Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Αντίπαλος του ΠΑΟΚ και ο κάθε είδους αποπροσανατολισμός

Αντίπαλος του ΠΑΟΚ και ο κάθε είδους αποπροσανατολισμός

Σε 48 ώρες ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, ο οποίος «τυχαίνει» να είναι ο κρισιμότερος, αλλά και ταυτόχρονα ο πιο δύσκολος του 2019-2020!

ΠΑΟΚ- Άγιαξ μεθαύριο Τρίτη και… τι βλέπουμε δεξιά και αριστερά;

«Ο Άγιαξ δεν θα έχει σε σχέση με πέρυσι τον Ντε Λίχτ και τον Ντε Γιονγκ…»

«Μερικοί από τους βασικούς της ομάδας των Ολλανδών είναι ακόμη ανέτοιμοι…»

«Ο Άγιαξ έδωσε αυτές τις ημέρες και τον Σένε στην Τζένοα…»

«Από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα ο Άγιαξ παραχωρεί και τον Φαν Ντε Μπέεκ στη Ρεάλ…»

«Στην πρεμιέρα του Ολλανδικού πρωταθλήματος ο Άγιαξ δεν κέρδισε στο Άρνεμ τη Φίτεσε, παρουσιάζοντας αδυναμίες στην άμυνα…».

Πόσο επικίνδυνα είναι όλα αυτά…

Προφανώς όλα τα παραπάνω δεν είναι ψέματα. Είναι όμως τόσο επικίνδυνα για τον ΠΑΟΚ, αν αρχίσεις και τα… φιλοσοφείς πάρα πολύ.

Κακά τα ψέματα, πέρα από όλα αυτά και πάνω απ’ όλα αυτά, υπάρχει μία άλλη, πολύ μεγάλη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια: «Ο Άγιαξ είναι ομάδα πολύ-πολύ υψηλού επιπέδου, μόλις πριν λίγους μήνες έφθασε μία ανάσα από την κορυφή της Ευρώπης και φυσικά έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στους αγώνες με τον ΠΑΟΚ».

Στη δική  μου λογική και πέρα από κάθε τακτική, τη δεδομένη περίοδο για να έχει τύχη ο ΠΑΟΚ να «παλέψει» αυτά τα  ματς και να προκριθεί απέναντι στον Άγιαξ, δύο πράγματα πρέπει να συνυπάρξουν αρμονικά:

Η πίστη ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να περάσει αυτόν τον αντίπαλο, παραμένοντας όμως συγκεντρωμένος για τα 180 ή 210 λεπτά των αγώνων, αλλά και για όλες αυτές τις ημέρες προετοιμασίας τους.

Πίστη χρειάζεται γιατί… αν κυριαρχήσει ο εκνευρισμός που έφερε η κακή κλήρωση της 22ας Ιουλίου, τότε αυτό μετατρέπεται σε ηττοπάθεια και τότε… χαιρετίσματα. Μπορεί ο ΠΑΟΚ και καλώς το πιστεύουν όλοι εντός ομάδας.

Για να μπορέσει όμως να κάνει την έκπληξη απέναντι σε αυτό τον αντίπαλο, όπως το αναλύσαμε και εδώ,χρειάζεται συγκέντρωση σε ποσοστό που θα αγγίξει το τέλειο. Το 2010 και το 2016 οι προκρίσεις χάθηκαν λόγω δύο-τριών μικρών διαστημάτων αποπροσανατολισμού.

Το θέμα λοιπόν είναι πώς ο ΠΑΟΚ θα «εκμεταλλευτεί» τις πωλήσεις  του Άγιαξ και το αναπόφευκτο μέτριο ξεκίνημα στη σεζόν για να τονώσει την πίστη πρόκρισης που χρειάζεται να έχει, ταυτόχρονα όμως πώς ΔΕΝ θα αποπροσανατολιστεί, πιστεύοντας ότι… το έργο του γίνεται πιο εύκολο απέναντι σε αυτόν τον αντίπαλο.

Λεπτή, αυτή η ισορροπία…

Για εμένα πάντως και για τη νοοτροπία που εμείς έχουμε σε τέτοιες καταστάσεις,  θα ήταν προτιμότερο να προετοιμάζεται ο ΠΑΟΚ λες και θα έχει απέναντί του τον… Ιμπραήμοβιτς, τον Φαν Μπάστεν, τον Κλάιφερτ, τον Κούμαν και τον Σουάρεζ, παρά να βάλει στο μυαλό του ότι δεν παίζουν Ντε Λίχτ και Ντε Γιονγκ.

Οι παίκτες της ομάδας του ΠΑΟΚ έχουν την εμπειρία και την ποδοσφαιρική παιδεία να αντιμετωπίσουν σωστά αυτή την πρόκληση. Επειδή όμως το γενικότερο  κλίμα (όσα λέγονται και όσα γράφονται) πάντα παίζει ρόλο στην προετοιμασία των αναμετρήσεων, καλό θα ήταν να μείνουμε κυρίως στην αυτονόητη δυσκολία  των αγώνων και όχι… αν προλάβει να πουληθεί και ο Ντε Μπέεκ.

Θυμάμαι πόσο μεγάλες διαστάσεις είχε πάρει το 2010 εκείνη η γέννα του παιδιού της οικογένειας Σουάρεζ: «Έρχεται ή δεν έρχεται ο Σουάρες; Παίζει ή δεν παίζει ο Ουρουγουανός;» Όλοι γι’  αυτό μιλούσαν. Τελικά έπαιξε, ακούμπησε την μπάλα… τρεις φορές, έκανε τη δουλειά του και αμέσως μετά το 3-3 πήρε ένα τζετ και πήγε εκεί που γεννούσε η γυναίκα του.

Ας μείνουμε λοιπόν στο πώς  ο ΠΑΟΚ θα παραμείνει απόλυτα προσηλωμένος στην  πρώτη μάχη  και στο πώς θα κάνει μέσα στην  Τούμπα ένα πρώτο βήμα πρόκρισης. Όλα αυτά τα χρόνια εξάλλου,  αυτό το θέμα συγκέντρωσης, ο ΠΑΟΚ το αντιμετωπίζει μόνο μέσα στο δικό του γήπεδο. Και όλα αυτά για κάτι τέτοια πεντάλεπτα…

Εκτός έδρας έχει τον τρόπο και σχεδόν πάντα παίρνει αποτελέσματα, όντας πολύ δυνατός και απόλυτα συγκεντρωμένος. Δεν είναι καλύτερος του αντιπάλου του ή καλύτερος από τα ματς της Τούμπας. Απλά, κάνει πολύ λιγότερα λάθη, είναι πιο αφοσιωμένος τακτικά και πιο συγκεντρωμένος όταν παίζει εκτός.

Για τα αγωνιστικά ο Φερέιρα έχει αποφασίσει για την ενδεκάδα εδώ και 10-15 ημέρες. Ο Ελ Καντουρί λογικά θα τα καταφέρει και θα ξεκινήσει μαζί με τον Εσίτι, στο μοναδικό δίδυμο που αλλάζει μέσα στο γήπεδο σε σχέση με τον περσινό κορμό. Και όσον αφορά τα σχόλια γι’ αυτές τις επιλογές των βασικών, σε σχέση και με τις μεταγραφές…

Θα ήταν ανόητος ο προπονητής μίας τέτοια ομαδάρας όπως ο περσινός ΠΑΟΚ, με αυτή τη συνοχή, τη δυναμική και αυτή τη νοοτροπία των παικτών του, να έδινε τόσο μεγάλα ματς αρχές του καλοκαιριού και να άλλαζε σε σημαντικό ποσοστό τον επιτυχημένο βασικό κορμό…

Τώρα, οι ομάδες δίνουν τελικούς όπου μετράει ΜΟΝΟ το αποτέλεσμα. Ας μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα για τις αλλαγές, την βελτίωση ή όχι των ομάδων. Αυτό που τώρα θα δούμε, μπορεί να μην έχει καμία σχέση με ότι θα εμφανιστεί σε 2-3-4 μήνες.

Και όσον αφορά τα μεταγραφικά… Όλοι ξέρουν ότι οι πιο μεγάλες κινήσεις γίνονται τον Αύγουστο, αφού τότε τα μεγάλα ονόματα κοιτάνε και προς τα εδώ… Ειδικά ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη στα τέλη Αυγούστου έχει κάνει θαύματα. Με πρώτο και κύριο αυτό που τότε περιγράψαμε…  (Και τι δεν θα δίναμε να ήταν παρών μεθαύριο…).

Αλλά τι τα θέλουμε τώρα όλα αυτά…

Ο ΠΑΟΚ δίνει μεγάλο αγώνα και ας επικεντρωθούμε σε αυτόν…

* Μια μικρή παρένθεση θα κάνουμε για να δούμε την ταινία “The Invincibles” όπου το μεγαλείο του ΠΑΟΚ εντός γηπέδου και όσα έγιναν πέρυσι, μεταφέρεται στο διαδίκτυο με τον τρόπο που μόνο η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ξέρει εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα των Μέσων.

Πηγή gazzetta.gr


Πηγή