Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Έβερεστ: Ρώσος ορειβάτης 55 ετών πέθανε σε καταυλισμό, σε υψόμετρο 5.360 μέτρων

Ο Ρώσος ορειβάτης Πάβελ Κοστρίκιν πέθανε στον «καταυλισμό I» του Έβερεστ.

Πρόκειται για τον πρώτο αναφερόμενο θάνατο ξένου στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου στην τρέχουσα αναρριχητική περίοδο που ξεκίνησε τον Μάρτιο, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Νεπάλ την Κυριακή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κοστρίκιν, 55 ετών, πέθανε στον καταυλισμό, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 5.360 μέτρων.

«Ο Ρώσος ορειβάτης αρρώστησε στον καταυλισμό II και πέθανε αφού μεταφέρθηκε στο καταυλισμό I», είπε ο Μπισμα Κουράμ Μπαταράι, αξιωματούχος του Τμήματος Τουρισμού του Νεπάλ, μιλώντας στο Reuters χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο καταυλισμός II στην διαδρομή της νοτιοανατολικής κορυφογραμμής στο Έβερεστ βρίσκεται σε ύψος περίπου 6.400 μέτρων.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σωρός του Κοστρίκιν θα μεταφερθεί στο Κατμαντού όταν βελτιωθούν οι τρέχουσες συννεφιασμένες καιρικές συνθήκες.

Ο αριθμός των νεκρών στο Έβερεστ έφτασε τους 311

Το Έβερεστ έχει αναρριχηθεί 10.657 φορές από τότε που αναρριχήθηκε για πρώτη φορά το 1953, τόσο από τις πλευρές του βουνού στο Νεπάλ όσο και από το Θιβέτ, με πολλούς να έχουν αναρριχηθεί πολλές φορές και 311 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των Ιμαλαΐων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είναι γνωστό τον περασμένο μήνα, στο βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, άφησε την τελευταία του πνοή ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης.

Η ορειβασία είναι η κύρια τουριστική δραστηριότητα στο Νεπάλ και μια βασική πηγή εισοδήματος καθώς και απασχόλησης. Η χώρα έχει οκτώ από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου.


Πηγή