Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Αυτά τα Σάββατα που ερωτεύεσαι τη Serie A…

Σε λίγες ώρες θα ξημερώσει η 29η και στην Ελλάδα νομίζουμε ότι είμαστε στον χειμώνα. Καλό (συγγνώμη από όσους περίεργους γουστάρουν καλοκαίρι) είναι αυτό, αλλά ασυνήθιστο. Την ίδια μέρα, στη γειτονική Ιταλία, ετοιμάζονται για την 7η αγωνιστική της Serie A, η οποία μπορεί να φέρει… χειμωνιάτικες διαφορές στη βαθμολογία από νωρίς. Σύνηθες είναι αυτό, αλλά όχι καλό (συγγνώμη από τους Γιουβεντίνους). Αυτό που σίγουρα είναι καλό, βασικά ό,τι καλύτερο, είναι ότι μπορεί να έχουμε περίεργες για την εποχή βαθμολογικές διαφορές ανάμεσα και στους δύο μονομάχους της Ρώμης, στο derby della Capitale που αποτελεί το καλύτερο ορεκτικό πριν το Γιουβέντους-Νάπολι, σε ένα από αυτά τα Σάββατα που σε κάνουν να ερωτεύεσαι ξανά το ιταλικό πρωτάθλημα…

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος είναι ότι ξεκινάει όπως πρέπει. Ρόμα-Λάτσιο, μεσημέρι. Το έχουμε γράψει κι άλλες φορές, δεν υπάρχει καλύτερη ώρα από την κλασική (16:00) για το ντέρμπι της ιταλικής πρωτεύουσας, ειδικά αν έχει και συννεφιά είναι τέλειο το σκηνικό. Δε θα δεις, βέβαια, τον Τζανίνι να κάνει κάνα μαγικό και να φεύγει για την Curva Sud ή τον Σινιόρι να προκαλεί παραλήρημα στην Curva Nord, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις κι όλα. Αυτό το καταλαβαίνουν οι οπαδοί της Ρόμα, για παράδειγμα, οι οποίοι το τελευταίο διήμερο διαβάζουν συνεχώς αφιερώματα και βλέπουν βίντεο ή φωτογραφίες από την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Φραντσέσκο Τότι στο Κολοσσαίο. Αυτό είναι και ό,τι πιο ευχάριστο ή πανηγυρικό υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Τζαλορόσα πλευρά της Capitale, αφού κατά τα άλλα η Ρόμα είναι… Ρόμα.

Ο γενικός διευθυντής Γκαντίνι παραιτήθηκε, ο Μπαλντίνι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί λόγω όσων έγραψε για αυτόν στο βιβλίο του ο Τότι, ο Μπαλντισόνι φέρεται να σκέφτεται την παραίτηση, ο Μόντσι νιώθει ήδη πίεση από κόσμο/ΜΜΕ, ο Εουζέμπιο Ντι Φραντσέσκο ακούει τον πρόεδρο Τζέημς Παλότα να δηλώνει “αηδιασμένος” από αυτό που βλέπει στο γήπεδο. «Κι αν το λέει αυτός που βάζει κέτσαπ στη σπαγγέτι…», ήταν το 100% ιταλικό σχόλιο της Corriere dello Sport, η οποία υπενθύμισε ότι αυτή τη λέξη είχε χρησιμοποιήσει το αφεντικό των Τζαλορόσι πριν απολύσει τον Ρούντι Γκαρσία. Θα το ξανακάνει, να απολύσει τον προπονητή δηλαδή, αν γύρω στις 18:00 του Σαββάτου η Ρόμα είναι στο -7 από την Λάτσιο. Η οποία, από την άλλη πλευρά, δουλεύει ακριβώς όπως θα ήθελε ο Κλαούντιο Λοτίτο.

«Παραπονιέσαι. Συνεχώς παραπονιέσαι. Δεν κάνεις τίποτα άλλο από το να κλαίγεσαι για το παραμικρό. Απλά συγκεντρώσου στη δουλειά και άσε όλα τα άλλα», έλεγε σε μια τηλεφωνική συνομιλία -το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε και με audio- ο πρόεδρος των Λατσιάλι στον Σιμόνε Ιντσάγκι μετά τις πρώτες δύο αγωνιστικές, όπου ήρθαν δύο ήττες. Από τότε έχουν ακολουθήσει τέσσερις νίκες και οι δύο τελευταίες (κόντρα σε Τζένοα και Ουντινέζε) ήρθαν και με βελτιωμένη απόδοση, με αποτέλεσμα στην Μπιανκοσελέστε πλευρά της Capitale να έχουν πάρει τα πάνω τους. Τόσο ώστε ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς να υπογράφει νέο συμβόλαιο και να υπόσχεται αγάπη, ενώ το ίδιο είναι έτοιμος να κάνει και ο Ιμόμπιλε.

Η Λάτσιο έχασε στο τελευταίο 15λεπτο του περσινού πρωταθλήματος την έξοδο στο Champions League και τώρα θέλει να πάρει από νωρίς καλό προβάδισμα από τη συμπολίτισσα. Προβάδισμα που δε θα κρίνει τίποτα άμεσα, αλλά θα βάλει αμέσως σε κρίση τη Ρόμα, η οποία μάλλον δεν περίμενε ότι θα ήταν σε μια τέτοια κατάσταση τέλη Σεπτεμβρίου. Κι επειδή είναι σε μια τέτοια κατάσταση και μιλάμε για ντέρμπι, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι ακόμη πιο δύσκολη. Οχι απλά για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά ακόμη και για τις αρχικές 11άδες, αφού συνήθως όταν πιέζεσαι, σκέφτεσαι ότι η λύση μπορεί να είναι και κάτι… απίθανο. Και ο Ντι Φραντσέσκο αυτή τη στιγμή, σε αντίθεση με τον Ιντσάγκι, πιέζεται.

Τη λέξη “πίεση”, πάντως, προς το παρόν δεν τη σκέφτονται καν στο Τορίνο. «Βαθμολογικά το ματς είναι πιο σημαντικό για αυτούς και λιγότερο για εμάς. Βασικά ό,τι κι αν γίνει δε θα κριθεί τίποτα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε καλό παιχνίδι, να παίξουμε καλά και να απαντήσουμε για την περσινή ήττα μας», είπε ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο οποίος ήταν χαλαρός στη συνέντευξη Τύπου. Οσο χαλαρή ήταν και η ομάδα του κόντρα στη Μπολόνια δηλαδή, όπου έπαιξε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο. Ισως επειδή για πρώτη φορά ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όσο κι αν το ήθελε όπως είπε ο allenatore, δεν έκανε τα πάντα για να σκοράρει. Εδινε σωστά την μπάλα, δεν εκβίαζε προσπάθειες, έκανε πάντα σωστές κινήσεις αλλά οι συμπαίκτες του δεν τον έχουν μάθει ακόμη και έχασαν την ευκαιρία να τον βγάλουν τετ α τετ 2-3 φορές.

Στη Νάπολι, στον αντίποδα, τέτοια προβλήματα δεν έχουν. Ο Κάρλο Αντσελότι είναι αρκετά έξυπνος για να… γκρεμίσει ό,τι έχτισε ο Μαουρίτσιο Σάρι και έτσι οι Παρτενοπέι έχουν κρατήσει τους αυτοματισμούς τους, βάζοντας παράλληλα στο παιχνίδι τους και στοιχεία του νέου προπονητή τους. Σύμφωνα με τον Αλέγκρι, τον αυριανό αντίπαλο του, το κυριότερο από όσα έχει δώσει ως τώρα ο “Καρλέτο” στους παρτενοπέι είναι η ηρεμία του. Η εμπειρία του. Δεν είναι μόνο οι ανατροπές που έκαναν οι Ναπολιτάνοι όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ με τη Λάτσιο ή τη Μίλαν, είναι και ο χαρακτήρας που έδειξαν μετά την 3άρα από τη Σαμπντόρια. Δεν είναι μόνο ο σκόρερ Ινσίνιε ή το γεγονός ότι βρίσκεται πανεύκολα με Μέρτενς και Καγιεχόν, είναι και η επιστροφή του Μίλικ στα γκολ ή το γεγονός ότι φέτος μπορεί να δεις αγώνα της Νάπολι και να βρεις στην 11άδα της παίκτες που δεν ήξερες ότι υπάρχουν.

Για τον πάγκο της Γιούβε δε χρειάζεται να πεις πολλά, γιατί ξέρουν όλοι το βάθος στο ρόστερ της. Ειδικά μπροστά υπάρχουν κάμποσοι που μπορούν να παίξουν σε κάμποσες θέσεις. Για τον πάγκο της Νάπολι δεν έλεγες πολλά τα τελευταία χρόνια γιατί… αγνοούσες ποιοι είναι εκεί, αλλά σε αυτό το φετινό ξεκίνημα ο Αντσελότι δίνει χρόνο σε όλους και δικαιώνεται. Κόντρα στην Πάρμα άλλαξε 9/11 σε σχέση με το ματς απέναντι στην Τορίνο και η ομάδα ήταν ακόμη καλύτερη. Αρα μάλλον κάτι καλό γίνεται στις προπονήσεις. «Ο Κάρλο είναι πιο ευχάριστος άνθρωπος από τον Σάρι, πιο ανοιχτός, πιο χαλαρός. Η ζωή με τον Αντσελότι είναι ωραία», είπε ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, ο οποίος είναι προληπτικός και γι’ αυτό «αποφεύγω να πω το παραμικρό πριν από ματς με τη Γιούβε».

Το θέμα είναι τι θα πει, ευχάριστα ή δυσάρεστα, μετά το τέλος της αναμέτρησης στο Allianz Stadium, την Curva Sud του οποίου θα τη δούμε ντυμένη στα μαύρα και σιωπηλή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις σε διαρκείας και απλά εισιτήρια. Το θέμα είναι να μην αρχίσει να γίνεται μαύρη η σκέψη και σιωπηλή η αντίδραση των (όλων) αντιπάλων της Κυρίας μετά το ματς με τη Νάπολι όμως, γιατί είναι σωστό ότι κανένα πρωτάθλημα δεν κρίθηκε από τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είναι και λάθος να πεις ότι ρισκάρεις πολύ αν αφήσεις τη Γιουβέντους, ειδικά φέτος, να φύγει με +6 από τόσο νωρίς…

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή