργεντινή αλλά στην Ιταλία, όπου εδρεύει η εταιρεία GDE Bertonia, που βρίσκεται στο Παντέρνο Ντουνιάνο, στην περιφέρεια του Μιλάνου. Είναι η εταιρεία που συνήθως είναι υπεύθυνη για την… αποκατάστασή του, πριν επιστρέψει στην αρχική έδρα, στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Η ίδια εταιρεία έχει κατασκευάσει το αντίγραφο που θα κρατήσει η πρωταθλήτρια ομάδα, το οποίο παράγεται με μείγμα χαλκού, ψευδαργύρου, «λουσμένο» σε τρία στρώματα χρυσού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το αντίγραφο, που ονομάζεται επίσημα «Τρόπαιο του Νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου», βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής (AFA).

Το Κύπελλο του monsieur Ριμέ

Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο παλιότερα ονομαζόταν Jules Rimet (Κύπελλο Ριμέ), από το όνομα του Γάλλου παράγοντα που ζήτησε στον γλύπτη Αμπέλ Λαφλέρ να δημιουργήσει το τρόπαιο για την πρώτη διοργάνωση που εκείνος είχε εμπνευστεί.

Το Κύπελλο του Ριμέ, όπως όλοι ξέρουν, κατέληξε στα χέρια των Βραζιλιάνων που το κατέκτησαν στο Μεξικό, το 1970.

Ο κανονισμός προέβλεπε ότι η ομάδα που θα νικούσε τρεις φορές στη διοργάνωση θα το κρατούσε για πάντα σπίτι της. Στην πραγματικότητα, πού βρίσκεται αυτό το Κύπελλο σήμερα κανένας δεν ξέρει. Το 1983 το έκλεψαν από την ομοσπονδία της Βραζιλίας και κάποιοι υποστηρίζουν πως το έλιωσαν. Είχε κλαπεί επίσης το 1966, λίγο πριν από το Μουντιάλ της Αγγλίας, αλλά τότε βρέθηκε από ένα σκυλάκι, με το όνομα «Πικλς», που το ανακάλυψε αναζητώντας χώρο για να κάνει την ανάγκη του σε ένα πάρκο κοντά στο Λονδίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι κι αλλιώς πάντως, εξαιτίας όσων έχουν συμβεί γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο, αποφασίστηκε να δημιουργούνται και αντίγραφα για λόγους ασφαλείας.


Πηγή