Παρασκευή , 24 Μάιος 2024

Βρούτσης για μέτρα κατά της οπαδικής βίας: «Όλα τα γήπεδα πλέον είναι ασφαλή»

Κλιμάκιο από την Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης Saint Denis του Συμβουλίου της Ευρώπηs για μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα», βρίσκεται στη χώρα μας και είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση.

Συναντήθηκε επίσης με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, τον αστυνομικό διευθυντή και συνεργάτη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Πετρόπουλο, τον Αστυνόμο Ιωάννη Κραβαρίτη, που είναι το Εθνικό Σημείο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου, και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρακολούθηση της εφαρμογής των προβλέψεων της Σύμβασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας στα θέματα ασφάλειας υπογραμμίζοντας:

Το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το οποίο, με υπουργική απόφαση, κανένα γήπεδο δεν φιλοξενεί θεατές, αν δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας και στατικής επάρκειας.

Τις τέσσερις παρεμβάσεις που έγιναν με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου 5085/24 και αφορούν:

  • Στις άμεσες και αυστηρές κυρώσεις από την Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς
  • Στο σύγχρονο σύστημα καμερών
  • Στην εξασφάλιση της ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο των θεατών στα γήπεδα μέσω του Gov.gr Wallet
  • Στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 4 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, «παρά τις αντιδράσεις που συνάντησα όταν υπέγραψα την υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων με συγκεκριμένες προϋποθέσεις πέρσι τον Αύγουστο, όλα τα γήπεδα πλέον είναι ασφαλή. Επίσης, τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, η εικόνα στα γήπεδα έχει αλλάξει. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στις αυστηρές αλλά και άμεσες κυρώσεις με δέσμια αρμοδιότητα που επιβάλλονται από την ΔΕΑΒ. Καταρρίπτεται πλέον το αίσθημα της ατιμωρησίας που υπήρχε, ενώ οι κυρώσεις δεν μπαίνουν σε διαδικασία αξιολόγησης. Υπάρχουν συγκεκριμένες για συγκεκριμένα αδικήματα στα οποία δεν παρεμβαίνει κανείς, εξασφαλίζοντας έτσι και το αίσθημα της δικαιοσύνης. Επίσης, το σύγχρονο σύστημα καμερών αλλά και η εξασφάλιση της ταυτοπροσωπίας, έχουν βοηθήσει σημαντικά στο να παρακολουθούμε αγώνες ντέρμπι μέσα σε υποδειγματική ατμόσφαιρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαυρωτάς: Σημαντικά βήματα στα θέματα ασφάλειας προστασίας και εξυπηρέτησης θεατών

Με τη σειρά του, ο Γ. Μαυρωτάς δήλωσε: «Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει σημαντικά βήματα στα θέματα ασφάλειας προστασίας και εξυπηρέτησης θεατών και σε θεσμικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο και αυτό αναγνωρίζεται και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Όπως αναδείχτηκε και από τη συζήτηση, σημαντικό θα είναι το έργο της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού που θα συγκροτηθεί εντός των ημερών και θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να υιοθετηθεί το σύνολο των συστάσεων της Σύμβασης και να υπάρχει μια πραγματικά ολιστική προσέγγιση, όχι μόνο σε θέματα αντιμετώπισης, αλλά και πρόληψης τέτοιων φαινομένων».

Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής, από την πλευρά τους, ευχαρίστησαν την πολιτική ηγεσία για τη συνεργασία και τόνισαν ότι είναι ενθαρρυντικό να βλέπουν τα βήματα που γίνονται στην Ελλάδα, διότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεσμεύτηκαν δε, για την συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας και την παροχή τεχνογνωσίας προκειμένου να αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο οι υπηρεσίες για την ασφάλεια στα γήπεδα.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή τους στη χώρα μας, οι αξιωματούχοι της Επιτροπής έχουν προγραμματίσει θεσμικές συναντήσεις με εκπροσώπους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και με εκπροσώπους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), των ομοσπονδιών και επαγγελματικών λιγκών ποδοσφαίρου (ΕΠΟ-Super League) και μπάσκετ (ΕΟΚ-ΕΣΑΚΕ), καθώς και ποδοσφαιρικών ομάδων, ενώ θα παρακολουθήσουν και τον αγώνα Ολυμπιακού-ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την Τετάρτη 15/5.

Παράλληλα, θα έχουν μια πρώτη επαφή με μέλη της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή