Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Γιώργος Χριστοβασίλης: «Έφυγε» ο ιστορικός πρόεδρος του ΠΑΣ, από τους τελευταίους ρομαντικούς του ελληνικού ποδοσφαίρου

Η είδηση της απώλειας του Γιώργου Χριστοβασίλη, επί 15 χρόνια διοικητικός ηγέτης του ΠΑΣ Γιάννινα, σκόρπισε τη θλίψη στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών, καθώς είχε γεννηθεί το 1955 στα Άγναντα του νομού Άρτας. Ήταν παντρεμένος με τη Χαρίκλεια Χριστοβασίλη και είχε δύο παιδιά τους Γιάννη και Παναγιώτη, στους οποίους πρόσφατα έγινε γνωστό ότι μεταβίβασε το πλειοψηφικό ποσοστό των μετοχών που κατείχε. Κάθε ένας από τους γιούς του έχει στα χέρια του το 44,775% των μετοχών της ΠΑΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η είδηση αυτή, που είχε γίνει γνωστή από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, είχε βάλει σε σκέψεις τους γνωρίζοντες για την κατάσταση της υγείας του, η οποία ήταν επιβαρυμένη τον τελευταίο ένα -τουλάχιστον- χρόνο.

Γιώργος Χριστοβασίλης: Από τη Νέα Υόρκη στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Γιώργος Χριστοβασίλης, σπούδασε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας πτυχίο master. Το διάστημα 1980 με 1986, ως πολιτικός μηχανικός ήταν υπεύθυνος του Δήμου Νέας Υόρκης για την κατασκευή σχολικών κτιρίων.

Το 1986 απέκτησε δική του κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατασκευάζοντας έργα στην ευρύτερη περιοχή. Το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία Β.M. Mediterranean ΑΒΕΕ, που δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή-διανομή των αμερικανικών οικοδομικών υλικών Benjamin Moore. Τα τελευταία χρόνια είχε φτιάξει τη δική του εταιρεία χρωμάτων, την Colorstyle.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιστροφή του στην Ελλάδα συνδυάστηκε και με την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο. Βοήθησε οικονομικά την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, την Αναγέννηση Άρτας, θήτευσε διοικητικά στον Ηλυσιακό, ενώ το 2008 ανέλαβε τον ΠΑΣ Γιάννινα, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του οποίου κατείχε μέχρι και πρόσφατα (φυσικά, παραμένει στην κατοχή της οικογένειάς του).

Ένας παράγοντας με άλλη νοοτροπία και ο ρόλος της συζύγου

Με τη διοίκησή του ο ΠΑΣ Γιάννινα σταμάτησε να βολοδέρνει στις μικρές κατηγορίες, ενώ δεν έγινε και ομάδα… ασανσέρ, παρότι υπήρξαν και δύσκολες στιγμές.

Επί θητείας του, καταγράφηκε η σπουδαιότερη στιγμή στην 55χρονη πορεία του συλλόγου. Το ευρωπαϊκό όνειρο έγινε πραγματικότητα το 2016 από το συγκρότημα του Γιάννη Πετράκη και τα παιχνίδια με την Όντ (Νορβηγία) και την Άλκμααρ (Ολλανδία) θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στις μνήμες των Ηπειρωτών φιλάθλων.

Παράλληλα, κατάφερε να κάνει και κάποιες περήφανες πωλήσεις ποδοσφαιριστών, που για ομάδες της επαρχίας. Εκτός από τους ποδοσφαιριστές που πήραν μεταγραφή σε ελληνικές ομάδες με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά (Χαρίσης, Κοροβέσης, Βελλίδης, Κάργας στον ΠΑΟΚ, Κούτρης, Νικολιάς στον Ολυμπιακό, Κολοβέτσιος στην ΑΕΚ), παίκτες του ΠΑΣ πήραν τον δρόμο και για το εξωτερικό μέσω πώλησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρχή έγινε με τον Οικονόμου στην Κάλιαρι (450.000 ευρώ), ακολούθησε ο Κόντε στην Μπανίγιας (900 χιλ. Ευρώ), αλλά οι πιο «δυνατές» συμφωνίες ήταν για τον Μαυροπάνο στην Άρσεναλ, με 2,1 εκατ. ευρώ (1,8 εκατ. ευρώ καθαρά, αφού ένα ποσό πήγε στον Απόλλωνα για τροφεία), και του Περέα που πήγε στη Στουτγκάρδη με 2,4 εκατ. ευρώ (500.000 ευρώ πήρε ο Παναθηναϊκός από ποσοστό μεταπώλησης). Μάλιστα, από τον Μαυροπάνο η ΠΑΕ έβαλε χρήματα στα ταμεία της και από τη μεταπώληση του Έλληνα διεθνούς στόπερ στη Στουτγκάρδη.

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στην ΠΑΣ Γιάννινα, δύσκολα θα έχανε παιχνίδι της αγαπημένης του ομάδας. Πάντα στο πλευρό του ήταν η κυρία Χαρίκλεια, η οποία τον συμβούλευε και σε θέματα που είχαν να κάνουν με το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Καλά πληροφορημένες πηγές εντός του συλλόγου, λένε ότι η σύζυγος Χριστοβασίλη έχει «κοφτερό» βλέμμα όσον αφορά τους παίκτες, θυμίζοντας σκάουτερ.

Η Χαρίκλεια Χριστοβασίλη είναι πιο έντονη στις αντιδράσεις της όσον αφορά την παρακολούθηση των αγώνων του ΠΑΣ. Αντίθετα, ο Γιώργος Χριστοβασίλης ήταν πάντα ήρεμος (χαρακτηριστικά στα Γιάννενα λεγόταν χαριτολογώντας ότι είχε υψηλή πίεση 1 και χαμηλή 0), ενώ φημιζόταν ότι δεν ήταν καθόλου παρεμβατικός στο έργο των προπονητών και της ομάδας.

Δεν πήγαινε ποτέ στα αποδυτήρια μετά από δύσκολες στιγμές για… γκάζια. Αντίθετα, οι φορές που επισκέπτονταν τον χώρο που αποτελεί «άβατο» για ποδοσφαιριστές και τεχνικά επιτελεία, ήταν μόνο για να δώσει συγχαρητήρια σε κάποια σπουδαία στιγμή της ομάδας. Αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί προπονητές έβγαλαν ολόκληρες σεζόν απερίσπαστοι στον ΠΑΣ, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν άσχημα αποτελέσματα εντός της σεζόν. Επίσης, εμπιστευόταν νέους προπονητές, όπως ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο Αργύρης Γιαννίκης και ο Θανάσης Στάικος (που είναι και ο τωρινός προπονητής του ΠΑΣ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπάνια, επίσης, θα έβγαινε σε πρώτο πλάνο μετά από κάποια επιτυχία της ομάδας του. Προτιμούσε να το κάνουν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Λίγες θα ήταν αυτές οι στιγμές, όταν η χαρά θα ήταν πολύ μεγάλη. Γενικά, ήταν ένας παράγοντας που δεν είναι ο… κλασικός στο ελληνικό ποδόσφαιρο.


Πηγή