Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Απίστευτο: Δρομέας με 76% εγκεφαλική παράλυση τερμάτισε στον μαραθώνιο της Βαρκελώνης -Το μήνυμα που στέλνει

Ιστορία έγραψε ένας 32χρονος δρομέας από την Καταλονία, καθώς κατάφερε να περάσει τη γραμμή του τερματισμού του Μαραθωνίου της Βαρκελώνης, εκπληρώνοντας το όνειρο της ζωής του: Να είναι ο πρώτος αθλητής σε μαραθώνιο, με 76% εγκεφαλική παράλυση.

Ο Άλεξ Ρόκα, συγκεκριμένα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που κατάφερε να ολοκληρώσει τα 42.195 μέτρα ενός αγώνα αυτού του τύπου, με χρόνο 5:50:51. Ο 32χρονος δρομέας είχε ολοκληρώσει στο παρελθόν πέντε τρίαθλα, ένα aquathlon, πέντε ημιμαραθώνιους (Βαρκελώνη 2019, 2022 και 2023, Granollers 2023, Νέα Υόρκη και Μαϊάμι 2022), τον αγώνα της ερήμου Titan το 2019 και τον αγώνα Pilgrim Race το 2018.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καταλανός αθλητής πάσχει από αναπηρία 76% και εγκεφαλική παράλυση, καθώς υπέστη εγκεφαλίτιδα από ιό του έρπητα όταν ήταν μόλις 6 μηνών. Έχει επίσης υποβληθεί σε αρκετές επεμβάσεις στους τένοντες του ενός ποδιού, επειδή είχε μια πολύ έντονη καμπυλότητα σε αυτό, ενώ έχει μειωμένη κινητικότητα στην αριστερή πλευρά του σώματός του. Επικοινωνεί στη νοηματική, με τη σύζυγό του Μαρί Κάρμεν Μάζα να είναι η διερμηνέας του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιο δύσκολο πράγμα που αντιμετώπισε για τη συμμετοχή στον μαραθώνιο

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ABC, ο 32χρονος ρωτήθηκε ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα για τη συμμετοχή του στον μαραθώνιο, με τον ίδιο να απαντά: «Η προετοιμασία». Σωματικά είπε ότι ήταν δύσκολο λόγω του θέματος με την καμπυλότητα του ποδιού του.

Το άλλο πρόβλημα που ανέφερε ότι είχε ήταν η διατροφή του. Εξήγησε ότι δεν μπορούσε να φάει στερεά τροφή ενώ έτρεχε. Προσπάθησε στην προπόνηση μετά από 5 χιλιόμετρα, αλλά πνίγηκε και ευτυχώς ήταν εκεί η σύζυγος και ο προπονητής του για να τον βοηθήσουν. Στο τέλος είπε ότι έπρεπε να τρώει 288 υδατάνθρακες με 300 ml νερό σε κάθε στάση για να είναι σίγουρος πως δεν θα αφυδατωνόταν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας επίσης στην ισπανική εφημερίδα El Mundo πριν από τον αγώνα, ο δρομέας είπε ότι ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο: «Το όριο εξαρτάται από εσάς. Αν θέλετε να πετύχετε έναν στόχο, όποιες δυσκολίες κι αν έχετε, με τη στάση, με τη θέληση, την επιμονή και την ανθεκτικότητα, μπορείτε να πετύχετε ό,τι θέλετε. Και αν δεν το πετύχετε, θα έχετε δώσει τα πάντα και θα πρέπει να αισθάνεστε ικανοποιημένοι».


Πηγή