Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αποσύρεται από το τένις ο Ρότζερ Φέντερερ μετά από μία θρυλική καριέρα

Ο κατά πολλούς κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, Ρότζερ Φέντερερ, θα αποσυρθεί από τα κορτς μετά το Laver Cup του Λονδίνου στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο 41χρονος Ελβετός, έχει να παίξει τένις από το Γουίμπλεντον του 2021, μετά το οποίο υποβλήθηκε σε τρίτη επέμβαση στο γόνατο.

«Το μήνυμα του σώματός μου προς εμένα τον τελευταίο καιρό ήταν ξεκάθαρο», δήλωσε ο Φέντερερ. «Έχω παίξει περισσότερους από 1.500 αγώνες σε 24 χρόνια. Τώρα πρέπει να αναγνωρίσω πότε ήρθε η ώρα να τερματίσω την αγωνιστική μου καριέρα. Στο παιχνίδι του τένις, έχω να πω ότι το αγαπώ και δεν θα το αφήσω ποτέ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Φέντερερ γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1981 στη Βασιλεία της Ελβετίας και είναι γιος Γερμανοελβετού και Νοτιοαφρικανής.

Μεγάλωσε στο προάστιο Μουνχενστάιν της Βασιλείας, κοντά στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γαλλία και με τη Γερμανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως παιδί έπαιζε επίσης ποδόσφαιρο, και, πριν αποφασίσει να ακολουθήσει καριέρα στο τένις, ήθελε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του, κατέκτησε 20 τίτλους Grand Slam.

Αναλυτικά το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Φέντερερ:

«Στην οικογένεια του τένις και όχι μόνο,

Από όλα τα δώρα που μου έδωσε το τένις όλα αυτά τα χρόνια, το καλύτερο αναμφίβολα, ήταν οι άνθρωποι που γνώρισα στην πορεία. οι καλύτεροι, οι φίλοι μου, οι ανταγωνιστές μου και κυρίως οι φίλαθλοι που δίνουν ζωή στο άθλημα. Σήμερα, θέλω να μοιραστώ κάποια νέα με όλους εσάς.

Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, τα τελευταία τρία χρόνια μου παρουσιάστηκαν προκλήσεις με τη μορφή τραυματισμών και χειρουργικών επεμβάσεων. Δούλεψα σκληρά για να επιστρέψω σε πλήρη αγωνιστική φόρμα. Αλλά γνωρίζω επίσης τις δυνατότητες και τα όρια του σώματός μου και το μήνυμά του προς εμένα τον τελευταίο καιρό ήταν ξεκάθαρο. Είμαι 41 ετών. Έχω παίξει περισσότερους από 1500 αγώνες σε 24 χρόνια. Το τένις μου έχει φερθεί πιο γενναιόδωρα από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να ονειρευτώ, και τώρα πρέπει να αναγνωρίσω πότε είναι καιρός να τερματίσω την αγωνιστική μου καριέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Laver Cup την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο θα είναι η τελευταία μου διοργάνωση ATP. Φυσικά, θα παίξω περισσότερο τένις στο μέλλον, αλλά απλώς όχι σε Grand Slam ή στο tour.

Πρόκειται για μια γλυκόπικρη απόφαση, γιατί θα μου λείψουν όλα όσα μου έχει δώσει το tour. Αλλά την ίδια στιγμή, υπάρχουν τόσα πολλά για να γιορτάσω. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν από τους πιο τυχερούς ανθρώπους στη γη. Μου δόθηκε ένα ιδιαίτερο ταλέντο για να παίζω τένις και το έκανα σε ένα επίπεδο που δεν φανταζόμουν ποτέ, για πολύ περισσότερο καιρό από ό,τι πίστευα ποτέ ότι ήταν δυνατόν.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την καταπληκτική γυναίκα μου Mirka, η οποία έζησε κάθε λεπτό μαζί μου. Με ζέστανε πριν από τους τελικούς, παρακολούθησε αμέτρητους αγώνες ακόμη και ενώ ήταν έγκυος πάνω από 8 μηνών, και υπέμεινε την ανόητη πλευρά μου στο δρόμο με την ομάδα μου για πάνω από 20 χρόνια. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τα τέσσερα υπέροχα παιδιά μου που με στηρίζουν, πάντα πρόθυμα να εξερευνήσουν νέα μέρη και να δημιουργήσουν υπέροχες αναμνήσεις. Το να βλέπω την οικογένειά μου να με επευφημεί από τις κερκίδες είναι ένα συναίσθημα που θα κρατήσω για πάντα.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους αγαπημένους μου γονείς και την αγαπημένη μου αδελφή, χωρίς τους οποίους τίποτα δεν θα ήταν δυνατό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πρώην προπονητές μου που πάντα με οδηγούσαν προς τη σωστή κατεύθυνση… ήσασταν υπέροχοι! Και στην Swiss Tennis, που πίστεψε σε μένα ως νεαρό παίκτη και μου έδωσε ένα ιδανικό ξεκίνημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω την καταπληκτική μου ομάδα, τον Ivan, τον Dani, τον Roland και ιδιαίτερα τον Seve και τον Pierre, που μου έδωσαν τις καλύτερες συμβουλές και ήταν πάντα δίπλα μου. Επίσης τον Τόνι, για
τη δημιουργική διαχείριση της επιχείρησής μου για πάνω από 17 χρόνια. Είστε όλοι σας απίστευτοι και έχω αγαπήσει κάθε λεπτό μαζί σας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πιστούς μου χορηγούς, οι οποίοι είναι πραγματικά σαν συνεργάτες μου και τις σκληρά εργαζόμενες ομάδες και τα τουρνουά της ATP Tour, που μας υποδέχτηκαν όλους με συνέπεια με ευγένεια και φιλοξενία.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους ανταγωνιστές μου στο γήπεδο. Είχα την τύχη να παίξω τόσους πολλούς επικούς αγώνες που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Αγωνιστήκαμε δίκαια, με πάθος και ένταση, και πάντα έβαζα τα δυνατά μου για να σέβομαι την ιστορία του παιχνιδιού. Αισθάνομαι εξαιρετικά ευγνώμων. Πιέσαμε ο ένας τον άλλον και μαζί ανεβάσαμε το τένις σε νέα επίπεδα.

Πάνω απ’ όλα πρέπει να απευθύνω ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους απίστευτους οπαδούς μου. Δεν θα μάθετε ποτέ πόση δύναμη και πίστη μου δώσατε. Το συναίσθημα του να μπαίνω σε γεμάτα στάδια και αρένες ήταν μια από τις μεγαλύτερες συγκινήσεις στη ζωή μου. Χωρίς εσάς, αυτές οι επιτυχίες θα ένιωθα μοναξιά, αντί να γεμίσω με χαρά και ενέργεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία 24 χρόνια στην περιοδεία ήταν μια απίστευτη περιπέτεια. Αν και μερικές φορές νιώθω ότι πέρασαν μέσα σε 24 ώρες, ήταν επίσης τόσο βαθιά και μαγικά που μοιάζει σαν να έχω ήδη ζήσει μια ολόκληρη ζωή. Είχα την τεράστια τύχη να παίξω μπροστά σας σε περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες. Γέλασα και έκλαψα, ένιωσα χαρά και πόνο και
πάνω απ’ όλα έχω νιώσει απίστευτα ζωντανός. Μέσα από τα ταξίδια μου, γνώρισα πολλούς υπέροχους ανθρώπους που θα παραμείνουν φίλοι για μια ζωή, οι οποίοι έβρισκαν σταθερά χρόνο από το πολυάσχολο πρόγραμμά τους για να έρθουν να με δουν να παίζω και να με εμψυχώσουν σε όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ.

Όταν ξεκίνησε η αγάπη μου για το τένις, ήμουν ένα παιδί με μπάλα στη γενέτειρά μου, τη Βασιλεία. Συνήθιζα να παρακολουθώ τους παίκτες με μια αίσθηση θαυμασμού. Ήταν σαν γίγαντες για μένα και άρχισα να ονειρεύομαι. Τα όνειρά μου με οδήγησαν να δουλέψω πιο σκληρά και άρχισα να πιστεύω στον εαυτό μου. Κάποια επιτυχία μου έφερε αυτοπεποίθηση και ήμουν στο δρόμο μου για το πιο εκπληκτικό ταξίδι που με οδήγησε μέχρι σήμερα.

Έτσι, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους από τα βάθη της καρδιάς μου, όλους σε όλο τον κόσμο που βοήθησαν να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα ενός μικρού παιδιού με ελβετική μπάλα.

Τέλος, στο παιχνίδι του τένις: Σε αγαπώ και δεν θα σε αφήσω ποτέ.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή